Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dvigubai išaugusi prestižinių butų kaina pirkėjų negąsdina

Pastaruosius trejus metus prestižinės klasės būstų kaina Vilniuje augo beveik dukart, tačiau pirkėjų tai negąsdina. Trečiąjį šių metų ketvirtį sostinėje parduoti 78 prestižiniais klasifikuojami būstai, o tai – didžiausias kiekis per beveik trejus metus.

Visa nekilnojamo turto rinka Vilniuje, vertinant pagal lokaciją ir investicijas į projekto išpildymą, vystytojų yra skirstoma į tris klases: ekonominę – miegamuosius Vilniaus rajonus, vidutinę – strategiškai geresnes vietas arčiau centro bei prestižinę – centrinę sostinės dalį, Senamiestį.

Ekonominės klasės būstai randami tokiuose rajonuose, kaip Pilaitė, Lazdynėliai ar Pašilaičiai, vidutinės klasės būstai – Baltupiuose, Žirmūnuose, Šnipiškėse, Antakalnyje, Markučiuose, Naujamiestyje ir dalyje Senamiesčio, tuo metu prestižinės klasės būstai yra tik keturiose sostinės vietose: Užupyje, Naujamiesčio dalyje šalia Senamiesčio, Žvėryne ir Senamiestyje.

Būstų kaina Vilniuje per pastaruosius trejus metus kilo visose klasėse. Šiuo metu vidutinė kaina ekonominėje klasėje siekia apie 2760 eur už kv. m., vidutinės klasės būstai svyruoja plačiame intervale tarp 3180 ir 4240 eur už kv. m., o prestižinėje klasėje – 6300 eur už kv. m.

„Per paskutinius porą metų prestižiniame segmente fiksavome didžiausią kainų šuolį. Palyginimui, 2021 metų pradžioje vidutinė kaina už kvadratinį metrą buvo 3190 eur, o dabar siekia 6300 eurų. Šiame segmente kaina svyruoja nuo 5500 iki 7300 eurų už kv. m., bet gali siekti net ir iki 14 tūkst. už kv. m. Situacija susiklostė išskirtinė, nes miesto centrinėse vietose smarkiai prailgėjo projektų derinimo laikas, griežčiau vertinama kultūros paveldo aspektu, dažnai užtrunka sprendinių derinimas su kaimynais“, – atskleidžia „EIKA Development“ plėtros departamento direktorius Tomas Žiaugra.

Nepaisant išaugusios kainos, NT pardavimų statistika rodo, jog pirkėjų tai negąsdina, nes yra susikaupęs labai didelis prabangaus būsto poreikis, kol rinkoje buvo pasiūlos deficitas. Trečiąjį šių metų ketvirtį Vilniuje parduoti 78 prestižinės klasės būstai. Tai didžiausias kiekis per beveik trejų metų laikotarpį, nuo 2021 metų paskutinio ketvirčio, kai buvo parduoti 91 butas.

Didelę įtaką sparčiai augantiems pardavimams turi ir atsigavusi pasiūla. NT vystytojai supranta esamą poreikį, todėl antrąjį šių metų ketvirtį pasiūlė net 203 naujos statybos prestižinės klasės būstus. Paskutinį kartą tokia aukšta pasiūla fiksuota prieš trejus metus, kai 2021 metų pradžioje pirkėjai galėjo rinktis iš 220 naujų butų.

„Prestižinėje klasėje auga ne tik naujos statybos butų, bet ir bendroji pasiūla. Šių metų antrąjį ketvirtį rinkoje buvo siūlomi net 432 butai, kai tuo pat metu prieš metus turėjome vos 175. Tai 2,5 karto augimas ir didžiausia pasiūla nuo 2021-ųjų pradžios“, – pabrėžia T. Žiaugra.

Šiuo metu du prestižinės klasės projektus – „Užupio personos” ir „Senamiesčio sodai” – vystančios įmonės „EIKA Development” atstovas atskleidžia sulaukiantys itin didelio susidomėjimo iš investuotojų, kurie įžvelgia didelį būstų potencialią ir aukštą ilgalaikę grąžą.

„Neretai būsimą projekto sėkmę parodo ankstyvas investuotojų dėmesys. Būtent jie dažniausiai tampa pirmaisiais mūsų klientais, nes nori pirmieji išsirinkti geriausius butus, ypač, jei projektas yra centrinėje lokacijoje. Tokią situaciją turime ir projekte „Senamiesčio sodai”, kur kol kas pirkėjų tarpe dominuoja vertę matantys investuotojai”, – paaiškina T. Žiaugra.

„Akivaizdu, kad poreikis prestižiniame segmente tikrai nemažas, todėl džiaugiamės galėdami pasiūlyti vis daugiau pasirinkimo tiek investuotojams, tiek privatiems pirkėjams, kurie dominuoja mūsų Užupio projekte. Matant kainų augimo tendencijas, nesunku prognozuoti, kad šie būstai ateityje taps puikia investicija ir vieniems, ir kitiems”, – priduria NT ekspertas.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/494234

Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito