Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bus kompensuojamos trečios užsieniečių nakvynės, tam skirs 750 tūkst. eurų

Vilniuje ketvirtadienį pristatyta nauja viešbučių ir apgyvendinimo verslui skirta pagalbos priemonė „Trečioji nakvynė“. Jos gavėjams bus kompensuojama trečia vieno svečio nakvynė – už vieną asmenį apgyvendinimo įstaigos gali tikėtis iki 65 eurų kompensacijos. Iš viso šiai inovacijai finansuoti bus skirta 756 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad apgyvendinimo įstaigos papildomai turėtų sugeneruoti apie 2,4 mln. eurų pajamų, neskaičiuojant turistų išlaidų, skirtų maitinimui, pramogoms ir kitoms veikloms.
Aušrinė Armonaitė
Viešbutis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigė, kad priemonė „Trečioji nakvynė“ padės turistams pasilikti Lietuvoje ilgiau ir išleisti daugiau. Vienas turistas mūsų šalyje vidutiniškai išleidžia 350 eurų. Skaičiuojama, kad ši priemonė turistų skaičių gali pakelti bent 20 tūkst.

Priemonė „Trečioji nakvynė“, anot ministrės, yra skirta rudens sezonui.

„Siekiame, kad žmonės, kurie atvyksta į Lietuvą praleisti ar savaitgalio ar keleto dienų, pasiliktų ilgiau, nes statistika rodo, kad žmonės čia praleidžia 2,4 nakties. Palyginimui, kaimyninėje Latvijoje praleidžia net virš keturių naktų. Tad jeigu turistas pasirinks Lietuvoje praleisti bent dvi paras, mes pasiūlysime trečią. Viešbučiai gaus iki 65 eurų kompensaciją“, – sakė politikė.

Ji teigė turinti indikacijų, kad šalies apgyvendinimo įstaigos gausiai registruojasi naujoje sistemoje, taip pat netrukus žadama pradėti ir reklaminę kampaniją.

„Neatmentu galimybės, kad ir daugiau panašių iniciatyvų ir priemonių mes turėsime, galbūt ieškosime ir didesnių biudžetų“, – teigė A.Armonaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalius Morkvėnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Dalius Morkvėnas

Akcijos sumanytojai ir organizatoriai yra viešoji įstaiga „Keliauk Lietuvoje“. Jos vadovas Dalius Morkvėnas spaudos konferencijoje pristatė, kaip tiksliai ši sistema veiks.

„Praeitą savaitę pakvietėme savo partnerius dalyvauti ir registruotis šitame projekte, nes reikėtų išreikšto sutikimo. Turime virš šimto paslaugų tiekėjų, iš kurių yra apie 40 viešbučių“, – sakė įstaigos vadovas.

Oficialiu kampanijos tinklalapiu tapo https://stayin.lithuania.travel/. Jame galima pasižiūrėti vieną iš reklaminių videoįrašų.

Kol kas tinklapyje pateikiamų vietų gana nedaug – pavyzdžiui, Vilniuje galima rasti 14 apgyvendinimo įstaigų, Klaipėdoje – 7, o Kaune – vos 4. Vis dėlto organizatoriai žada, kad šis sąrašas greitai pasipildys.

Užsieniečiui naršant internete, turėtų iššokti specialus reklaminis skydelis, kuriame bus siūloma apsilankyti Lietuvoje. Jeigu žmogus tai norės padaryti, jam reikės palikti savo elektroninio pašto adresą, į kurį vėliau bus atsiųstas specialus kodas.

Šį kodą būsimam turistui reikės panaudoti atliekant apgyvendinimo įstaigos rezervaciją. Kodas bus skirtas asmens identifikacijai, pagal ją vėliau bus kompensuojamos trečiosios nakvynės išlaidos.

„Priemonė puiki. Tikėjomės, kad bus labiausiai orientuota į miestus ir labiausiai nukentėjusius verslo viešbučius, nes, kaip žinia, kurortai kiek atsigavo – tiek Palanga, tiek Druskininkai, tiek Birštonas vasarą laikėsi puikiai. Pagal rezervacijas matome, kad pasiskirstymas bus įvairus. Matome, kad registruojasi ir kempingai, ir butai, ir kitos apgyvendinimo įstaigos. Tai kiek stebina, bet visiems reikia gyventi“, – kalbėjo Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Evalda Šiškauskienė

Ji pridūrė, kad tai nėra tiesioginė pagalba apgyvendinimo sektoriui, o labiau rinkodarinė kampanija. E.Šiškauskienė vylėsi, kad jeigu ši akcija pavyktų, galbūt Vyriausybė rastų lėšų biudžete jos tolimesniam pratęsimui.

Kelionių organizatorius ir kelionių agentūros „Makalius“ įkūrėjas Rimvydas Širvinskas apžvelgė kai kurias turistų skatinimo priemones, kurios yra naudojamos kitose šalyse. Jis pridūrė manantis, kad platus paskatų turistams taikymas rodo, kad jos veikia.

„Sicilija Italijoje taip pat taiko vieną nakvynę dovanų apsistojant dvi naktis, nuo spalio žada iš dalies kompensuoti skrydžio išlaidas, tam tikrus lankytinus objektus padarė nemokamus. Bulgarija mokamus paplūdimius pavertė nemokamais bei dovanoja žmonėms po gultą, už kurį tą dieną nereikės mokėti pinigų. Praha paskelbė lojalumo taškų programą, už kiekvieną naktį gaunami taškai, juos galima iškeisti į nemokamą ekskursiją, degustaciją ir panašiai“, – sakė R. Širvinskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimvydas Širvinskas-Makalius

2020 metais šalies apgyvendinimo įstaigos sulaukė vos pusės milijono užsienio turistų, o tai yra 73 proc. mažiau nei 2019 metais.

Lietuvos apgyvendinimo įstaigose šių metų pirmąjį pusmetį apsistojo 615,3 tūkst. svečių – 22,5 proc. mažiau nei 2020 metų sausį–birželį. Užsienio turistų skaičius šiemet smuko 58,7 proc. iki 111,6 tūkst., šalies gyventojų – 3,8 proc. iki 503,7 tūkstančio.

Vien antrąjį šių metų ketvirtį apgyvendinimo įstaigose apsistojo 492,7 tūkst. turistų, arba 75,4 proc. daugiau nei per atitinkamą 2020 metų laikotarpį, iš jų užsieniečių – 71,3 tūkst., arba 55,5 proc. daugiau, rugpjūčio pabaigoje išankstinius duomenis pranešė Statistikos departamentas.

Nakvynių skaičius pirmąjį pusmetį siekė 1,545 mln., antrąjį ketvirtį – 1,195 mln., arba atitinkamai daugiau 13,8 proc. mažiau ir 79,9 proc. daugiau nei tais pačiais laikotarpiais 2020 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas