Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytojai griauna mitus apie žalingą saulės poveikį: jos trūkumas atneša kur kas skaudesnes pasekmes

Prasidėjus rudens lietums, dažnas nusprendžia vasarą dar savaitei ar dviem pratęsti šiltuose kraštuose. Specialistų teigimu, išvykti pasimėgauti saule šaltuoju sezonu gali būti gera idėja, mat tokiu būdu galima gauti organizmui labai svarbaus vitamino D.

Mirštamumas nuo saulės trūkumo – didžiulis 

Pasak sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ laboratorinės medicinos gydytojos Eglės Marciuškienės, žmogaus imuninė sistema tiesiog negali veikti be vitamino D. „Vitaminas D yra glaudžiai susijęs su 2 tūkst. žmogaus organizmo genų.“

Mokslininkai yra nustatę ryšį net tarp vitamino D trūkumo ir autoimuninių, širdies ir kraujagyslių ligų bei mažiausiai 17 skirtingų vėžio formų. Tik 20 proc. žmogui reikalingo šio vitamino kiekio galima gauti iš maisto (riebios žuvies, subproduktų, kiaušinių trynių) ir net 80 proc. iš saulės“, – dėsto faktus gydytoja.

Svarbiausia – saikas

Gydytoja taip pat pataria kritiškai vertinti kai kurias dabar dažnai visuomenėje minimas rekomendacijas. Vienos jų – JAV dermatologų asociacijos išleistos rekomendacijos, kuriose teigiama, kad saulė yra itin žalinga ir jos reikia vengti visais įmanomais būdais.

„Jose patariama, kad, jeigu neišvengiamai teks atsidurti saulės spinduliuose, būtinai reikia naudoti apsauginius kremus. Tačiau pamirštama, kad jau 1900 metais buvo sanatorijos, kurių viena iš paslaugų buvo saulės vonios, kurios buvo gydomoji priemonė sergantiems tuberkulioze, astma ir daugeliu kitų ligų.

Žinoma, čia nekalbame apie poilsiautojus, kurie čirškinasi saulėje kaip šoninė ant keptuvės, to niekada negalima daryti. Čia kalbame apie saikingą buvimą saulėje. Mūsų tikslas – organizme turėti optimalų vitamino D kiekį, kuris padėtų apsisaugoti nuo širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio“, – sako ji.

Anot E. Marciuškienės, būtų labai gerai, jei dauguma žmonių turėtų suboptimalų (būtiną sveikatai kiekį) (30-50 ng/ml) vitamino D kiekį, o dar geriau, kad turėtų optimalų (50-70 ng/ml). Deja, 2023 metų duomenimis, suboptimalų kiekį turėjo tik 26 proc. žmonių, o optimalų – tik 3 proc.

Ji taip pat dalinasi 2023 metų statistika, kad labiausiai gyventojams vitamino D trūksta vasario (jo trūkumą (<30 ng/ml) turėjo 75 proc. gyventojų), kovo (79 proc.), balandžio (75 proc.) mėnesiais. Visgi pakankamai šio vitamino net ir saulėčiausią mėnesį – liepą – turėjo vos 39 proc. gyventojų.

Nepaisant to, gydytoja pastebi, kad nuo 2012 metų situacija po truputį, nors labai lėtai, gerėja – jei vitamino D trūkumą (<30 ng/ml) turėjo 86 proc. gyventojų, tai 2023 metais – 70 proc. Jei kritinį kiekį (<10 ng/ml) 2012 metais turėjo net 36 proc. gyventojų, tai 2023 metais – tik 3 proc.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/494114

Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito