Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos inicijuotą mokyklų atstatymo Ukrainoje projektą rengs italų „Scandurra Studio“

Naujos mokyklos Ukrainoje kils sparčiau – Milano ir Turino architektūros studija „Scandurra Studio Architettura“ jau rengia adaptyvų tipinį techninį projektą pagal savo projektinį pasiūlymą „NEW – Neighbourhood for Educational Wonder“ (angl. „edukacinio stebuklo kvartalas“), laimėjusį Lietuvos inicijuotą tarptautinį architektūros konkursą „Ateities mokykla Ukrainai“.

Siekdama užtikrinti nenutrūkstamą švietimo procesą Ukrainoje ir telkti Europos valstybes jai atstatyti, tarptautinį architektūros konkursą „Ateities mokykla Ukrainai“ inicijavo Lietuvos užsienio reikalų ministerija, o jį įgyvendino Centrinė projektų valdymo agentūra kartu su Ukrainos atstatymo ir infrastruktūros plėtos agentūra bei Lietuvos architektų sąjunga.

Konkurso laimėtoja italų architektų komanda „Scandurra Studio Architettura“ tipinį techninį projektą turi parengti iki 2025 m. vasario, tam iš Lietuvos užsienio reikalų ministerijos administruojamo Vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos fondo skirta pusė milijono eurų. Ukrainos švietimo institucijos ir jų investuotojai projektą galės naudoti nemokamai.

„Scandurra Studio Architettura“, įsipareigojusi teikti tvarius ir įtraukius architektūrinius sprendimus Ukrainos atkūrimui paspartinti, savo ruožtu siekė efektyviai spręsti sudėtingus projekto klausimus, todėl jos prašymu prie komandos prisijungė ukrainiečių architektas M. A. Vustianskyi, taip pat „DEERNS Italia“ energetikos ir sistemų, CEAS konstrukcijų ir surenkamųjų konstrukcijų specialistai.

Konkurso iniciatorių ir dalyvių akimis, „Ateities mokykla Ukrainai“ – puikus įvairių šalių architektų, švietimo ekspertų ir valstybinių institucijų bendradarbiavimo pavyzdys.

„Šio projekto metu įgyta patirtis dar labiau sustiprins tarptautinį bendradarbiavimą ir bus svarbus elementas rengiantis Romoje vyksiančiai Ukrainos atstatymo konferencijai“, – sako Lietuvos užsienio reikalų viceministras Simonas Šatūnas.

„Ateities mokykla Ukrainai“ – daugiau nei statybos projektas

Italų architektūros studija „Scandurra Studio Architettura“, garsėjanti holistiniu ir į ateitį orientuotu požiūriu, skina konkursų nugalėtojų laurus visame pasaulyje, tačiau šis laimėjimas, pasak architektų, – išskirtinis.

„Laimėję konkursą visada jaučiame pasididžiavimą ir džiaugsmą. Šiuo atveju apėmė ypatingas jausmas – gavome galimybę bent ką nors apčiuopiamo padaryti mūsų širdžiai artimai Ukrainai“, – teigia studijos įkūrėjas, architektas ir kūrybos vadovas Alessandro Scandurra.

Jo žodžiais, „Ateities mokykla Ukrainai“ – daugiau nei statybos projektas: tai socialiai angažuotos architektūros, nukreiptos į nukentėjusių bendruomenių gerovę ir šviesią ateitį, pavyzdys.

„Šis projektas – mūsų konkretus indėlis į geresnę Ukrainos vaikų ateitį saugioje ir tvarioje švietimo aplinkoje. Kiekviena atstatyta mokykla – atsparumo ir atgimimo simbolis“, – sako A. Scandurra. Jis tikisi, kad naujosios mokyklos darniai įsilies į vietos urbanistinį bei socialinį kontekstą ir taps įkvėpimo šaltiniu ne tik jaunajai kartai, bet ir visai bendruomenei.

Vienas iš svarbiausių kriterijų – tvarumas

„Scandurra Studio Architettura“ projektas lengvai pritaikomas, greitai įgyvendinamas ir tvarus. Efektyviomis medžiagomis ir novatoriškais statybos sprendiniais mažinant poveikį aplinkai, jame kartu išlaikomi aukšti funkcionalumo ir pritaikomumo standartai. Scandurrai ir jo daugiau kaip 60 žmonių komandai visada svarbu aplinkosaugos aspektai. Kiekvienam „Scandurra Studio Architettura“ projektui būdinga inovacijų ir pagarbos aplinkai pusiausvyra, užtikrinanti, kad pastatas ne tik bus patogus jo naudotojams, bet ir prisidės prie visos bendruomenės gerovės. „Via Veneto 89“ Romoje ir „Expo Gate“ Milane – vos pora įspūdingų italų studijos įsipareigojimo kurti tvarų ir kartu estetišką dizainą pavyzdžių.

Būtent didelis dėmesys tvarumui bei aplinkosaugai ženkliai prisidėjo ir prie „Scandurra Studio Architettura“ pergalės konkurse „Ateities mokykla Ukrainai“.

Scandurra Studio Architettura“ kūrybinę galią liudija įvertinimai

Italų architektų studija kartu su savo kūrybos vadovu A. Scandurra yra pristačiusi darbų tokiuose prestižiniuose renginiuose kaip Venecijos architektūros bienalė ir Milano trienalė, taip pat pelniusi įvairių apdovanojimų, tarp jų Mieso van der Rohe apdovanojimą, Italijos architektūros aukso medalį ir pramoninio dizaino apdovanojimų „Compasso d'Oro“ nominacijų.

„Scandurra Studio Architettura“ įkvėpėjas ir kūrybinis variklis – be abejo, vienas įtakingiausių savo kartos architektų Alessandro Scandurra, garsėjantis novatoriško dizaino, tvariais ir pagarbą istoriniam kontekstui puoselėjančiais projektais. Keisdamas miestų kraštovaizdžius, iš naujo apibrėždamas pasaulinės architektūros paradigmas, jis randa laiko ir pedagoginei veiklai – perduoda savo patirtį architektūros studentams, koncentruodamasis ne tik į techninius dalykus, bet ir į gilesnį architektūros filosofinių bei kultūrinių aspektų supratimą. Architekto mintys apie filosofines projektavimo šaknis, architektūros ir istorijos sankirtą, dizaino įtaką žmogaus potyriams ir santykiui su užstatyta aplinka galiausiai virsta populiariomis, jo išleistomis knygomis.

Apie „Scandurra Studio Architettura

Studiją 2001 m. Milane įkūrė architektas Alessandro Scandurra – iškilus italų architektas, ženkliai prisidėjęs prie savo gimtojo Milano urbanistinio veido kūrybos. Jo įkurta įmonė, pradėjusi nuo scenografijos ir instaliacijų kūrimo, greitai virto 60-ties darbuotojų architektūros studija, dabar turinčia du biurus – Milane ir Turine. Subūręs tarpdisciplininę architektų, inžinierių, dizainerių ir kūrybininkų komandą, vienijamą troškimo daryti pasauliui teigiamą poveikį per architektūrą, A. Scandurra sėkmingai plėtoja kūrybinę veiklą ne tik Italijoje, bet ir kitose Europos šalyse, Azijoje, Amerikoje ir Okeanijoje. Pagrindinės kūrybinių projektų gairės – Jungtinių Tautų darnios plėtros principai ir britų RIBA kokybės standartai. 

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/492608

Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas