Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Venų varikozė – pavojų keliantis voratinklis ant mūsų kojų

Ar žinojote, kad pasaulyje lėtiniu venų nepakankamumu serga 3 iš 10 suaugusiųjų? O Lietuvoje apie 500 tūks. žmonių kenčia nuo šio susirgimo. Todėl labai svarbu turėti daugiau žinių apie venų varikozę, jos atsiradimo priežastis ir kaip nuo jos gydytis.
Skausmas.
Skausmas. / Idemus.lt nuotr.

Į šiuos svarbiausius klausimus paprašėme atsakyti Idemus Šiuolaikinėje ortopedijoje konsultuojančiokraujagyslių chirurgo med. m. dr. Marijaus Gutausko.

Pirmiausia norėtume išsiaiškinti, kas yra toji venų varikozė?

Venų varikozė yra susirgimas, kurio metu venos padidėja ir tampa grublėtos. Dažniausia ši liga paveikia kojų venas, nes ilgas stovėjimas arba vaikščiojimas padidina spaudimą venose. Dėl susilpnėjusio venų sienelės jungiamojo audinio ir spaudimo venos išsiplečia. Paviršinių ir giliųjų venų jungimosi vietose venų vožtuvai negali tinkamai funkcionuoti, pradeda blogėti veninio kraujo cirkuliacija, didėja veninio kraujo sąstovis ir todėl vystosi lėtinė venų varikozė. Vieniems žmonėms lėtinis venų nepakankamumas sukelia tik kosmetinius nepatogumus, kitiems aštrų skausmą ir bendrą diskomfortą. Negydoma ši liga gali komplikuotis į trofines opas ar tromboflebitus (paviršinių venų uždegimą). 

Kokios yra pagrindinės venų varikozės atsiradimo priežastys?

Yra kelios priežastys, viena iš jų – paveldimumas, tiksliau paveldimas polinkis į venų varikozę. Jeigu kas nors jūsų šeimoje sirgo šia liga, didelė tikimybė, kad ir jums nepavyks jos išvengti, nes gali būti, jog nuo gimimo turite silpnesnius venų vožtuvus paviršinių ir giliųjų venų susijungimų vietose. 

Kita priežastis gali būti amžius. Senstant venos praranda elastingumą, vožtuvai tampa silpnesni, didėja kraujo sąstovis venose, kuris išplečia venas ir susidaro varikozė. Taip pat dėl deguonies trūkumo kraujyje venos tampa mėlynos.  

Asmeninio archyvo nuotr./Gydytojas Marijus Gutauskas
Asmeninio archyvo nuotr./Gydytojas Marijus Gutauskas

Taip pat didelę įtaką turi ilgalaikis stovėjimas arba sėdėjimas, viršsvoris, nes jis taip pat sukelia kraujo sąstovį venose. Moterims viena iš priežasčių gali būti nėštumas, nes padidėjęs svoris ir nėštumo metu išsiskiriantys hormonai sukuria didesnį spaudimą ir silpnina venų vidines sieneles. 

Gal galite paminėti keletą pagrindinių simptomų?

Kai žmogus kiekvieną dieną jaučia, ypač vakare, kad kojos sunkios, patinusios, pavargusios, jaučiamas skausmas kojose, odos paviršiuje matosi išsiplėtę venos, tuomet reikėtų pasikonsultuoti su kraujagyslių chirurgu. 

Gal yra kokių nors profilaktinių priemonių, kurios padėtų apsisaugot nuo venų varikozės? 

Visiškai apsisaugoti nepavyks, tačiau yra keletas būdų, kurie gali padėti. Pirmiausia, reikėtų vengti ilgalaikio stovėjimo, jeigu įmanoma, pasimankštinti, kad paskatinti kraujo tekėjimą. Taip pat žmonės turi reguliuoti savo svorį, kad išvengtų viršsvorio. Vengti kilnoti sunkius daiktus. Jeigu neįmanoma to išvengti, rekomenduočiau dėvėti kompresines kojines. Taip pat norėčiau atkreipti būsimų mamyčių dėmesį. Norint nėščiosioms išvengti kojų venų varikozės reikėtų pradėti dėvėti kompresines kojines jau nuo pirmojo nėštumo mėnesio, nes nėštumo metu padidėja veninis spaudimas, sulėtėja kraujotaka. Taip pat rekomenduojama kompresines kojines panešioti ir mėnesį po gimdymo.  

Kokie yra galimi gydymo būdai?

Galima gydyti vaistais: venotonikais ir tepalais su heparinu. Taip pat taikant kompresinę terapiją, t.y. naudojant kompresines kojines. Kompresinė terapija sustabdo ligos progresavimą, mažina komplikacijų riziką. Esant sudėtingiems atvejams, taikomas chirurginis gydymas. 

Daugiau informacijos galite rasti www.idemus.lt 

 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas