Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Unikali Taivano startuolių ekosistema vienija daugiau nei 140 įvairių šalių startuolių

2019 m. spalį Naujajame Taipėjuje atidarytas inovacijų parkas „Startup Terrace“ šiuo metu yra didžiausias tarptautinis startuolių centras Taivane. „Startup Terrace“ įsikūrė Naujojo Taipėjaus Linkou rajone, renovuotuose Pasaulio studentų universiados, vykusios 2017 m., sportininkų kaimelio pastatuose. Šiuo ambicingu projektu siekiama suburti startuolius į vieną vietą – darniai veikiančią ekosistemą, padėsiančią jiems plėtoti idėjas ir veiklą.
„Startup Terrace“
„Startup Terrace“ / „Startup Terrace“ nuotr.

„Startup Terrace“ projekte dalyvauja ne tik Taivano, bet ir kitų šalių startuoliai. Daugiau nei 140 startuolių vienijantis „Startup Terrace“, praėjusių metų gegužės mėnesį Vilniuje organizuotame renginyje „The Best Passage to Asia“, pristatė savo pasiekimus, inovatyvius sprendimus bei 200 mln. JAV dolerių „Taiwania Capital“ fondą, skirtą investicijoms į Lietuvą, Čekiją ir Slovakiją.

Apie „Startup Terrace“ unikalumą, šio projekto paskirtį, sąsajas su Lietuva, portalas „15min“ kalbasi su Tarptautinio bendradarbiavimo centro vadovu dr. Chen–Yu Lee.

Visapusė pagalba sparčiai plėtrai

Didžiausiame Taivano vyriausybės įkurtame tarptautiniame startuolių parke „Startup Terrace“, įrengti biurai, gyvenamosios patalpos, posėdžių, konferencijų, sporto salės, ir kitos erdvės – ideali vieta startuoliams. Vienoje vietoje subūrus ne tik startuolius, bet ir tarptautinius mentorius, finansų ir teisės konsultantus, kuriama ir plėtojama sudėtinga bei itin konkurencinga startuolių ekosistema.

Inovacijų parkas „Startup Terrace“ neatsitiktinai įkurtas Taipėjaus universiados sportininkų kaimelyje: parkas yra netoli tarptautinio Taivano oro uosto, gana judrioje vietoje, kur per 15 minučių galima pasiekti viską, ko reikia, be to, aplink parką, kelių kilometrų spinduliu, įsikūrusios aukštųjų technologijų pramonės įmonės bei verslo parkai.

Startuolių įkūrėjai „Startup Terrace“ parke nemokamai gyvena nuo savaitės iki mėnesio, ir visą šį laiką ne tik gali nemokamai naudotis įvairia „Startup Terrace“ teikiama pagalba (finansinėmis, teisinėmis, techninėmis konsultacijomis ir t.t.), bet ir turi galimybę įsilieti į tarptautinę „Startup Terrace“ bendruomenę, kurią sudaro daugiau nei 140 technologijų įmonių, visapusiškai susipažinti su Taivano startuolių ekosistema.

Pasak Tarptautinio bendradarbiavimo centro vadovo dr. Chen–Yu Lee, norint, jog startuolio augimas būtų spartus, reikia operatyvios visapusiškos paramos. Tad „Startup Terrace“ teikia kompleksines paslaugas, organizuoja įvairiausius startuoliams skirtus renginius, konsultuoja.

„Parke paslaugas teikia daugiau nei 20 tarptautinių verslo akceleratorių, vyksta daugiau nei 200 renginių per metus bei kasmetiniai „Demo Day“ renginiai, kurių metu startuoliai bendrauja su žinomais investuotojais. Tad „Startup Terrace“ bendruomenės nariai gauna ne tik profesionalias įvairių sričių konsultacijas – jiems rengiami investiciniai susitikimai, kad tokios įmonės galėtų greičiau užmegzti kontaktus su investuotojais, įvairiais Taivano ir tarptautiniais investiciniais fondais. Tolia aplinka labai padeda startuoliams sparčiau augti, didina jų plėtros ir sėkmės galimybes. „Startup Terrace“ parko dėka, vien 2022 m. investicijos į startuolių veiklą siekė 2,7 mlrd. naujųjų Taivano dolerių (apie 820 mln. Eurų)“, – pasakoja centro vadovas.

Taivanas – ypač palanki bazė startuoliams

Šiuo metu „Startup Terrace“ bendruomenė jungia daugiau nei 20 verslo akceleratorių ir daugiau nei 140 startuolių (tarp jų 22 tarptautiniai startuoliai). Daugumos bendrovių veikla susijusi su dirbtiniu intelektu ir daiktų internetu.

„Pagrindinės mūsų startuolių darbo sritys – skaitmeninis gyvenimas, išmanioji medicina, „žalioji“ energetika ir kt. Taivanas – labai tinkama aplinka dirbtinio intelekto ir daiktų interneto srityse dirbančioms įmonėms. Šalyje yra daug pažangią įrangą turinčių įmonių, galinčių tarptautiniams startuoliams padėti greitai sukurti puikius produktų prototipus, daug informacinių ir komunikacinių technologijų įmonių, galinčių bendradarbiauti įdiegiant sukurtus produktus. Taivano vyriausybė daug į tai investavo, be to, šalyje labai aukštas pragyvenimo lygis, aukšta visuomenės interesų apsauga, todėl savo verslą Azijoje siekiantiems plėtoti startuoliams Taivanas yra labai tinkama bazė. Be to, padedame startuoliams plėsti savo verslą įvairiose tarptautinėse rinkose, daugiausia JAV, Izraelyje, Lietuvoje, Malaizijoje, Japonijoje“, – pažymi Chen–Yu Lee.

„Startup Terrace“ nuotr./„Startup Terrace“
„Startup Terrace“ nuotr./„Startup Terrace“

Ekosistema dirba įvairiomis kryptimis

2019 m. kalbėdamas per „Startup Terrace“ atidarymo ceremoniją, šiuo metu Taivano viceprezidento pareigas einantis Lai Ching-te, teigė, kad siekiantiems įgyvendinti inovacijų projektus Taivano vyriausybė jau yra numačiusi 100 mlrd. naujųjų Taivano dolerių (apie 3,1 mlrd. eurų) paramą.

Be „Startup Terrace“, Naujajame Taipėjuje ir seniausiame šalies mieste Tainane įkurtos inovacijų bazės, skirtos didelį augimo potencialą turinčių mažų ir vidutinių įmonių klasteriams kurti. Visa tai susilieja į galingą ekosistemą, leidžiančią „Startup Terrace“ bendruomenės nariams užmegzti ryšius su vietos resursais (transportas, prekyba, administracija), gamintojais (pramonės, mokslo ir verslo parkais, įsikūrusiais aplink „Startup Terrace“), siekiant skatinti bendradarbiavimą tarp startuolių ir stambesnių bendrovių bei pramonės parkų, taip kuriant aukštųjų technologijų kompleksą, galintį pasigirti pasaulyje pirmaujančiomis IT technologijomis.

„Startup Terrace“ nuotr./„Startup Terrace“
„Startup Terrace“ nuotr./„Startup Terrace“

„Startup Terrace“ padeda užmegzti ryšius tarptautinėse rinkose, siunčia startuolių komandas į garsiausius renginius visame pasaulyje (konferencijas, konkursus, parodas), taip sudarant galimybes didinti tarptautinį žinomumą ir bendradarbiauti su tarptautinėmis korporacijomis.

Sukurta atvira dalijimosi aplinka

„Startup Terrace“ parke sukurta gamtai draugiška dalijimosi aplinka, orientuota į atvirumo ir lankstumo principus, skatinanti bendradarbiavimą ir sinergiją. Projekto tikslas – sukurti atpalaiduojančią, raminančią itin kūrybišką atmosferą. Didelis dėmesys buvo kreipiamas ne tik į parko verslumo aplinką, bet ir tai, kas yra jo viduje.

