Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

VW kaltinama „vergovės“ pobūdžio praktika Brazilijoje karinės diktatūros laikotarpiu

Vokietijos koncernas „Volkswagen“ (VW) Brazilijoje sulaukė kaltinimų dėl „vergovės“ pobūdžio praktikos taikymo karinės diktatūros 8-ajme ir 9-ajame dešimtmečiuose metu, sekmadienį pranešė Vokietijos žiniasklaida.
„Volkswagen“ gamykla Brazilijoje
„Volkswagen“ gamykla Brazilijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po to, kai gegužės 19 dieną vietos teismas išsiuntė pranešimą, „Volkswagen“ buvo iškviesta atvykti į darbo teismą Brazilijoje birželio 14 dieną, pranešė visuomeninė televizija ARD ir dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“.

Bendrovės atstovas naujienų agentūrai AFP teigė į šį klausimą žiūrintis „labai rimtai“.

Visgi antra pagal dydį pasaulyje automobilių gamintoja daugiau informacijos nepateikė „dėl galimų teisminių procesų“ šiame etape.

Byla apima laikotarpį nuo 1974 iki 1986 metų, kai Brazilijoje diktatūra vyravo visu pajėgumu, bei iš karto po jos pabaigos. Kariuomenė Brazilijoje vyravo 1964–1985 metais.

Buvę „Volkswagen“ darbuotojai kompensacijų siekia jau kelerius metus.

Remiantis pranešimais, Brazilijos teismai nagrinėja skundus, kuriuose teigiama, kad automobilių gamintoja naudojo „į vergiją panašią praktiką“ ir „prekybą žmonėmis“, ir kaltina grupę bendrininkavus „sisteminguose žmogaus teisių pažeidimuose“.

Tuo metu vokiečių grupė Amazonės baseino pakraštyje planavo statyti didelę žemės ūkio paskirties aikštelę.

Vokiečių žiniasklaida pranešė, kad per tarpininkus, bet tikriausiai gavus gamintojo vadovybės sutikimą, miško kirtimo darbams 70 tūkst. hektarų plote buvo įdarbinti šimtai padienių ir laikinųjų darbininkų.

Remiantis Vokietijos žiniasklaidos pranešimais, darbininkai kartais patirdavo smurto nuo tarpininkų ir ginkluotų sargybinių rankos.

Taip pat esama skundų dėl netinkamo elgesio su darbuotojais, kurie mėgino bandė pabėgti, ir net pranešimų apie įtartinus dingimus.

Už bausmę vieno darbininko žmona buvo išprievartauta. Kita moteris tvirtina, kad jos vaikas mirė dėl smurto.

„Tai buvo šiuolaikinės vergijos forma“, – Vokietijos žiniasklaidai teigė už tyrimą atsakingas prokuroras Rafaelis Garcia.

Jis apibūdino nežmoniškas darbo sąlygas šioje vietoje, kai darbuotojai užsikrėtė maliarija, „kai kurie iš jų mirė nuo jos ir buvo palaidoti vietoje, apie tai nepranešus jų šeimoms“.

„Bendrovė akivaizdžiai ne tik priėmė šią vergijos formą, bet ir skatino ją, nes tai buvo pigi darbo jėga“, – pridūrė prokuroras.

2020 metais „Volkswagen“ pasirašė istorinį susitarimą su Brazilijos valstijos ir federaliniais prokurorais, sutikdama sumokėti 36 mln. realų (tuo metu 6,4 mln. JAV dolerių) kompensaciją už savo vaidmenį to laikotarpio žiaurumuose.

Buvę „Volkswagen“ padalinio Brazilijoje darbuotojai ir jų šeimos teigia, kad tuomet įmonės saugumo biuras bendradarbiavo su Brazilijos slaptąja policija, kad nustatytų įtariamus kairiųjų oponentų ir profsąjungų lyderius, kurie vėliau buvo sulaikomi ir kankinami.

„Apgailestaujame dėl praeityje padarytų pažeidimų. „Volkswagen“ svarbu atsakingai spręsti šį neigiamą Brazilijos istorijos skyrių ir skatinti skaidrumą“, – tuomet sakė bendrovės vadovė Hiltrud Werner.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas