Sportas gyvai
06 12 /18:48

Vis tamsesni debesys: Vyriausybė blokavo M.Navickienės vyro sandorį

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės sutuoktinio veikla ima kelti vis daugiau klausimų. Vyriausybė po kelias dienas trukusios tylos patvirtino, kad blokavo Mindaugo Navicko planus parduoti savo verslą šeimos ryšiais susijusiai Ievai Trinkūnaitei. Anksčiau daug abejonių sukėlė šio dueto veikla finansų srityje.
Monika Navickienė ir Ieva Trinkūnaitė
Monika Navickienė ir Ieva Trinkūnaitė / 15min montažas

„Nustatė neatitiktį“

M.Navickas savo brolio žmonos seseriai I.Trinkūnaitei norėjo parduoti savo įmonę „Litlab“, kuri veikia Vilniaus oro uoste.

Tačiau nacionaliniu saugumu besirūpinanti vyriausybinė komisija to padaryti neleido.

„Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija vertino investuotoją, ketinusį įsigyti „Litlab“, ir nustatė neatitiktį“, – 15min trečiadienį informavo Vyriausybės spaudos tarnyba.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Mindaugas Navickas ir Monika Navickienė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Mindaugas Navickas ir Monika Navickienė

Vyriausybės spaudos tarnyba pažymėjo, kad M.Navickas nebuvo tyrimo objektas, o buvo vertinamas pirkėjas, norintis įsigyti kitą įmonę.

Anot Vyriausybės, I.Trinkūnaitė dar iki patikrinimo vyriausybinėje komisijoje pabaigos buvo nusprendusi „Litlab“ įsigijimo nebetęsti, tačiau vertinimas buvo pratęstas pačios komisijos iniciatyva.

Vyriausybės Spaudos tarnyba jau praėjusį penktadienį BNS patvirtino turinti sprendimą dėl I.Trinkūnaitės neatitikties nacionalinio saugumo interesams, tačiau jos iki šiol neviešino ir atskleidė ją tik sulaukusi žurnalistų klausimų apie konkrečią įmonę.

I.Trinkūnaitė vadovauja įmonei „Foxpay“, joje anksčiau aukštas pareigas ėjo ir M.Navickas. Šią įmonę dabar tikrina Lietuvos bankas ir teisėsauga, o žurnalistinis tyrimas atskleidė, kad joje yra ir kriminalinio pasaulio šešėlių – svarų balsą turi I.Trinkūnaitės sugyventinis, už sukčiavimą kalėjęs Vilhelmas Germanas.

Suprasti akimirksniu

  • Vyriausybinė komisija neleido M.Navickui parduoti Vilniaus oro uoste veikiančios įmonės I.Trinkūnaitei
  • M.Navickas anksčiau ėjo aukštas pareigas įtarimų sukėlusioje finansinių paslaugų įmonėje „Foxpay“

M.Navickienė: „Neturiu atsakymo“

Ministrė M.Navickienė trečiadienį atsisakė atsakyti į žurnalistų klausimą, kaip vertina vyriausybinės strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos išvadą ir Vyriausybės sprendimą.

Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Monika Navickienė
Skirmantas Lisauskas/ BNS nuotr./Monika Navickienė

„Neturiu atsakymo, nežinau, nes nesu susipažinusi su komisijos nei medžiaga, nei sprendimu (...) Nesusipažinsiu su šita medžiaga, nes nusišalinau nuo klausimo“, – žurnalistams teigė ministrė.

Vyriausybės Spaudos tarnyba praėjusį penktadienį patvirtino turinti sprendimą dėl I.Trinkūnaitės neatitikties nacionalinio saugumo interesams, tačiau iki trečiadienio atsisakė įvardyti konkrečias sandorių įmones.

Buvo įmonės akcininkė

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) puslapyje skelbiamoje M.Navickienės privačių interesų deklaracijoje nurodoma, kad „Litlab“ akcininke ji buvo nuo 2012 metų rugpjūčio 20 dienos iki 2016 metų kovo 24 dienos.

Tuo metu Registrų centro duomenys rodo, kad „Litlab“ akcininke ji buvo nuo 2012 metų rugpjūčio iki gruodžio pabaigos – tuomet ji turėjo 90–95 proc. akcijų. Likusias akcijas valdė jos sutuoktinio brolis Rokas Navickas.

Nurodoma, kad 2012 m. įkurta „Litlab“ verčiasi nuosavo arba nuomojamo nekilnojamojo turto nuoma ir eksploatavimu, variklinių transporto priemonių pardavimu bei teisine veikla. Įmonė vysto šalia Vilniaus oro uosto esantį verslo centrą „Rod5“, apjungiantį sandėliavimo ir biuro erdves.

Kokie Navickų šeimos bei I.Trinkūnaitės ir V.Germano ryšiai?

15min skelbė, kad su „Foxpay“ susijusios „iSun“ grupės veikloje figūruoja už sukčiavimą kalėjęs Vilhelmas Germanas (buvęs Vilius Židelis), kuris yra I.Trinkūnaitės sugyventinis.

Ieva Trinkūnaitė ir Vilhelmas Germanas (Vilius Židelis)
Ieva Trinkūnaitė ir Vilhelmas Germanas (Vilius Židelis)

M.Navickienė komentare BNS pirmadienį teigė, kad I.Trinkūnaitė yra jos sutuoktinio brolio žmonos sesuo, tačiau tikino su „Foxpay“ savininke bendraujanti „itin retai“ bei nežinojusi apie rizikas, susijusias su pastarosios sugyventiniu V.Germanu.

Lietuvos bankas atlieka „Foxpay“ ir jos savininkės veiklos patikrinimą, atskirą patikrinimą generalinės prokurorės nurodymu atlieka ir Specialiųjų tyrimų tarnyba.

M.Navickas yra ėjęs vadovaujamas pareigas „Foxpay“, iš jų pasitraukė šį mėnesį.

Ministrės atsakymų dėl šios situacijos yra paprašiusi premjerė I.Šimonytė. Vyriausybės vadovė kol kas atsakymų nekomentavo. Konservatorių lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis yra pareiškęs, kad M.Navickienė yra atsakiusi į visus iškilusius klausimus.

Konservatorių prezidiumas trečiadienį pareiškė, kad vienareikšmiškai pasitiki Monikos Navickienės veikla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius