Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė kasmet spręs, kiek skerdikų ir suvirintojų gali įvažiuoti į Lietuvą

Trūkstamų Lietuvoje profesijų, tarkime, vilkikų vairuotojų ir suvirintojų, atstovai iš trečiųjų šalių nuo praėjusių metų atvažiuoja paprasčiau – jiems nereikia leidimo dirbti. Dėl to smarkiai išaugo imigrantų skaičius Lietuvoje. Vyriausybė mano, kad užsieniečiai gali piktnaudžiauti šia palengvinta tvarka, todėl ruošiasi įvesti kvotas. Profesinės sąjungos tyli, o darbdaviai – raukosi.
Skerdykla
Skerdykla / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pernai įsigaliojus paprastesnei imigrantų įvažiavimo tvarkai, jų skaičius smarkiai išaugo. 2016 metais Užimtumo tarnyba išdavė daugiau nei 12 tūkst. leidimų dirbti Lietuvoje, o pernai – tik 3,5 tūkst. Tačiau užsieniečių iš trečiųjų šalių į Lietuvą atvyko per 40 tūkst. Didžioji dalis jų buvo būtent trūkstamų profesijų atstovai.

Trūkstamų profesijų sąrašą sudaro Užimtumo tarnyba (buvusi Darbo birža). Antrajam šių metų pusmečiui šis sąrašas atrodo taip:

  • Suvirintojas
  • Metalinių laivų korpusų surinkėjas
  • Siuvėjas
  • Skerdikas
  • Tarptautinio krovinių vežimo transporto priemonės vairuotojas
  • Betonuotojas
  • Elektrikas
  • Metalinių konstrukcijų montuotojas
  • Stogdengys
  • Suvirintojas
  • Tinkuotojas
  • Tinkuotojas apdailininkas
  • Izoliuotojas

„Įvažiuoja žymiai daugiau negu realiai lieka dirbti“, – Trišalėje taryboje antradienį aiškino vidaus reikalų viceministras Darius Urbonas.

Todėl Vyriausybė, manydama, kad palengvinta tvarka piktnaudžiauja trečiųjų šalių piliečiai, kuriems Lietuva tėra vartai į Europą, ruošiasi įvesti kvotas. Tokiu atveju į šalį be leidimo dirbti galės įvažiuoti tik dalis trūkstamų profesijų atstovų. Kitiems taip pat nebus užkirstas kelias, tačiau jau teks gauti leidimą.

Šiuo metu Užimtumo tarnyba trūkstamų profesijų sąrašą tvirtina kas pusmetį, tačiau, įvedus kvotas, sąrašas bus peržiūrimas kas metus. Pačias kvotas Vyriausybė paskaičiuos kiekvienų metų gale pagal tam tikrą formulę, leis kvotas peržiūrėti Trišalei tarnybai.

Šiuo metu yra ruošiami įstatymo dokumentai, kurie bus pristatyti Seimui. Kvotas siūloma įvesti nuo 2020 metų.

Trišalės tarybos posėdyje dalyvavusi Investuotojų forumo pirmininkė Rūta Skyrienė nustebo, kodėl kvotos nustatomos toms profesijoms, kurių trūksta.

„Stebint pokyčius, kurie įvyko. Policija, atlikusi tikrinimus, nustatė apie 3 tūkst. atvejų, kai žmonės atvyko lyg ir dirbti Lietuvoje, bet jie nedirbo. Mes matome, kad kai kuriais atvejais yra galimybės tiems žmonėms atvykus lengvatinėms sąlygoms pasinaudoti Lietuva kaip vartais“, – paaiškino viceministras.

Profesinės sąjungos kvotoms pritaria, tačiau darbdaviams jos labai nepatinka.

Štai Erlandas Mikėnas, „Linavos“ prezidentas, tikino, kad Lietuvoje vairuotojais jau nedirba ir tie, kas negali, ir samdyti nėra ko. Jis tikino, kad žmones neretai reikia įtikinėti dirbti. „Turiu įrašą, kaip žmogus įkalbinėjamas eiti į darbą. Jam atvežta maisto, laukiama, kol jis išsiblaivys“, – tikino E.Mikėnas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Erlandas Mikėnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Erlandas Mikėnas

Darbuotojų, jo duomenimis, trūksta ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, todėl nėra lengva surasti žmonių.

„Kvotų įvedimas sužlugdys transporto sektorių“, – rėžė jis.

Lietuvos transporto įmonės, E.Mikėno tikinimu, mieliau samdytų lietuvius, nes su piliečiais iš trečiųjų šalių turi daug problemų.

„Lietuvos darbdavys mieliau renkasi lietuvį. Mes negalime išsiieškoti žalų iš darbuotojų, kurie yra iš trečiųjų šalių. Mes tikrai turime problemų“, – aiškino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?