Pastatas suprojektuotas taip, kad būtų sukurtas vientisos erdvės, kurioje susilieja vidaus ir lauko erdvės, jausmas ir pozityvi, patogi ir atvira atmosferą. Patalpos tarpusavyje sujungtos, tad pagal renginių ar užsiėmimų poreikius jas galima transformuoti į didesnes ar mažesnes erdves. Interjero spalvų įvairovė suteikia energijos ir gyvybingumo, o jam panaudotos medžiagos – organiškumo ir natūralumo.

„Startup Terrace“ nuotr./„Startup Terrace“
„Startup Terrace“ nuotr./„Startup Terrace“

Džiaugiasi įspūdingu augimu

Centro vadovas dr. Chen–Yu Lee didžiuodamasis kalba apie „Startup Terrace“ bendruomenėje dirbančius puikius startuolius. Pavyzdžiui, UBIIK startuolis – vienintelė tokia komanda, atrinkta Taivano energetikos bendrovės „Taiwan Power Company“. UBIIK dirba išmaniųjų skaitiklių sektoriuje ir Taivane jau įdiegė 310 000 išmaniųjų skaitiklių sistemų. Tarptautiniu mastu, padedant Taivano vyriausybei ir „Startup Terrace“ parkui, šis startuolis sėkmingai įžengė į Japonijos, Europos, Jungtinių Amerikos Valstijų ir kt. šalių rinkas.

Startuoliai yra Taivano pramonės ateitis ir labai svarbus spartesnės šalies plėtros veiksnys.

„Praėjusiais metais žaliųjų technologijų inovacijų konkurse „Startup Terrace 2022 Green Technology Innovation Award Competition“, jie tapo nugalėtojais ir laimėjo milijono naujųjų Taivano dolerių (apie 31 tūkst. eurų) prizą ir ateityje bendradarbiaus su vienu iš pagrindiniu šio žaliųjų technologijų konkurso rėmėju. Per pastaruosius kelerius metus startuolis UBIIK pademonstravo bent 10 kartų augimą“, – pasakoja dr. Chen–Yu Lee. Jis neabejoja, kad didele dalimi prie šio augimo prisidėjo „Startup Terrace“ ekosistema ir jos aplinka, o startuoliai yra Taivano pramonės ateitis ir labai svarbus spartesnės šalies plėtros veiksnys.

„Startup Terrace“ nuotr./„Startup Terrace“
„Startup Terrace“ nuotr./„Startup Terrace“

Kylančius iššūkius padeda nugalėti partnerystė

Su kokiais iššūkiais susiduria įvairių šalių startuoliai ir kaip su jais tvarkosi Taivano kolegos? Dr. Chen–Yu Lee manymu, problemos, su kuriomis susiduria šalys, yra skirtingos: „Taivano startuolių sektorius turi keletą pagrindinių iššūkių. Vienas iš jų – kalba: daug startuolių vis dar susiduria su anglų kalbos mokėjimo problema. Antrasis – salai būdingas mąstymas: daugelis verslą pradėjusių startuolių nesistengia patekti į tarptautines rinkas. Trečiasis – Taivano investiciniai fondai yra gana konservatyvūs. Visa tai reikalauja pokyčių ir tai labai svarbi „Startup Terrace“ misija“.

Lietuvos startuolių ekosistemos rodikliai irgi kasmet vis geresni. Tai rodo nuolatinį augimą ir vis didėjančią įtaką visos šalies ekonomikai. Šiuo metu Lietuvoje yra apie 1000 startuolių, tarp jų – jau du vienaragiai. Per ateinančius kelerius metus siekiama šalies startuolių ekosistemą išauginti bent trigubai. Prie šio augimo svariai prisidėti gali ne tik Taivano paskelbta parama bendriems Lietuvos ir Taivano verslo projektams, bet ir neįkainuojama tokių parkų kaip „Startup Terrace“ patirtis ir bendradarbiavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas