Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 09 25 /14:14

Vyriausybė atsisakė įsigyti „Geotermą“

Vyriausybė trečiadienį posėdyje nusprendė atsisakyti pasinaudoti pirmumo teise už 4,9 mln. eurų įsigyjant neveikiančios Klaipėdos šilumos gamybos įmonės „Geoterma“ nekilnojamąjį turtą ir jai priklausančius nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbius įrenginius bei turtą. 
„Geoterma“
Geoterma / 15min.lt nuotr.

Praėjusią savaitę ministrų kabinetas pasitarime pritarė Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos rekomendacijai nepasinaudoti pirmumo teise. Finansų ministerija parengė posėdžiui atitinkamą nutarimo projektą.

Vyriausybės kanclerio pavaduotojas Alminas Mačiulis praėjusią savaitę sakė, kad „Geotermos“ finansinė padėtis prasta, ji nevykdo veiklos.

„Siūloma bankrutuojančios įmonės turtą parduoti varžytinėse, bet ne valstybei investuoti papildomas lėšas, kuri jau yra investavusi, berods, apie 7 mln. eurų“, – pristatydamas komisijos išvadą pasitarime argumentavo A. Mačiulis.

Vyriausybė šių metų pradžioje patvirtino Valstybės pirmumo teisės įsigyti nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbų turtą įgyvendinimo tvarką, suteikiančią jai pirmumo teisę įsigyti likviduojamą arba bankrutavusią strateginę įmonę.

Turto bankas į Klaipėdos apygardos teismą dėl bankroto bylos „Geotermai“ iškėlimo kreipėsi vasarį, bankroto byla bendrovei buvo iškelta kovą. Rugpjūčio 23 dieną teismas konstatavo, kad „Geoterma“ yra bankrutavusi ir bus likviduojama.

Pasiūlymą dėl „Geotermos“ turto įsigijimo Vyriausybei rugpjūčio pabaigoje pateikė bankroto administratorė bendrovė „Paltaja“.

„Geotermos“ veikla sustabdyta 2017 metų kovo 1 dieną dėl pasikeitusios dujų kainos, nuo 2018-ųjų balandžio pradžios įmonė neturi vadovo.

2017 metais buvo paskelbtas 100 proc. bendrovės akcijų viešas aukcionas, tačiau bendrovę įtraukus į svarbių nacionaliniam saugumui įmonių sąrašą, privatizavimas 2018 metų pradžioje buvo sustabdytas. Pernai Turto bankas du kartus nesėkmingai bandė išnuomoti jos turtą.

Turto bankas kartu su „Ignitis grupės“ įmone „Ignitis gamyba“ (ankstesni pavadinimai atitinkamai „Lietuvos energija“ ir „Lietuvos energijos gamyba“) valdo 100 proc. „Geotermos“ akcijų. Be valstybės lėšų, į 21,4 mln. eurų vertės projektą investavo Pasaulio aplinkosaugos fondas, Danijos aplinkosaugos agentūra, paskolą suteikė Pasaulio bankas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas