Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pirtis ne tik sveikata, bet ir socialinė erdvė bendrystei

Pirtis ne tik sveikata, bet ir socialinė erdvė bendrystei

Rugsėjo 28 dieną minime  Šeimos Pirties Dieną. Profesionalių pirtininkų asociacija ir Lietuviškos pirties akademija pirmąjį šeštadienį po Rudens lygiadienio paskelbė Šeimos pirties diena.

Pasak pirtininko Antano Bagdono vedančio pirties edukaciją SPA Aušra „tai ne tik puiki proga susiburti su artimaisiais, bet ir prisiminti mūsų senąsias tradicijas, kurios per šimtmečius suformavo lietuvių kultūrą. Pirtis – tai ne tik fizinė erdvė, bet ir dvasinė patirtis, skatinanti sveikatą, bendrystę ir savęs pažinimą.“

Lietuvių pirtis yra turtinga tradicijomis, kurios perduodamos iš kartos į kartą. Pirtis nuo seno buvo laikoma šventove, kur žmonės ne tik atsigaudavo po sunkių darbų, bet ir dalindavosi mintimis, išgyvenimais bei ritualais. Pirtininkas Antanas Bagdonas teigia, kad kiekvienas apsilankymas pirtyje yra unikali patirtis, priklausanti nuo daugelio veiksnių: oro, metų laiko, pirties tipo ir netgi bendros nuotaikos.

Pirties užduotis buvo nusiprausti, apvalyti ir kūną, ir sielą. Prieš pirtį buvo įprasta susitaikyti, pamiršti senas skriaudas ir klaidas, taip pat prisiminti tuos, kurie jau išėjo. Šiais laikais pirtis suprantama ne tik kaip vieta atsipalaiduoti, bendrauti, bet ir kaip sveikatos šaltinis. Tačiau pirtininkai ragina prisiminti senąsias tradicijas ir įprasminti buvimą pirtyje kartu su šeima. Pirtininkas Antanas Bagdonas rekomenduoja lankytis pirtyje bent kartą per savaitę ir lankyti ištisus metus. Pirties nauda sveikatai įrodyta net moksliniais tyrimais.

Pirtis padeda išvalyti organizmą nuo toksinų, nes karštis sukelia prakaitavimą, o kartu su juo iš organizmo išsiskiria kenksmingos medžiagos. Tai ypač naudinga po fizinio krūvio ar streso, nes pirties aplinka leidžia raumenims atsipalaiduoti ir atsigauti.

Be to, pirtis gerina kraujotaką ir skatina odos sveikatą. Aukšta temperatūra plečia kraujagysles, kas padeda gerinti deguonies ir maistinių medžiagų transportavimą į audinius. Reguliarus pirties lankymas gali padėti sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką bei pagerinti bendrą organizmo tonusą.

Pirtis taip pat veikia mūsų emocinę būseną. Ši erdvė suteikia galimybę atsiriboti nuo kasdienio šurmulio, sukurti ramybės ir harmonijos jausmą. Bendravimas su šeima ar draugais pirtyje stiprina ryšius, padeda dalintis mintimis ir jausmais, o tai yra itin svarbu emocinei gerovei.

Pirties kultūra Lietuvoje yra neatskiriama nuo mūsų identiteto, ir vertinga ją puoselėti. Šeimos Pirties Dieną užduokime sau klausimą: kaip dažnai skiriame laiko savo artimiesiems ir tradicijoms? Pirtis – tai ne tik atgaiva kūnui, bet ir sielai, todėl skirkime šią dieną ne tik pirties malonumams, bet ir brangiam laikui su savo šeima.

Šeimos Pirties Dienos proga kviečiame visus apmąstyti pirties kultūrą ir jos teikiamą naudą. Nepamirškite, kad pirtis yra daugiau nei tik fizinė erdvė; tai vieta, kur susitinka tradicijos, sveikata ir šeimos ryšiai.

Pirtis – tai meilė, sveikata ir bendrystė, tad švęskime Šeimos Pirties Dieną su džiaugsmu ir pagarba mūsų tradicijoms!

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/492854

Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas