Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 16 /13:50

Sukčiavimu įtariamas V.Kučinskas iš Slovėnijos sugrąžintas į Lietuvą: paleistas į laisvę už užstatą

Liepos pabaigoje Slovėnijoje sulaikytas „Arvi“ grupės įkūrėjas Vidmantas Kučinskas, kuris įtariamas sukčiavimu Rusijoje ir Lietuvoje, praėjusią savaitę perduotas Lietuvai, 15min patvirtino tyrimą kuruojantis prokuroras. Rusijos bankas „Alfa Bank“, kuriam verslininkas įsiskolinęs apie 20 mln. eurų, siekė, kad V.Kučinskas būtų perduotas Rusijai.
Vidmantas Kučinskas
Vidmantas Kučinskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

V.Kučinskas pargabentas į Lietuvą šeštadienį ir yra paleistas į laisvę už užstatą, 15min sakė ikiteisminį tyrimą verslininko atžvilgiu vykdantis prokuroras Zenas Leonavičius.

„Jis yra Lietuvoje, buvo pargabentas šeštadienį. Kauno apylinkės teismas išnagrinėjo kardomosios priemonės skyrimo klausimą ir skyrė jam paleidimą už 20 tūkst. eurų užstatą“, – teigė jis.

Įvairioms įmonėms Lietuvoje ir kitose šalyse įsiskolinęs „Arvi“ įmonių grupės įkūrėjas V.Kučinskas liepą buvo sulaikytas Slovėnijoje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas

Didžiausias verslininko kreditorius – Rusijos bankas „Alfa Bank“, kuriam V.Kučinsko kreditoriniai įsipareigojimai siekė apie 20 mln. eurų, prašė išduoti lietuvį Rusijai. Banko iniciatyva Rusijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas V.Kučinskui dėl galimų sukčiavimo požymių ir įtariamų finansinių machinacijų.

V.Kučinskas ir Lietuvoje yra patekęs į teisėsaugos akiratį. Kauno kriminalistai V.Kučinsko atžvilgiu pradėję ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo, svetimo turto iššvaistymo, turtinės žalos padarymo apgaule ir nusikalstamo bankroto.

Prioritetas – ES šaliai

Rusijos bankui atstovaujančios advokatų kontoros „Sorainen“ partneris Laurynas Lukošiūnas 15min tvirtino, kad bankas apgailestauja, jog Slovėnija priėmė tokį sprendimą ir ne pilna apimtimi įvertino Rusijos Federacijos pateiktą prašymą bei neišdavė verslininko Rusijai.

„Bet tokią teisę turėjo. Slovėnija priėmė tokį sprendimą ir tikimės, kad tas nesutrukdys ištirti tinkamai visas V.Kučinsko nusikalstamas veikas tiek padarytas Lietuvoje, tiek Rusijos Federacijoje. Tos baudžiamosios bylos vis tiek turės būti ištirtos“, – sakė L.Lukošiūnas.

Pasak advokato, svarstant ekstradicijos klausimą, prioritetas dažniausiai teikiamas Europos Sąjungos (ES) valstybei.

Sorainen nuotr./advokatas Laurynas Lukošiūnas
Sorainen nuotr./advokatas Laurynas Lukošiūnas

„Buvo du prašymai – vienas iš ES šalies – Lietuvos, o kitas iš ne ES šalies – Rusijos, tai pakankamai dažna praktika, kad prioritetas teikiamas ES valstybei“, – pažymėjo L.Lukošiūnas.

Rusijos banko atstovas vylėsi, kad Lietuvoje vykstantis ikiteisminis tyrimas dėl galimo sukčiavimo pajudės, nes tyrimas „pakankamai ilgai buvo nelabai aktyvioje stadijoje“. Jis pastebėjo, kad tyrimas suaktyvėjo, kai kilo klausimas dėl V.Kučinsko išdavimo kitai šaliai.

L.Lukošiūnas taip pat kėlė klausimą iš kokių lėšų sumokėtas V.Kučinsko užstatas.

„Žmogaus visas turtas areštuotas ir jis neturėtų turėti laisvų lėšų. Matomai, dar vienas įrodymas, kuris daro prielaidą, kad žmogus naudojasi kažkokiomis jam prieinamomis lėšomis, bet kurios neprieinamos kreditoriams“, – sakė advokatas.

„Akivaizdu, kad jo aplinkos žmonės naudojasi jo turto, stengiasi sukurti situaciją, kad tai, kas jam priklauso, neprieinama kreditoriams“, – pridūrė jis.

V.Kučinsko sūnus Justas Kučinskas 15min teigė neturintis žinių apie tėvo grįžimą į Lietuvą, o žmona Kristina Kučinskienė sakė negalinti tuo metu kalbėti ir žadėjo pakomentuoti vėliau, tačiau po to telefono nekėlė.

Tuo metu verslininko „Arvi“ įmonių grupės įkūrėjo Vidmanto Kučinsko šeima teigia, kad Rusijoje su V.Kučinsku siekiama susidoroti ir perimti jo verslą.

Kaip anksčiau rašė 15min, V.Kučinskas jau ne vienerius metus mina teismų slenksčius dėl įsiskolinimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas