Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Už apšvietimą laiptinėje sulaukė 212 eurų sąskaitos: paaiškėjo, kad už elektrą nemoka kaimynai

Vieno Vilniuje esančio daugiabučio gyventoja Diana kreipėsi į redakciją su neįprasta sąskaita – jos ir dar 28 butų išlaidos už bendrą elektros suvartojimą šį mėnesį pasiekė beveik 6 tūkst. eurų sumą. Moteris pabrėžia, kad kiekvienas butas už savo suvartojamą elektrą susimoka pats, o ši suma paskaičiuota „už apšvietimą“ laiptinėje. Du pastato aukštus administruojančio „Mano būstas“ atstovai sako radę priežastį ir žada sąskaitas perskaičiuoti.
Elektra
Elektra / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Į redakciją parašiusi ir savo sąskaita už elektrą pasidalinusi Diana sakė, kad gruodį patyrė beveik trigubai didesnes išlaidas nei įprastai.

Moteris gyvena sostinės Naujosios Vilnios rajone, Pramonės g. Iš viso pastate yra 29 butai, taip pat ir administracinės bei verslo patalpos.

Namo gyventojai atskirai susimoka tiek už bendrą, tiek už individualiai sunaudotą elektrą. Štai, pavyzdžiui, gruodį Diana namuose suvartojo elektros už 56,35 eurus, tuo tarpu už bendrose patalpose sunaudotą elektrą jai teks sumokėti dar 212,7 eurų. Skaitytoja teigė visiškai nesuprantanti tokios sąskaitos dydžio priežasčių – bendro naudojimosi elektra daugiausia naudojama apšviesti koridorius.

Skaitytojos sąskaita/Skaitytojos sąskaita
Skaitytojos sąskaita/Skaitytojos sąskaita

Pašnekovė atmetė tikimybę, kad gruodžio mėnesio bendras elektros suvartojimas galėjo būti kuo nors neįprastas, taip pat sakė nežinanti, ar elektra nepradėta naudoti kitai paskirčiai, pavyzdžiui, bendrų patalpų šildymui.

„Name yra keturi aukštai, butų yra antrame, trečiame ir ketvirtame aukšte, bet ne per visus aukštus. Viename aukšte anksčiau buvo siuvykla, bet dabar ten vyksta remontai, ji nedirba. Pirmame aukšte yra įsikūrusios įmonės“, – pasakojo Diana, paklausta, ar neįtaria, jog elektrą kas nors pradėjo tiesiog „vogti“.

Teorijos, kad gyventojai gauna sąskaitas už daug energijos suvartojančius kaimynus neatmetė ir su Diana kalbėję „Mano būstas“ atstovai. Ši įmonė administruoja dalį pastato.

Tačiau „Mano būsto“ atstovų paklaususi, iš kur jie nurašė elektros gruodžio mėnesio elektros suvartojimo duomenis, aiškaus atsakymo skaitytoja savo negavusi.

Kalbėdama su 15min Diana sakė, kad kaimynai „pakraupę“ ir nežino, kur jiems kreiptis – elektros energijos tiekėjas „Ignitis“ gyventojus nukreipė į įmonę „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO), šie patarė kreiptis į patį pastato administratorių.

„Su kaimynais turime sumokėti apie 6 tūkstančius eurų už gruodžio mėnesio apšvietimą koridoriuje. Šios sumos skiriasi kas mėnesį, didžiausia suma siekė apie 70 eurų, ši mėnesį gavome trigubai“, – skundėsi ji.

Santykinai didelės bendrų patalpų elektros sąskaitos jos ir kaimynų dėmesį atkreipė ir anksčiau. Pavyzdžiui, vasaromis gaunama apie 30 eurų sąskaita už elekrą bendrose patalpose keldavo šiokių tokių klausimų, tačiau dėl jos aktyvesnių veiksmų gyventojai nesiėmė.

„Vienas dalykas, kai prisideda 30 eurų, kitas – kai gauni tokią gruodžio sąskaitą. Kai atėjo 70 eurų sąskaita, mes su kaimynais ne kartą darėme susirinkimus ir svarstėme ką daryti, bet sutvarkyti reikalo neišėjo“, – pasakojo moteris.

„Mano būstas“: sąskaitas perskaičiuosime

Įmonės „Mano būstas“ komunikacijos grupės vadovas Paulius Ugianskis 15min patvirtino, kad bendrovė iki šiol minėtame Pramonės g. name vykdė priežiūrą ketvirtame aukšte, o nuo praėjusių metų gruodžio perėmė ir butus antrame aukšte.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Mano būstas“ internetinė svetainė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Mano būstas“ internetinė svetainė

„Pradėję prižiūrėti naujas patalpas pastebėjome, kad antrojo aukšto gyventojai, nors ir naudojasi bendrąja elektra, už ją nemoka, o visos sąnaudos gula ant ketvirtojo aukšto gyventojų pečių“, – sakė pašnekovas.

Bendrovė dėl tokios tvarkos kaltina ankstesnį patalpų administratorių ir pabrėžia, kad nežino tokios tvarkos priežasčių.

„Džiaugiamės, kad mūsų patyrę specialistai operatyviai surado netikslumus ir ėmėsi juos taisyti. Šiuo metu yra atliekami perskaičiavimai, kad visiems patalpų savininkams būtų išrašytos teisingos sąskaitos už bendrojo naudojimo elektrą“, – komentavo P.Ugianskis.

ESO patarimas: tokiais atvejais pirmiausia kreipkitės į administratorių

ESO ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas 15min pabrėžė, kad daugiabučio gyventojams, kurių skaitiklis rūsyje, reikia žinoti, jog bendrovės prižiūrimi elektros tinklai yra iki apskaitos įrenginių. Už jų prasideda klientams priklausantis elektros tinklas, kuriuo rūpinasi namą administruojanti įmonė arba namo pirmininkas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„ESO“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„ESO“

„Nepaisant fakto, kad elektros kainos yra itin aukštos visame pasaulyje, tokiu atveju gyventojai turėtų kreiptis į savo namą administruojančią įmonę ar į bendriją, jei tokia yra, kurie ir padalina visiems bendrai sunaudotos elektros energijos kaštus ir gali nustatyti, kad kažkas naudoja elektros energiją savo tikslams“, – sakė P.Kalmantas.

Atvejų, kai elektra iš tiesų „vagiama“ šalyje vis dar pasitaiko. Štai per 2021 m. surašyti 128 vnt. (2020 m. –107) elektros energijos aktai, paskaičiuota preliminari žala 2,7 mln. kWh (2020 m. –1,6 mln. kWh.). Tokie nuostoliai pernai vartotojams kainavo 402,34 tūkst. eurų (2020 m. – 134, 69 tūkst. eurų).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas