Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
06:05

Kai kurie darbai – ant išnykimo ribos: kurių darbuotojų nebereikia ir kam ruoštis dabar?

Su itin sparčia ir vis greitėjančia technologine pažanga keičiasi ir darbo rinka. Kai kurių vos prieš 10 metų darbo skelbimuose matytų profesijų šiandien jau nebėra arba jos – ties išnykimo riba. Tačiau, kol vienos darbo vietos praranda aktualumą, yra kuriamos naujos, atliepiančios šių dienų visuomenės poreikius, tarp kurių ir gyvenimo įgūdžių mokytojai, fintech specialistai. Kokios profesijos nyksta, kokios atsirado per pastaruosius kelerius metus ir kokių sričių darbuotojų reikės netolimoje ateityje?
Darbo pokalbis
Darbo pokalbis / Shutterstock nuotr.

Tokių darbo pasiūlymų – nebėra

„Technologijų pokyčių greičiui iliustruoti neretai pateikiamas toks pavyzdys: žmonijai prireikė milijonų metų, kad išmoktų valdyti ugnį ir panaudoti ją maistui gaminti, ir tik 66 metų nuo pirmojo kontroliuojamo skrydžio orlaiviu „Wright Flyer“ (1903 m.) iki išsilaipinimo Mėnulyje (1966 m.). Šiandien technologijų kūrimas dar greitesnis ir jis neišvengiamai daro įtaką darbo rinkai“, – 15min teigė Užimtumo tarnybos (UŽT) atstovė Milda Jankauskienė.

Specialybės, kurių svarba ėmė menkti jau prieš 10 metų, spėjo ir išnykti. „Emplonet“ vyr. personalo atrankų konsultantė Viktorija Brusokaitė įvardijo net kelis pavyzdžius.

Štai atsiradus filmų, serialų žiūrėjimo platformoms, išnyko DVD nuomos punktai, o kartu ir su jais susijusios darbo vietos. Na, o pradėjus filmuoti automobilių stovėjimo aikšteles ir visą medžiagą skaitmenizuojant, jau retai kada tenka išvysti fiziškai dirbančius kontrolierius ar aikštelių sargus.

Shutterstock nuotr./DVD nuoma
Shutterstock nuotr./DVD nuoma

„Šių profesijų išnykimu ar tuo, kad jų mažėja, stebėtis nereikėtų – verslui gerokai pigiau turėti robotus ar skaitmenines sistemas nei fizinius darbuotojus“, – pareiškė V.Brusokaitė.

Įtakos turi ir tiesiog kai kurių produktų gamybos šalyje mažėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas