Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Žiniasklaida: „Vinted“ domisi naujas investuotojas, įmonės vertė gali pasiekti 5 mlrd. eurų

JAV privataus kapitalo grupė TPG derasi dėl dalies dėvėtų drabužių prekybos svetainės „Vinted“ akcijų įsigijimo. Toks sandoris padidintų bendrovės vertę iki 5 mlrd. eurų, rašo „Financial Times“.
„Vinted“
„Vinted“ / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Informuotų leidinio šaltinių duomenimis, sandoris dar nebaigtas. TPG derasi dėl sandorio, pagal kurį investuotojai įsigytų kelių šimtų milijonų eurų vertės esamų įmonės akcijų. TPG yra viena didžiausių privataus kapitalo grupių, valdanti 229 mlrd. dolerių vertės turtą.

2008 m. įkurta „Vinted“ itin stambias investicijas pritraukė dukart. 2019 m. šis startuolis tapo pirmuoju Lietuvos vienaragiu. Tokį statusą gauna technologijų startuoliai, kurių vertė viršija 1 mlrd. JAV dolerių.

Tąkart „Vinted“ pritraukė 128 mln. eurų investiciją, taip savo rinkos vertę padidindama iki daugiau nei iki 1 mlrd. eurų. Į „Vinted“ investavo rizikos kapitalo fondas „Lightspeed Venture Partners“ bei ankstesni investuotojai „Sprints Capital“, „Insight Venture Partners“, „Accel“ ir „Burda Principal Investments“.

2021 metų gegužę „Vinted“ pritraukė dar 250 mln. eurų investiciją ir buvo įvertinta 3,5 mlrd. eurų. Tuomet į ją investavo „EQT Growth“, „Accel“, „Burda Principal Investments“, „Insight Partners“, „Lightspeed Venture Partners“ ir „Sprints Capital“.

Apie tai, kad „Vinted“ svarsto apie 200 mln. eurų vertės akcijų pardavimą, „Financial Times“ pranešė dar 2023 m. rudenį.

Britų leidinio duomenimis, jei TPG vadovaujamas sandoris bus užbaigtas, padidėjęs „Vinted“ vertinimas būtų nepaprastas neramių rizikos kapitalo rinkų, kuriose nuo 2021-2022 m. pandemijos sukelto bumo pastebimas sulėtėjimas, fone. Tačiau tai pabrėžtų didžiulį vartotojų ir investuotojų susidomėjimą dėvėtomis prekėmis, nes šią sritį tyrinėja dideli prekių ženklai – nuo „H&M“ ir „Ikea“ iki „Zara“ ir „Lego“.

Kaip skelbėme balandį, „Vinted Limited“, apimanti visas tiesiogiai ir netiesiogiai patronuojamas įmones, pernai pirmąkart paskelbė apie pelną. 2023 m. ji gavo 596,3 mln. eurų pajamų, t. y. 61 proc. daugiau nei 2022 metais (370,2 mln. eurų), jos EBITDA siekė 76,6 mln. eurų. Grynasis pelnas buvo 17,8 mln. eurų, palyginti su 20,4 mln. eurų grynuoju nuostoliu 2022 metais.

Įmonės nuotr./Vinted go
Įmonės nuotr./Vinted go

„Vinted“ drabužių prekybos platforma veikia keliolikoje rinkų, tarp jų didžiosiose Vakarų Europos rinkose (Vokietija, Prancūzija, Italija, Ispanija), JAV, o pernai įžengė į Daniją, Suomiją ir Rumuniją.

„Vinted“, tuomet vadintą „Mano drabužiai“, 2008 m. įkūrė Milda Mitkutė ir Justas Janauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas