Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 01

Už kavą ar maistą vienkartiniuose induose teks susimokėti papildomai: ką tai pakeis?

Nuo 2025 m. gegužės maitinimo įstaigose, masinių renginių metu ir paplūdimiuose už vienkartinius indus, kurių sudėtyje yra plastiko, teks susimokėti papildomai arba bus taikoma užstato tvarka. Tačiau verslai tikina, kad tokį reikalavimą yra lengva apeiti, o ir nedidelis mokestis už vienkartinį puodelį kavinių klientų vartojimo įpročių nepakoreguos.
Puodelis kavos
Puodelis kavos / Shutterstock nuotr.

Kitais metais – nauja tvarka

Seimo nariai liepos 18 d. pritarė Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pataisoms, kurios draudžia neatlygintinai klientams dalyti vienkartinius plastikinius gaminius, „kai jie pardavimo metu pripildomi maisto produktų ar gėrimo viešojo maitinimo vietose“.

„Vizualiai popieriniai puodeliai paprastai turi sluoksnį plastiko, tad jie irgi negalės būti neatlygintinai dalinami“, – BNS teigė pokyčių iniciatorius, „laisvietis“ Kasparas Adomaitis.

Jeigu klientas valgys vietoje, visos viešosios maitinimo įstaigos privalės pasiūlyti daugkartinę alternatyvą arba vienkartinius gaminius, kurių sudėtyje nėra plastiko.

„Pavyzdžiui, jei „McDonalds“ perki maistą valgymui vietoje, pardavėjas turės paklausti: ar norėtum vienkartinėje pakuotėje, ar daugkartinėje. Tai automatiškai reiškia gana didelius pasikeitimus tokiems greito maisto restoranams, nes jie prisitaikę išskirtinai vienkartinėms pakuotėms“, – sakė politikas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kasparas Adomaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kasparas Adomaitis

Draudimas bus taikomas ir masiniuose renginiuose bei paplūdimiuose, nebent įmonės taikys užstato tvarką už vienkartines plastiko lėkštes, stiklines, kavos puodelius, įrankius ar bokalus, taip įsipareigos grąžinant juos atiduoti paimtą užstatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas