Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žiniasklaida: J.Prigožino šeštadienio „saviveikla“ sukėlė samyšį Kinijoje, gali atnešti ekonominių pasekmių

Kai šeštadienį pasirodė žinia, kad per trumpalaikį sukilimą samdinių „Wagner“ kariai veržiasi į Maskvą, keli verslininkai iš pietų Kinijos pradėjo karštligiškai skambinti į gamyklas, kad sustabdytų Rusijai skirtų prekių siuntas, rašo naujienų agentūra „Reuters“.
Vladimiro Putino ir Xi Jinpingo atvaizdai
Vladimiro Putino ir Xi Jinpingo atvaizdai / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Rusija Kinija

Nors maištas – didžiausias Rusijos prezidento Vladimiro Putino valdžios išbandymas nuo 2022 m. vasario mėnesio invazijos į Ukrainą – greitai išblėso, kai kurie iš šių eksportuotojų dabar abejoja savo būsima priklausomybe nuo artimiausios Pekino sąjungininkės.

„Manėme, kad kils didelių problemų“, – „Reuters“ sakė Kinijos pietinės Fudziano provincijos įmonių prekybos organizacijos vadovas Shen Muhui, prisimindamas sąmyšį tarp jos narių, kurie eksportuoja automobilių dalis, mašinas ir drabužius į Rusiją.

Nors krizė atslūgo, „kai kurie žmonės lieka nuošalyje, nes nežino, kas bus vėliau“, – agentūrai pridūrė jis, atsisakydamas įvardyti siuntas sustabdžiusias bendroves.

Kinija stengėsi sumenkinti savaitgalio įvykius ir išreiškė paramą Maskvai, su kuria sudarė „neribotos“ partnerystės sutartį prieš pat Rusijai įsiveržiant į Ukrainą.

Tačiau vienas aukščiausio rango JAV pareigūnas pirmadienį „Reuters“ teigė, kad savaitgalio sukilimas sutrikdė Pekino vadovybę, o kai kurie analitikai Kinijoje ir už jos ribų ėmė abejoti, ar Kinijai nereikėtų susilpninti politinius ir ekonominius ryšius su Maskva.

Kinijos užsienio reikalų ministerija, kuri nutrauktą maištą pavadino Rusijos „vidaus reikalu“ ir išreiškė paramą Maskvos pastangoms stabilizuoti padėtį, į „Reuters“ prašymą pakomentuoti situaciją iš karto neatsakė.

Kinija yra svarbiausia Rusijos prekybos partnerė – Pekinas eksportuoja viską nuo automobilių iki išmaniųjų telefonų ir gauna pigios rusiškos naftos, kuriai daugelyje kitų pasaulio šalių taikomos sankcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas