Užkandžiai su duona – ir greita, ir sveika
Maisto tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė Berta Garuckė atvirauja, kad jos šeimoje labai svarbią vietą užima duona – ji savo dukrą neretai nustebina įvairiais karštais sumuštinais ir kitais pamėgtais duonos patiekalais.
„Vasarą mityba dažniau būna chaotiška, daugiau pasitaiko ir „greito“ maisto. Tad atėjus rudeniui mes jau tikrai būname išsiilgę rutinos ir sveiko, kokybiško namų maisto. Tarkime, mūsų šeimoje labai mėgstama yra duona, ir tikrai būtų labai sunku išskirti vieną mėgstamiausią dukrytės patiekalą pagamintą iš duonos. Tai gali būti įvairūs karšti sumuštiniai, kepti tiek orkaitėje, tiek keptuvėje, duonos suktinukai su kumpiu ir sūriu, saldus arba nesaldus duonos apkepas, suvožtinis su tuno ir kiaušinių užtepėle, duonoje keptas kiaušinis“, – savo šeimos patirtimis dalijasi tinklaraščio „Cukrinis avinėlis“ autorė.
Duona – išradingas pasirinkimas vaikų maisto dėžutėms
B. Garuckė taip pat išskiria, jog duona yra vienas išradingiausiai ir paprasčiausiai panaudojamų užkandžių elementų, ruošiant pietų dėžutes vaikams. Ją pasitelkiant galima pagaminti įvairių ir nesudėtingų patiekalų, kuriuos vaikai valgys pasigardžiuodami, o tėveliai juos kasdien galės nustebinti vis skirtingais bei maistingais duonos užkandžiais.
„Su duona galima tiek daug visko pagaminti! Svarbiausia, pasirinkti kuo maistingesnę ir sveikesnę duoną, o tuomet belieka leistis į skanias bei sočias improvizacijas. Duonos vėrinukai, patys įvairiausi sumuštiniai-suvožtiniai, įvairių formų pertepti duonos kąsneliai, karšti sumuštiniai su skirtingais įdarais. Ir tai yra tikrai puikūs bei mėgstami pasirinkimai vaikų pietų dėžutėms“, – vardijo tinklaraštininkė.
Gomuriui palepinti – sumuštinio su kumpiu receptas
Vienas paprasčiausių ir tikrai pasiteisinusių sumuštinių receptų, kuriuos siūlo tinklaraštininkė – sumuštinis su kumpiu, sūriu ir daržovėmis.
„Ant vienos duonos riekės tepame tepamąjį sūrį, dedame salotų lapą, kumpį, sūrio riekutę, plonai pjaustytą pomidorą arba agurką, užvožiame kita duonos rieke, taip pat ištepta tepamuoju sūriu, lengvai paspaudžiame ir perpjauname perpus trikampio forma“, - sakė B. Garuckė
„Cukrinio avinėlio“ tinklaraštininkė priduria, kad norint suformuoti sveiką vaiko požiūrį į mitybą būtina jam rodyti tinkamą pavyzdį. Anot jos, dėmesio atkreipimas į vaiko maisto racioną paskatino jos dukrą atrasti naujų skonių bei į mitybą įtraukti įvairius maistinės kultūros produktus.
„Manau tam, kad suformuoti sveiką vaiko požiūrį į mitybą, reikia rodyti pavyzdį nuo pat mažens, tad tikrai prasidėjus primaitinimui daug dėmesio skyriau tai, ką duodu vaikui, ką renkuosi pati. Mūsų racione tikrai yra daug daržovių, vaisių, uogų, grūdinės kultūros produktų“, – pabrėžia tinklaraštininkė.
Gudrybės plėsti vaiko maisto racioną
B. Garuckė neslepia turinti kelias gudrybes, galinčias padėti į vaiko mitybą įtraukti įvairius maisto produktus, kurių atžala vengia vartoti. Viena jų – protingai išnaudoti žaidimų laiką, kurių metu prie mėgstamų patiekalų būtų patiekti nauji, dar nebandyti ar nepamėgti vaisiai, daržovės arba kiti produktai.
Pasak jos, labai svarbu yra nuolat rasti naujų skonių ir formų – tiek ir tos pačios duonos. Tad ji nuolat ieško parduotuvėje naujų gaminių. Vienas naujausių jos atradimų – Fazer brijošė (pranc. brioche) bandelės, o Gardėsio SUMUŠTINIŲ duoną ji renkasi daugeliui savo duonos patiekalų.
„Viena iš pagrindinių gudrybių, kuri tikrai pasiteisino, yra nenustoti kartas nuo karto vaikui patiekti šalia mėgstamo patiekalo, ar tiesiog žaidimo metu kaip užkandį, jo ne taip mėgstamas daržoves arba kitus produktus. Skonis yra lavinamas, tad kartais prireikia ir dvidešimto karto, kad pamėgtume tai, kas atrodė labai neskanu. Ir nesvarbu, jei vaikas vieną ar kitą kartą net neparagaus, bet tikrai ateis tas momentas, kai bus paragauta. Taip pat kartais sugudrauju patiekdama įprastus produktus kitaip, pavyzdžiui, daržoves žaismingesniu būdu – jas supjaustydama kitaip, smagiai supakuodama, pridėdama akytes ar šypsenėlę. Ir, žinoma, kartais ne taip mėgstamą produktą paslepiu patiekaluose – dažniausiai paslaptis taip ir lieka neišaiškinta“, – pataria B. Garuckė.
Beje, anot B. Garuckės, vaikui naujus skonius pažinti padeda ir dalyvavimas maisto ruošimo procese. Moteris pastebi, jog tokia veikla leidžia mažiesiems šeimos nariams susipažinti su įvairias patiekalų ingredientais, produktais bei naujais skonių deriniais.
„Nuo pat mažens leidžiu dukrai sukiotis virtuvėje, tad labai smagu matyti, kaip ji ir viena kartais kepa blynus ar gamina karštus sumuštinius. Manau, kad vaikams reikia nuo mažens leisti kartu gaminti, dalyvauti maisto ruošimo procese, nes taip jie ne tik pamilsta gaminimą, bet ir susipažįsta su daugiau ingredientų, skirtingų produktų, daugiau išragauja ir daugiau pamėgsta“, – sako B. Garuckė.
Paprastai pagaminamas, bet kartu ir įmantrus duonos suktinukų apkepas
Pasak Bertos Garuckės, duonos suktinukų apkepas su kumpiu ir sūriu yra išties puikus pasirinkimas tiek vėlyviems savaitgalio pusryčiams, tiek pietų dėžutėms į darbą ar mokyklą.
,,Vos keli ingredientai, lygiai tiek pat minučių virtuvėje ir apkepas jau keliauja į orkaitę – skanus, sotus, lengvai pagaminamas ir toks, kurį paragavus norisi kartoti dar ne kartą”,- sako B. Garuckė.
INGREDIENTAI:
- Kelios riekutės Gardėsio SUMUŠTINIŲ duonos;
- 100 g tarkuoto mocarelos sūrio;
- Keli griežinėliai mėgstamo kumpio;
- 2 kiaušiniai;
- Šiek tiek pieno;
- Žiupsnis druskos;
- Žiupsnis juodųjų pipirų.
KAIP GAMINTI:
- Kiaušinį bei pieną išplakame. Pagardiname druska ir juodaisiais pipirais.
- Nuo duonos riekučių nupjauname plutelę ir riekutes plonai iškočiojame.
- Ant kiekvienos duonos riekutės beriame šiek tiek tarkuoto sūrio ir dedame po kumpio griežinėlį. Susukame ir perpjauname perpus.
- Paruoštus duonos suktinukus merkiame į kiaušinio plakinį ir sudėliojame į riebalais išteptą kepimo indą. Paliekame kelias minutes pastovėti, kad plakinys įsigertų į duoną.
- Apibarstome sūriu ir kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 10 – 15 minučių, kol suktinukai lengvai apskrunda.
Skanaus!
Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/469215