Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A. Andriukaitytė dalijasi karjeros istorija: tik gerai besijaučiantis darbuotojas lieka įmonėje ilgam

Sėkmingai kilti karjeros laiptais įmanoma net ir tada, kai pokyčiai atneša išskirtinius iššūkius. Tai įrodė Asta Andriukaitytė, prieš pat pasaulinę pandemiją iš draudimo konsultantės pareigų bendrovėje „PZU Lietuva gyvybės draudimas“ karjeros laiptais pakilusi iki Pardavimų grupės vadovės pozicijos.

Pašnekovė pamena į „PZU Lietuva gyvybės draudimo“ įmonę atėjusi 2010-aisiais, kai jai buvo 22-eji metai. Tuo metu ji studijavo vaikų teisių apsaugos specialybę, kuri su darbu draudimo kompanijoje turėjo mažai bendro. Tačiau pradėdama savo profesinį kelią ji ieškojo darbo, kurį galėtų derinti su mokslais, o pabaigusi studijas vis dėlto tikėjosi dirbti pagal specialybę.

„Visai netrukus pastebėjau, kaip mane darbas įtraukė, leido augti, tapti šios srities profesionale. Galiausiai nusprendžiau būtent čia ir ieškoti daugiau profesinio augimo galimybių, o įmonė pasiūlė lankstų darbo grafiką, didesnes finansines galimybes – tai, ko labiausiai norėjau tuo metu. Galiu drąsiai sakyti, kad turėjau viską, kas man, kaip asmenybei, buvo svarbiausia: iššūkius, nuolatinį mokymąsi, finansines, karjeros galimybes, draugišką ir įtraukiančią darbo aplinką, nuolatinį augimą, turėjau galimybę siekti savo asmeninių tikslų“, – pasakoja A. Andriukaitytė.

Anot jos, lengviau įsitraukti į kasdienį ritmą padėjo įvairovė, kompleksiškumas bei malonias kasdienes pergales suteikiantys iššūkiai. A. Andriukaitytė pabrėžia, jog gyvybės draudimo sektoriuje dirba žmonės, turintys skirtingą profesinį išsilavinimą, kultūrinį ir gyvenimo patirčių bagažą.  O tai daro darbą įdomų, nes reikia derinti skirtingas nuomones, požiūrius ir įgūdžius siekiant bendrų tikslų.

Ne tik pandemija, bet ir aukštesnės pareigos

Dešimt metų draudimo konsultantės pareigose pradirbusi A. Andriukaitytė galiausiai nusprendė, kad laikas kilti karjeros laiptais, o bendrovė tam nesudarė jokių kliūčių, net atvirkščiai – paskatino. Vis dėlto karjeros aukštesnėse pareigose pradžia, anot pašnekovės, nebuvo tokia sklandi, kokios norėjosi. Vos pradėjus eiti vadovės pareigas prasidėjo pasaulinė „Covid-19” pandemija, buvo įvestas karantinas.

„Nemeluosiu, į naujas pareigas atėjau su baime. Visgi supratau, kad mano jaudulys ir nerimas gali turėti didelį poveikį vadovo veiklai, o tuo pačiu ir grupės rezultatams, todėl iškarto susidėliojau prioritetus bei aiškų planą, tikslus. Būtent šis laikotarpis išmokė suprasti, kaip svarbu yra būti lankstiems ir gebėti prisitaikyti prie kintančių sąlygų. Šis laikotarpis taip pat išugdė emocinį atsparumą, nes sugebėti susidoroti su stresu bei netikėtumais buvo nelengva“, – dėsto A. Andriukaitytė.

Svarbiausias iššūkis – motyvuoti komandą

Kaip teigia A. Andriukaitytė, vieni svarbiausių dalykų kiekvienoje kompanijoje – geras mikroklimatas ir draugiški ryšiai tarp kolegų. Pasak jos, kiekviena diena šiame darbe atneša naujų iššūkių – nuo rinkos pokyčių iki komandos problemų sprendimo, kas užtikrina, kad darbas niekada nėra monotoniškas. Ji pabrėžia, kad darbas draudimo kompanijoje turi tiesioginį poveikį žmonių gyvenimams, nes padedama užtikrinti žmonių ir jų šeimų finansinį saugumą bei stabilumą kritiniais gyvenimo momentais. 

„Visi mes esame skirtingi, todėl kiekvienas darbuotojas turi skirtingą motyvaciją dirbti. Vienus motyvuoja gaunamas darbo užmokestis už atlikta darbą, piniginės premijos, kitus – karjeros galimybės, įvairūs mokymai, draugiškas ir palaikantis kolektyvas. Yra tokių darbuotojų, kurie patys save motyvuoja ir jiems iš kitur motyvacijų nereikia. Prie visų šių motyvacijų prisideda ir geras vadovas, kuris turi labai gerai pažinoti savo žmones, kurie dirba komandoje, nes tik tada galima nusistatyti tikslus, kurių norima pasiekti“, – tikina pašnekovė.

Eidama vadovės pareigas ji tikina supratusi, kad jeigu iš žmonių pradedi reikalauti to, ko jie negeba, arba bandai juos pakeisti kaip asmenybes, demotyvacija tampa neišvengiama.

„Pavyzdžiui, darbuotojas nori turėti veiksmų laisvę, tačiau yra spaudžiamas į rėmus, todėl nenuostabu, kad tokioje situacijoje tikėtis darbo našumo negalime, nes darbuotojui toks modelis netinka. Kitam darbuotojui, kuris, tarkime, vertina konkretumą, dažna kontrolė gali būti tinkama ir netgi siekiama. Tik motyvuotas bei gerai besijaučiantis darbuotojas pasilieka įmonėje ilgam. Bendrai komandos sėkmei labai svarbi yra ir komandos narių tarpusavio santykių dermė, todėl ypatingą aktualumą įgauna konsultantų atrankos procesai“, – mano A. Andriukaitytė.

Nusprendė dalintis patirtimi

Mintimis apie darbą draudimo sektoriuje ir jame kylančius iššūkius pašnekovė sako nusprendusi dalintis ir socialiniuose tinkluose, mat nemažai žmonių karjeros galimybėmis draudimo srityje domisi, tačiau nedrįsta pabandyti arba neteisingai supranta šią sritį. Ji teigia sulaukianti nemažai klausimų apie savo darbą draudimo srityje, ypač po to, kai iš Šiaulių persikraustė į Vilnių.

„Viešai dalinsiuosi, kaip atrodo kasdienis darbas, kaip man sekasi, su kokiomis problemomis susiduriu, kokie iššūkiai ir galimybės gali laukti draudimo sektoriuje. Pasidalinsiu ir tuo, kaip man sekasi naujame mieste su darbuotojų pritraukimu, su kokiomis problemomis susiduriu ir kokie skirtumai dirbant Šiauliuose ir Vilniuje. Manau, kad tai yra naudinga informacija visiems, kurie domisi šia profesija arba tiesiog nori sužinoti daugiau“, – tikina A. Andriukaitytė.

Baimė neturėtų atgrasyti nuo pokyčių

Pašnekovė sako, kad karjeros ar pareigų keitimas yra svarbus žingsnis, tačiau daugelį žmonių stabdo nepasitikėjimas savimi arba jaučiamos baimės.

„Pirmiausia išsiaiškinkite, ko norite. Tada atlikite savianalizę ir įvertinkite savo stipriąsias ir silpnąsias puses, nes tai padės geriau pasiruošti pokyčiams. Įveikite savo baimę, kuri nors ir yra natūrali procesų dalis, tačiau netūrėtų jūsų stabdyti. Turėkite veiksmų planą, tikslą ir jo laikykitės, nes tik tada pasieksite norimą rezultatą. Čia labai tinka Alberto Einšteino pasakymas: „Čia kaip važiuoti dviračiu – tik nustoji minti ir iškart krenti“. Tikėkite savimi ir atminkite, kad daugelis žmonių bijo pokyčių, tačiau tik tie, kurie drįsta veikti, patiria augimą“, – priduria A. Andriukaitytė.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/492896

Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas