Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vokietijos prokurorai pareiškė kaltinimus buvusiam „Wirecard“ vadovui

Vokietijos prokurorai pirmadienį pranešė pareiškę kaltinimus buvusiam „Wirecard“ vadovui Markusui Braunui ir dar dviem aukšto rango įmonės pareigūnams dėl didžiulio masto sukčiavimo, lėmusio mokėjimų bendrovės žlugimą.
Markusas Braunas
Markusas Braunas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visi trys asmenys kaltinami manipuliavimu rinka, turto iššvaistymu ir grupiniu sukčiavimu komerciniu mastu, pažymėjo prokurorai, teigę, jog kaltinamojo akto apimtis siekia net 474 lapus.

Vokietijos finansinių technologijų įmonė, kuri kadaise buvo laikoma novatoriškų startuolių žvaigžde, žlugo 2020 metų birželio mėnesį, kai pripažino, kad jos balansuose trūko 1,9 mlrd. eurų (2,1 mlrd. JAV dolerių).

Laikas, kurio prireikė prokurorams pateikti oficialius kaltinimus, rodo sudėtingą nesąžiningų sandorių tinklą, kurį tyrėjai atsekė visame pasaulyje.

Tarp sukčiavimo aukų atsidūrė bankai, suteikę „Wirecard“ 1,7 mlrd. eurų kreditą. Taip pat buvo išleista obligacijų už 1,4 mlrd. eurų, kurios greičiausiai nebus apmokėtos.

„Wirecard“ bėdos prasidėjo 2019 metų sausio mėnesį, kai „The Financial Times“ paskelbė straipsnių seriją, kuriuose buvo teigiama, jog įmonės Azijos padalinyje buvo apskaitos pažeidimų.

Visgi tuo metu finansinių technologijų įmonė sugebėjo ne kartą atremti pretenzijas, o patys „The Financial Times“ žurnalistai buvo tiriami dėl pranešimų.

Didžiulė afera išaiškėjo 2020 metų birželį, kai auditorius „Ernst & Young“ pranešė, jog bendrovės sąskaitose neaptiko 1,9 mlrd. eurų.

Suma, sudaranti ketvirtadalį balanso, tariamai buvo skirta rizikai, susijusiai su prekyba, kurią trečiosios šalys vykdė „Wirecard“ vardu, padengti ir turėjo būti dviejų Filipinų bankų sąskaitose.

Tačiau Filipinų centrinis bankas teigė, kad grynieji pinigai niekada nepateko į jo pinigų sistemą, o abu Azijos bankai – BDO ir BPI – neigė turėję ryšių su „Wirecard“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas