Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 14

Visi pasitraukė, jie liko: Lietuvoje prekiaujančios bendrovės lobsta likusios karą pradėjusioje Rusijoje

Rusijoje toliau dirbančios Vakarų šalių įmonės sparčiai didino savo pelną. 100 didžiausių Vakarų bendrovių pernai uždirbo 1,1 trilijono rublių (12,3 mlrd. eurų), rodo „Novaja Gazeta Europa“ atliktas tyrimas.
„PepsiCo“ gamykla Rusijoje
„PepsiCo“ gamykla Rusijoje / „Sputnik“/„Scanpix“ nuotr.

Didelis pelnas per karą

Po Rusijos invazijos į Ukrainą užsienio bendrovės viena po kitos skelbė nutraukiančios verslą Rusijoje.

Tačiau praėjus pusantrų metų matyti, kad iš šalies pasitraukė tik dalis užsienio bendrovių. Kyjivo ekonomikos mokyklos skaičiavimais, iš Rusijos visiškai pasitraukė tik 7 proc. anksčiau Rusijoje dirbusių Vakarų bendrovių. Dar 10 proc. sustabdė veiklą Rusijoje su galimybe ją atnaujinti, 41 proc. bendrovių tęsia darbą ankstesniu režimu, o trečdalis bendrovių sustabdė dalį savo veiklos arba visiškai nutraukė naujas investicijas. Rusijos centrinio banko duomenimis, iki šių metų kovo mėn. savo verslą pardavė apie 200 užsienio investuotojų.

Išanalizavęs Rusijoje registruotų užsienio bendrovių finansines ataskaitas, „Novaja Gazeta Europa“ sudarė 100 didžiausių Vakarų bendrovių, kurios iš verslo Rusijoje gavo daugiausia pelno. Į sąrašą įtrauktos tik „nedraugiškų šalių“ bendrovės, kurios nepardavė savo turto šalyje.

Laikraščio atlikta analizė atskleidė, kad didžiausios Vakarų bendrovės 2022 m., palyginti su ankstesniais metais, padidino savo pajamas. 68 iš 100 didžiausių bendrovių pelnas padidėjo. Iš viso 100 didžiausių Vakarų bendrovių Rusijoje uždirbo 54 proc. daugiau nei prieš metus – 1,1 trilijono rublių (12,3 mlrd. eurų).

123RF.com nuotr./Rusijos rubliai
123RF.com nuotr./Rusijos rubliai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas