Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vietnamiečių restorano savininkai giria lietuviškus produktus: čia gaminame skaniau nei Vietname

Vietnamiečių pora restoranui Vilniuje vadovauja iš Hanojaus. Jeigu verslas seksis, jie žada plėstis visoje Lietuvoje ir galbūt net atsikraustyti čia su visomis trimis savo atžalomis. Pora tikina, kad kai kuriuos patiekalus Lietuvoje pavyksta pagaminti skaniau nei Vietname dėl itin aukštos lietuviškų produktų kokybės.
Huyan Bao Linh Vu
Huyan Bao Linh Vu / J.Lapienytės nuotr.

Pietauju su Huyen Bao Linh Vu jos restorane „White Rice“ Vilniuje, Gedimino prospekte. Ji taip srebia savo sriubą, kad pas mus tai būtų palaikyta netakto ženklu. Tačiau vietnamiečių kultūroje tai – komplimentas virtuvei, ir todėl akimirką susimąstau, ar dabar reikėtų iš mandagumo šliurpti garsiai ir man.

To nedarau, bet kartoju jai, kokia skani sriuba. Nors visos lėkštės (sriubos čia kainuoja apie 8 eurus) ir nebaigiu – mat porcijos čia tokios didelės, kad vieną sriubos lėkštę galima drąsiai pasidalyti ir dviese.

J.Lapienytės nuotr./Sriuba su jautiena
J.Lapienytės nuotr./Sriuba su jautiena

Interviu Huyen Bao Linh Vu dalyvauja su savo vyru Hong Nam Thanu, tačiau šis – labai užimtas, todėl mums prataria vos kelis žodžius, pietų su mumis nepasilieka. Nieko nuostabaus – restoraną Vilniuje pora valdo iš Hanojaus, Vietnamo, kur gyvena. Į Lietuvą atskrenda kas porą mėnesių tik kiek ilgiau nei savaitei ir tuomet vėl skuba pas tris savo vaikus. Todėl kiekviena minutė Lietuvoje – kruopščiai suplanuota.

Galvoja apie Lietuvą

Jai labai patinka Lietuva, jeigu patiks ir jos atžaloms, žada kraustytis čia: „Tai yra graži valstybė, ateityje planuojame atsikraustyti čia. Verslas sekasi gana gerai, žmonės mėgsta mūsų virtuvę, norime pasiūlyti jos ir daugiau.“

Vyras kalba kiek atsargiau.

„Kraustysimės čia tik tada, jeigu verslas klostysis gerai. Negali čia gyventi, jeigu verslas nesiseka. Pirmiausia mes turime sukurti sėkmingą verslą, tik po to spręsime, kraustytis čia ar ne“, – tvirtina šiuo metu Hanojuje su šeima gyvenantis Hong Nam Thanas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Hong Nam Than
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Hong Nam Than

Lietuvą jie atrado paprastai – su šalimi ir jos kultūra supažindino Lietuvos garbės konsulas Vietname. Porai patiko.

„Lietuva yra labai maža, graži šalis. Pamatėme, kad žmonės čia nežino daug apie Vietnamo maistą“, – pasakojo 7 restoranus Vietname su vyru valdanti moteris. Kadangi restoranų versle jie – ne naujokai, nebuvo labai sunku ir Lietuvoje gauti visus reikalingus dokumentus.

„Restoranų verslas mums nėra labai sunkus, nors pradžioje ir reikėjo atlikti daug biurokratinių reikalavimų. Bet, kadangi darėme tai Vietname, tai nebuvo labai sunku“, – pasakojo Huyen Bao Linh Vu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vietnamietiško maisto restoranas „White rice“ Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vietnamietiško maisto restoranas „White rice“ Vilniuje

Darbuotojų rasti nelengva

Restoranas duris Gedimino prospekte atvėrė gruodžio pradžioje. Pora pasakojo, kad daug ką restorane teko daryti savomis rankomis, mat Lietuvoje – brangiau nei Vietname, be to, ir žmonių kur kas mažiau, todėl greitai ir pigiai darbininkų nerasi. Bandė jie pasamdyti virėją lietuvį, tačiau nesėkmingai.

„Komunikuoti, išmokyti juos gaminti vietnamietišką maistą nėra lengva, todėl nusprendėme atsivežti vietnamiečių. Jie gavo darbo vizas. Jie myli jūsų šalį“, – nuo gruodžio pradžios Vilniaus „White Rice“ jau dirba 3 virėjai, netrukus prisijungs ir dar trys.

Jokių keblumų jiems gauti darbo vizas, pašnekovės teigimu, nebuvo.

„Turime šešias padavėjas, dvi valytojas, vadybininką ir tris virėjus. Dar trys virėjai atvažiuos kitą mėnesį iš Vietnamo. Sezono metu tikimės daug daugiau klientų, todėl reikės ir daugiau virėjų. Vietnamiečiai norėjo atvykti čia. Jie čia jaučiasi laimingi dirbdami. Čia žmonės yra malonūs, čia ramu. Jie čia gali daug išmokti. Atlyginimai čia geresni“, – pasakojo Huyen Bao Linh Vu.

Tiesa, kaip pasakojo ji, lietuvių pasamdyti dirbti restorane nėra lengva.

J.Lapienytės nuotr./Žuvis
J.Lapienytės nuotr./Žuvis

„Sunku pasamdyti žmones restoranų versle. Jie dažnai keičia darbus, ir mes turime kas mėnesį samdyti naują darbuotoją, jį apmokyti vėl. Mums tai yra problema. Kai kurie vietiniai nenori dirbti su užsieniečiais savininkais, nes sunku komunikuoti. Bet jokio rasizmo čia nėra, tik dėl kalbos. Mūsų darbo metodai skiriasi“, – pasakojo moteris.

Planuoja plėtrą

Šiuo metu restorano savininkai ieško partnerio Lietuvoje, nes norėtų čia atidaryti ir daugiau restoranų.

„Galvojame apie Kauną, Klaipėdą, norėtume rasti verslo plėtotoją Lietuvoje, kuris padėtų mums plėsti verslą. Mes suprantame virtuvę, bet reikia to, kas suprastų, kaip veikti labiau išsivysčiusiose rinkose, kokios yra procedūros“, – kalbėjo Huyen Bao Linh Vu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vietnamietiško maisto restoranas „White rice“ Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vietnamietiško maisto restoranas „White rice“ Vilniuje

Ji labai gyrė lietuviškus produktus: „Jūsų žemės ūkio produkcija yra labai kokybiška, pavyzdžiui, pieno produktai, sūris. Jūsų maistas yra labai geros kokybės, noriu ką nors nuvežti ir į Vietnamą.“

Moteris juokavo, kad Lietuvoje iš vietinių produktų pavyksta pagaminti geresnius vietnamietiškus patiekalus, nes čia daržovės, mėsa yra kokybiškesni produktai. Tiesa, daug ingredientų tenka vežtis iš Lenkijos.

„Ten gyvena daug vietnamiečių, ten randame daug reikalingų dalykų, pavyzdžiui, ryžių makaronų. Kai kuriuos produktus, tarkime, citrinžolę, vežame iš ten, nes čia yra labai brangu“, – aiškino moteris.

Ji tikino, kad tokį patį restoraną kaip Vilniuje galima rasti ir Hanojuje.

„Siūlome unikalią patirtį, tiesa, kartais sunku perduoti mūsų požiūrį į darbą vietiniams darbuotojams. Todėl mes norime, kad čia dirbtų daugiau vietnamiečių, kurie kalbėtų su klientais, parodytų, kaip teisingai valgyti“, – pasakojo moteris ir prasitarė, kad dievina cepelinus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai