Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 14

Vietoj „cukraus mokesčio“ prieš kelerius metus pasiūlyta netikėta idėja – ar pavyko ją įgyvendinti?

Kai kuriose ES šalyse jau kuris laikas įvestas „cukraus mokestis“ Lietuvoje nerado valdžios užtarimo, bet prieš penkmetį buvo prieitas savotiškas kompromisas – gamintojai patys įsipareigojo mažinti cukraus ir kai kurių kitų medžiagų kiekį produkcijoje. Tačiau, pasikeitus valdžiai, iniciatyva nebevykdoma: Sveikatos apsaugos ministerija progreso nebetikrina nuo 2020 m., o Finansų ministerijoje apie tokį mokestį irgi nebekalbama.
Gaivieji gėrimai
Gaivieji gėrimai / Vida Press nuotr.

Pirmi tarp Baltijos valstybių pripratę būti „kaimynai“ estai vienu atžvilgiu gali būti nebent antri – estų saldieji gėrimai gali būti apmokestinti papildomu mokesčiu. Panašią tvarką dar nuo 2004 m. turi latviai.

Kad tai – reali, nors ir tolima galimybė, gegužės pabaigoje Estijos žiniasklaidai teigė šalies sveikatos apsaugos ministrė Riina Sikkut.

Vadinamasis „cukraus mokestis“ gali būti įvairių formų, tačiau dažniausiai jis nutaikytas būtent į saldintus gėrimus. Nesveika mityba su dideliu kiekiu cukraus, druskos ir sočiųjų riebalų yra vienas iš pagrindinių rizikos veiksnių, skatinančių lėtines sveikatos problemas.

Už saldumą mokesčiai imami Latvijoje, Lenkijoje, Suomijoje, Airijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Vengrijoje, Ispanijoje ir Portugalijoje, Jungtinėje Karalystėje. Jis patvirtintas ir Italijoje, tačiau įsigaliojimas atidėtas iki 2024 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas