Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos pilių ir dvarų asociacija kviečia į amžių kelionę: sužinoti ryšių įtakos dvarams, jų architektūrai, gyvensenai įdomybes

Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos įgyvendinamas projektas – Ryšių įtaka Lietuvos dvarų paveldui – nukreiptas į gilesnį istorinio paveldo kelio supratimą. Pilių ir dvarų mylėtojai, visi aktyviai besidomintys kviečiami į asociacijos organizuojamą konferenciją „Ryšių įtaka dvarams: amžių kelionė“, atrasti ir iš paveldo ekspertų ir mokslininkų daugiau sužinoti apie ryšių įtaką dvarams, jų architektūrai, gyvensenai ir kt.  

Nuo seno dvarininkai, dažnai žinomi visuomenės veikėjai, palaikė aktyvius tarptautinius ryšius, patys daug keliavo, priimdavo užsienio svečius savo dvaruose, susirašinėdavo, bendradarbiavo. Galimybės keistis idėjomis, dalintis patirtimi darė įtaką įvairiais lygmenimis, taip pat keitė ir patį dvarų sodybų vaizdą, veikė tiek pastatų stilistikos, tiek dvarų ansamblių ir jų parkų pokyčius.

Kiekvienas dvarų paveldo objektas yra visiškai savitas, išsiskiria savo unikalumu, yra ypatingai svarbus vietos, kurioje yra, identitetui. Įdomu panagrinėti ir pastebėti, kaip laikui bėgant dvarai keitėsi, suprasti, kaip stipriai jie atspindi vietą, žmones, kurie čia gyveno, bet kartu ir yra susiję su užsienio ryšiais bei įtakomis.

Mokslinė konferencija Plungės dvaro sodyboje

Š.m. spalio mėnesio 25 dieną Lietuvos pilių ir dvarų asociacija kviečia į mokslinę konferenciją Ryšių įtaka dvarams: amžių kelionė, kurioje dalyvaus Lietuvoje gerai žinomi mokslininkai ir kultūros paveldo ekspertai. Renginys skirtas dvarų paveldo savininkams ir valdytojams, entuziastams ir atviras visiems besidomintiems. Renginio dalyviai sužinos apie užsienio ryšių įtaką Lietuvos dvarų paveldui, diskutuos kultūros paveldo puoselėjimo ir išsaugojimo temomis bei dalinsis savo patirtimi ir įžvalgomis. Konferencija vyks Plungės dvare, kurio istorija taip pat yra vienas iš įdomių pavyzdžių, kaip įtaka dvarui buvo daroma per platesnius ryšius su pasauliu. Renginį organizuojant įsitrauks ir aktyvios vietos bendruomenės nariai, pristatant dvaro pavyzdį per projekto temą.

Plačiąją visuomenę renginio tema pasieks įsitraukiant visiems asociacijos nariams, dvarų ir pilių savininkams bei valdytojams, kurie pristatys savo pilies ar dvaro istorinius momentus, atskleidžiančius užsienio įtakas jų puoselėjamam paveldo objektui. Įdomiausias dvarų ir pilių istorijas, faktus projekto įgyvenimo metu ketinama pristatyti internete ir kitose informacinėse medijose.

„Siekiant rūpintis Lietuvos pilių ir dvarų paveldo saugojimu bei puoselėjimu, svarbios nuolatinio tobulėjimo galimybės. Lietuvos pilių ir dvarų asociacija kasmet kviečia savo narius ir dvarų paveldu besidominčią plačiąją visuomenę į pažinimo renginius, konferencijas. Tai puikios progos susitikti, dalintis įžvalgomis, pažinti mūsų valstybės tvarias vertybes“ – sako Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos prezidentas Gintaras Karosas.

Konferencijoje Plungės dvare numatytos dvarų tyrinėtojos ir architektūros istorikės dr. Dalės Puodžiukienės pranešimas „XVI a.–XVII a. bajorijos gyvenamoji erdvė: Vakarų kultūros įtaka architektūros kaitai“, Vilniaus universiteto dėstytojos istorikės dr. Neringos Dambrauskaitės-Martinkėnės pranešimas „Daiktai dvaruose – LDK bajorų kasdienio gyvenimo XVI a.–XVII a. I p. liudininkai“. Dailės istorikė doc. dr. Birutė Rūta Vitkauskienė renginyje pristatys kai kurias barokinių dvarų įdomybės ir atskleis Vilniaus Sapiegų rūmų atvejį, o architektūros istorikas ir paveldo ekspertas dr. Marius Daraškevičius pasakos apie dvarų virtuvių architektūrą ir įrangą, reikšmingus ryšius ir įtakas.

Lietuvos pilių ir dvarų asociacija jungia 67 mūsų šalies pilis ir dvarus, kurie yra valstybiniai, privatūs ar valdomi nevyriausybinių organizacijų.

Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos projektą „Ryšių įtaka dvarams: amžių kelionė“ dalinai finansuoja Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos.


Konferencijos programa  https://bit.ly/konferencijos_programa_AMŽIŲ_KELIONĖ

Registracija https://forms.gle/8w6cZo1yRcJcdSwW6  

Didesnės fotografijos: https://we.tl/t-uqrp6TZhuH   

Daugiau informacijos teirautis: Gintaras Karosas, tel. +370 698 30925

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/494101

Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito