Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
06:01

Vertingiausių Lietuvos įmonių šimtukas: pasikeitęs sąrašo lyderis ir keli netikėtumai

Penktą kartą 15min portalo skelbiamame „Vertingiausių Lietuvos įmonių 100-tuke“ ir vėl pokyčiai – bendra šimtuko vertė pakilo, o biotechnologijų įmonė „Thermo Fisher Scientific Baltics“ pirmą vietą užleido prekybininkei „Maxima grupė“.
TOP 100 vertingiausių įmonių
TOP 100 vertingiausių įmonių / 15min iliustracija

Į „Apple“, „Microsoft“, „Google“, „Amazon“ ir „Meta“ kovą dėl vertingiausios pasaulio bendrovės titulo šiemet netikėtai įsitraukė įmonė, apie kurią dar prieš kelerius metus apskritai mažai kas buvo girdėjęs – dirbtinio intelekto mikroschemų gamintoja „Nvidia“.

Shutterstock nuotr./„Nvidia“
Shutterstock nuotr./„Nvidia“

Birželį ši JAV kotiruojama įmonė trumpam netgi buvo tapusi vertingiausia pasaulio bendrove, o spalį jos įvertis pasiekė 3,39 trilijono JAV dolerių.

Staigus „Nvidios“, kuriančios ypatingą programuojamą kompiuterio lustą, iškilimas tik dar kartą primena, kokių staigių pokyčių, tarsi ant bangos keterų iškeliančių vienas įmones ir nuvainikuojančių kitas, metu gyvename.

Pokyčių kasmet stebime ir vertingiausių Lietuvos įmonių šimtuke, į kurį patekusios Lietuvos bendrovės šiemet skaičiavo dar vienus gerus metus. Jau penktą kartą sudaryto šimtuko bendra vertė per metus pakilo 1,3 milijardo eurų ir pasiekė 39,2 mlrd. eurų vertę.

Augo ir paskutinės į šimtuką patekusios įmonės įvertis – šiemet sąrašą užbaigė įmonė, verta 96,4 mln. eurų, pernai šis slenkstis buvo 84 mln. eurų, o prieš penkerius metus, pirmą kartą sudaryto sąrašo paskutinė įmonė buvo verta tik 35 mln. eurų.

Tiesa, per metus Lietuvoje sumažėjo milijardo eurų vertės kartelę pasiekusių įmonių skaičius – pernai tokių buvo 12, o šiemet – 10. Visgi jei lygintume su pirmuoju sąrašu prieš penkerius metus, 2020 metais tokių įmonių buvo tik keturios.

Naujas senas lyderis

Dvejus metus vertingiausios Lietuvos įmonės titulą pelniusi biotechnologijų bendrovė „Thermo Fisher Scientific Baltics“ šių metų sąraše pirmą vietą užleido mažmeninės prekybos gigantei „Maxima grupei“.

Bendrovės nuotr./„Maxima Grupė“
Bendrovės nuotr./„Maxima Grupė“

„Įmonė „Thermo Fisher Scientific Baltics“ demonstravo svaiginantį šuolį pandemijos metais, tad visai natūralu, kad pandemijos grėsmėms atsitraukus, teko užleisti pirmaujančią poziciją. Nepaisant to, padarytos investicijos, išplėstas mastas ir parodyti rezultatai kelia kartelę ir tolesnei įmonės raidai“, – sąrašo pokyčius 15min komentavo Šiaulių banko vyr. ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Vertingiausių Lietuvos įmonių 100-tuką kartu su 15min portalu sudariusi finansų analitikė Daiva Rakauskaitė svarstė, kad sumažėjusią „Thermo Fisher Scientific Baltics“ vertę lėmė tiek sumenkę pardavimai dėl sumažėjusios COVID-19 reagentų paklausos, tiek galimai ir grupės viduje įvykę pajėgumų perskirstymai. Vis dėlto, pasak D.Rakauskaitės, ši biotechnologijų įmonė ir toliau išliks stipriose pozicijose ir ateityje dar gali sugrįžti į pirmą sąrašo vietą.

Straipsnis trumpai

  • TOP100 vertingiausių Lietuvos įmonių sąrašas.
  • Didžiausi pakilimai ir nuopuoliai.
  • Sąrašo naujokai, tarp jų – ir startuoliai.
  • Aviacijos bendrovių ir bankų šuolis, krovinių pervežėjų kritimas.
  • Kas toliau?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito