Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ištirti GIPL dujotiekio detalių saugumą pasiruošę imtis danai  – lauks žalios šviesos

Abejonių sukėlusių GIPL dujotiekio jungiamųjų detalių ekspertizę sutinka atlikti nepriklausoma Danijos laboratorija

Akredituotos nepriklausomos Danijos laboratorijos Nordisk Svejse Kontrol A/S (NSK) ekspertai patvirtino sutinkantys atvykti į Lietuvą ir imtis tirti strateginiame GIPL dujotiekyje sumontuotų jungiamųjų detalių patikimumą bei atitiktį ES taikomiems sertifikavimo reikalavimams. Dėl galimybės atlikti nepriklausomą jungiamųjų detalių ekspertizę į Danijos bendrovę savo iniciatyva kreipėsi generalinė GIPL dujotiekio rangovė „Alvora“. Gavusi teigiamą Danijos bendrovės atsakymą, „Alvora“ kreipėsi į GIPL užsakovę „Amber Grid“, kviesdama palaikyti iniciatyvą ir pasidalinti ekspertizės kaštais.

Šiemet rugpjūtį Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) viešai skelbė, kad dujų perdavimo sistemos operatorė ir magistralinio dujotiekio GIPL projekto užsakovė „Amber Grid“ iki liepos pabaigos neįvykdė dalies VERT įpareigojimų ir iki šiol nėra pateikusi nepriklausoma patikima ekspertize grįsto GIPL eksploatavimo saugumo vertinimo.

„Su „Amber Grid“, nepaisant visų ginčų teismuose dėl jungiamųjų detalių kilmės sertifikatų, kartu esame suinteresuoti, kad dėl GIPL dujotiekio saugumo niekam nekiltų klausimų. Tikimės, kad mūsų iniciatyvą pasitelkti nepriklausomus akredituotus užsienio ekspertus palaikys tiek VERT, tiek „Amber Grid“. Danijos laboratorija deleguotų ekspertus ir būtų pasirengusi imtis darbų nedelsiant bei ištirtų dujotiekyje jau sumontuotų detalių plieno technines savybes, įvertintų detalių patikimumą. Esame pasirengę pasidalinti ekspertizės išlaidomis su „Amber Grid“ – jos, palyginti su išlaidomis dėl racionaliai nepaaiškinamų įgeidžių keisti visas jungiamąsias dujotiekio detales be jokios ekspertizės, yra simbolinės“, – sako Vaidas Kazlauskas, UAB „Alvora“ generalinis direktorius.

Šiemet birželį „Alvora“ Lietuvoje akredituotai „Inspekta Lab“ laboratorijai  pateikė ištirti GIPL dujotiekyje sumontuotoms identišką jungiamąją detalę, pagamintą iš to paties liejinio, kaip ir GIPL detalės bei paprašė nustatyti, ar detalės plieno mechaninės savybės, cheminė sudėtis bei gamybinės siūlės kokybė atitinka Lenkijos gamintojos „Tasta Armatura“ (TASTA) pateiktus jungiamųjų detalių atitikties sertifikatus. Laboratorijoje tuomet buvo atlikta ultragarsinė išilginių siūlių kontrolė, metalo ir suvirintų sujungimų tempimo bandymai, smūginio tąsumo bandymai, cheminės sudėties nustatymas, makro tyrimas, kietumo matavimai ir kiti reikalingi bandymai. Laboratorija patvirtino, kad vadovaujantis gautais bandymų rezultatais galima teigti, jog gaminio metalo sudėtis, savybės ir techninės charakteristikos atitinka nurodytas sertifikate.

Birželio 3 d. dujotiekio projekto užsakovas „Amber Grid“ paskelbė GIPL rekonstrukcijos kvalifikacijos vertinimo sąlygas dėl GIPL sumontuotų jungiamųjų dalių pakeitimo, nors birželio 21 d. „Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius viešai paskelbė, kad dvejus metus veikianti GIPL jungtis jau įrodė savo naudą, tvirtumą ir patikimumą, o per šį laikotarpį nebuvo užfiksuota techninių rodiklių, kurie leistų abejoti sistemos patikimumu.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/492398

Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas