„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Nauja restoranų savaitė Lietuvoje: nuo tvarios gastronomijos, iki susitikimų su šefais

Lietuvos gastronominė padangė keičiasi pastebimai: net ir šiuo neužtikrintu metu duris drąsiai atveria išskirtinio koncepto maitinimo įstaigos, gurmanai būriuojasi fine dining restoranuose ir jau birželį šalyje bus paskelbtos prestižinio „Michelin“ gido įvertintos vietos. Kartu vyksta įvairūs maistui dedikuoti renginiai, tarp kurių – ir pirmą kartą šalyje organizuojama „Tablein Dining Week“ restoranų savaitė.

Degustacijos – nuo 19 eurų
Gegužės 20-27 dienomis vyksianti „Tablein Dining Week“ – tai nišinė restoranų savaitė, skirta tik limituotam skaičiui svečių, prioritetą teikiančių kokybiškai gastronomijai. Nuo Vilniaus, iki pajūrio: lankytojai kviečiami ne tik mėgautis specialiai šiai savaitei kurtais degustaciniais meniu, kurių kainos prasideda nuo 19 eurų, bet ir asmeniškai susitikti su restoranų šefais.
„Pažintis su virtuvės ekspertų kurtais meniu, daugiau nei 200 patiekalų, galimybė pigiau pasimėgauti kokybišku maistu nuolaidų niekada nedarančiuose restoranuose bei fiksuotų kainų valgiaraščiai, leidžiantys itin aiškiai planuoti savo išlaidas, tai – patirtys, laukiančios „Tablein Dining Week“ svečių“, – kalbėjo „Tablein Dining Week“ restoranų savaitės organizatorė Eglė Puišytė bei pridūrė, kad renginys orientuotas ne į kiekybė, o į kokybę, todėl ir staliukų, patogiai rezervuojamų per Tablein, skaičius restoranuose – itin ribotas.

Supažindins su farm-to-table koncepcija
Kartu „Tablein Dining Week“ žada praplėsti maisto entuziastų akiratį. „Tvari gastronomija, sezoniškumas, prioritetas, teikiamas kaip įmanoma arčiau augusioms gamtos gėrybėms, bei bendrystė su vietos ūkininkais – tai labai prasminga dabartinio laikmečio tendencija, tampanti ir vis dažnesne Lietuvos restoranų praktika. Dėl šios priežasties, renginiu norime svečius supažindinti tiek su specialiais šefų valgiaraščiais, tiek su juose išryškėjančia lietuviškąja farm-to-table koncepcija“, – pasakojo E. Puišytė.

Lietuviška produkcija tinka ir egzotiškiems patiekalams
Restoranų savaitėje dalyvaujančios vietos itin vertina lietuviškos produkcijos kokybę, kuri ne tik tampa įkvėpimu kuriant gastronominius šedevrus, bet ir skatina remti smulkiuosius šalies ūkininkus kaip įmanoma dažniau.
„Šviežius upėtakius gauname iš Vasaknų žuvininkystės ūkio, ėrieną – iš Lado Katino ūkelio. Agurkais mus aprūpina Zanavykų turguje prekiaujantis dėdė Zenonas, o smidrais – Aušra iš Pilies turgaus“, – atskleidė Kaune veikiančio meksikietiško restorano „La Papa Loca“ atstovai, tik patvirtinantys, kad vietinė produkcija puikiai tinka ruošiant net ir egzotiškus patiekalus.

Prioritetas – smulkiems ūkiams ir savo užaugintoms gėrybėms
Aukštosios gastronomijos eksperimentus iš Lietuvoje augančių gėrybių taip pat itin vertina Vilniuje esantis butikinis restoranas „PACAI“. „Artimai bendradarbiaujant su vietiniais ūkininkais restorano šefai gali pajusti kiekvieno mikro sezono pakitimą, kuris diktuoja kūrybinį procesą“, – kalbėjo jo atstovai bei atskleidė, kad šviežiausius ingredientus patiekalams renkasi iš smulkiųjų fermerių, pavyzdžiui, Simono Klimavičiaus, Ado Gabrilavičiaus ar Povilo Patumsio ūkių, o ekologiškus pieno produktus tiekia „Eko Žemaitija“ kooperatyvas.
Sostinės restoranas „Dine“ virtuvėje naudoja ne tik ūkininkų gėrybes. Vietos šefas Donatas Šatkauskas Vilniaus rajone taip pat turi savo nedidelį „MicroŽalias“ ūkį, kuriame iš ekologiškų sėklų specialiai jiems atrinktame durpių substrate pats su meile augina mikrožalumynus ir jais gardina svečiams tiekiamus patiekalus.

Restoranų pasiūlymuose – rajos sparnas ir svirpliai
Ryškiausios vėlyvojo pavasario gamtos gėrybės Lietuvoje – tai smidrai ir uogos. Šie ingredientai atsiduria „Tablein Dining Week“ savaitei kurtuose „Sparkling Ocean“, „Taste Boutique“ bei kitų restoranų valgiaraščiuose.
Vis dėlto, kulinarinė renginio geografija mūsų šalimi neapsiriboja. Restoranų pasiūlymai plyti nuo Meksikos, iki Nepalo virtuvių, o drąsiausi maisto entuziastai bus kviečiami paragauti patiekalų su tokiais ingredientais, kaip rajos sparnas ar Acheta svirpliai.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/484485

Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs