Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Socialiniai darbuotojai – reikšmingiausias priėmimo sistemos elementas

Jeigu vieni profesijų atstovai žino, kaip prasidės ir baigsis jų darbo diena, tai socialinio darbuotojo darbo diena yra nenuspėjama, sunkiai suplanuojama, priklausoma nuo pagalbos ieškančio žmogaus poreikių. Nežinia dienos metu, kokias problemas reikės padėti spręsti ir su kokiomis organizacijomis teks susisiekti bei bendradarbiauti. Tai tarsi kintanti kalnų upės tėkmė, gali būti ramiai tekanti arba po audringos liūties kunkuliuojanti.

Taip savo darbą apibūdina daugelis socialinių darbuotojų, dirbančių Pabėgėlių priėmimo centre. Pabėgėlių priėmimo sistemoje socialiniai darbuotojai yra neabejotinai svarbiausia grandis, kuri padeda atvykėliams iš naujo susikurti savo gyvenimą ir sėkmingai integruotis į visuomenę. Šių darbuotojų kasdienis darbas apima ne tik socialinių paslaugų teikimą, bet ir išskirtinį dėmesį individualioms žmonių istorijoms bei jų poreikiams. Socialinis darbuotojas tarsi kartu  „gyvena“ ir teikdamas socialines paslaugas rūpinasi, kad pabėgėlis jaustųsi saugiai ir gerai. Būtent šie darbuotojai priėmimo sistemoje pabėgėlius įgalina, informuoja, konsultuoja, tarpininkauja bei palaiko, padėdami jiems žengti pirmuosius žingsnius naujoje šalyje. Visa tai, visi pagalbos etapai ir procesai turi būti užtvirtinti raštiškai, pildomi dokumentai, laikantis šalies įstatymų ir Europos Sąjungos prieglobsčio agentūros standartų.

Nors socialiniai darbuotojai kasdien susiduria su sudėtingais iššūkiais, tokiais kaip kalbos barjeras, kultūriniai skirtumai, pabėgėlių trauminių patirčių sprendimas ar pabėgėlio lūkesčių neatitinkančios informacijos perdavimas, tačiau juos motyvuoja sėkmės istorijos. „Seserys iš Irako nieko neturėjo ir buvo labai prislėgtos, ypač jaunesnė sesuo, kuriai buvo nustatytas potrauminio streso sutrikimas. Po sėkmingo integracijos proceso, socialinių įgūdžių lavinimo, psichologinės pagalbos seserys puikiai integravosi į visuomenę, abi dirba ir nuomojasi būstą savivaldybės teritorijoje. Seserys padėkojo sakydamos, kad be socialinio darbuotojo pagalbos nebūtų gebėjusios pradėti gyvenimo iš naujo. Nuoširdus „ačiū“ socialiniam darbuotojui yra svarbesnis už bet kokius medalius ir motyvuoja dirbti toliau.“ – viena įsimintiniausių istorijų dalinosi Naujininkų pabėgėlių stovyklos socialinė darbuotoja Sandra Šapkienė.

Paliekant Pabėgėlių priėmimo centrą ir išvykstant integruotis į užsieniečio pasirinktą savivaldybę Lietuvoje, pabėgėliai kartais išradingai atsidėkoja įstaigai už profesionaliai suteiktą pagalbą. Vienas iš Jemeno kilęs užsienietis pats padarė puokštę, kiti dovanoja savo tapytus paveikslus ar informuoja, kad puikiai sekasi, pasidžiaugia savo integracijos pasiekimais pvz., paaukštinimu darbe, sklandžia lietuvių kalba.   

 „Pabėgėlių priėmimo centre 2021 m. rugsėjo mėn. gyveno tėvas su dviem 9 ir 14 metų amžiaus  sūnumis. Vyras buvo labai ramus, inteligentiškas. Šio vyro gyvenimo istorija tokia, kad jis su vyresniais vaikais ir žmona jau buvo išvykęs į Vokietiją, ten prašėsi prieglobsčio. Jaunesnieji vaikai liko su teta Irake. Per Covid-19 pandemiją mirė teta, vyras vyko į Iraką pasiimti vaikų, kirto Lietuvos sieną, ir atsidūrė pas mus. Teisininkų pagalba buvo pateiktas prašymas sujungti bylas ir sprendimo laukti Vokietijoje, tačiau  laikas ėjo, atsakymo vis nebuvo, vyras darėsi vis tylesnis ir liūdnesnis, žvilgsnis buvo tuščias ir be vilties. Nebuvo pykčio ir priekaištų, tik vis paklausdavo: „Gal jau yra atsakymas“? Ir padėkojęs išeidavo – nesvarbu, kad aš neturiu atsakymo. Mažasis jau keletą metų nebuvo apkabinęs mamos...labai liūdėjo, ir pyko.. Kai kalbėdavome, vis prašiau, kad jis su vaikais pasitikėtų sistema ir kantriai lauktų teigiamo atsakymo – dokumentų kelionei į Vokietiją. 2022 m. pavasarį atėjo žinia – prieglobsčio prašymai bus nagrinėjami kartu – Vokietijoje. Vyro akys atgijo, atsidėkodamas padovanojo įstaigai savo piešinius, dėkojo už palaikymą ir pokalbius.“ – apie pabėgėliams suteiktą pagalbą pasakojo Pabėgėlių priėmimo centro socialinė darbuotoja Dalia Januškevičienė.

Pabėgėlių priėmimo sistemoje socialinis darbas – tai daugiau nei profesija. Tai gyvenimo būdas, kuriame kasdien atveriamos durys į naują gyvenimą tiems, kurie ieško prieglobsčio ir galimybės kurti saugią ateitį naujoje šalyje. Jų rūpestis ir individualus dėmesys ne tik padeda pabėgėliams sėkmingai integruotis, bet ir kuria tvarią bendruomenę, kurioje kiekvienas žmogus gali jaustis saugiai ir gerai. Pabėgėlis, atvykęs į Pabėgėlių priėmimo centrą,  gali tikėtis visapusiškos socialinės pagalbos, nuo emocinės pagalbos iki praktinių patarimų, profesionalių konsultacijų dėl būsto, darbo paieškos, sveikatos priežiūros ar teisinės pagalbos.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/492810

Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas