Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ž.Vaičiūnas su V.Pranckiečiu aptars sinchronizavimo projektą

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis su energetikos ministru Žygimantu Vaičiūnu trečiadienį aptars Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizavimo su žemynine Europa projektą.
Žygimantas Vaičiūnas
Žygimantas Vaičiūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Ž.Vaičiūnas teigė, kad supažindins parlamento vadovą su jau atliktais darbais ir tolesniais planais.

„Prašymas, kaip supratau, pristatyti Baltijos šalių sinchronizacijos projektą, darbus, iššūkius ir tiesiog esamą procesą. Manau, kalbėsimės apie bendrai šio projekto įgyvendinimą, esminius dalykus, kurie pasiekti 2018 metais ir kurie planuojami artimiausiu metu“, – BNS sakė Ž.Vaičiūnas.

Ministras yra sakęs BNS, kad vienas svarbiausių šiemet laukiamų sprendimų sinchronizavimo projekto kontekste yra Europos Sąjungos (ES) sprendimas dėl finansinės paramos. Jo tikimasi sausio pabaigoje – vasario pradžioje.

Trijų Baltijos šalių prašoma suma pirmajam iš trijų projekto etapų siekia 432,5 mln. eurų, viliamasi, kad ES skirs 75 proc. jo vertės paramą.

Savo ruožtu Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacija (ENTSO-E) iki pirmojo ketvirčio pabaigos turėtų paruošti techninių reikalavimų sąrašą, kurį Baltijos šalys turės atitikti.

Baltijos šalys planuoja iki 2025 metų sinchronizuoti savo elektros sistemas su Europa. Lietuva, Latvija ir Estija iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento