Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Visuomenininkai parengė kursą komendantūroms: dėmesys saugumui, atsakomybei ir bendruomeniškumui

Rugsėjį vyko istorinis ir pirmasis komendantūrų savanorių kursas Lietuvoje. Keturiolikos asmenų grupė tris kartus po tris dienas per savaitę nuo ryto iki vakaro gilino tiek praktinius, tiek teorinius  įgūdžius – nuo žinių apie tai, kas yra bendruomeniškumas, iki pirmosios pagalbos teikimo ir gynybos įgūdžių lavinimo. Pasak kursų organizatoriaus Daniel Lupshitz, „Matzor Security Consulting“ vadovo, ši iniciatyva padės ugdyti piliečius, kurie veiks ne tik kritinėse situacijose, bet ir prisidės prie visuomenės gerovės kūrimo.

Projekto įgyvendinimą inicijavo visuomenininkas D. Lupshitz, o „Volfas Engelman Nealkoholinis“, ilgametis įvairių bendruomeninių projektų rėmėjas, tapo komendantūros kurso mecenatu. Pasak įmonės generalinio direktoriaus Mariaus Horbačausko, šios iniciatyvos svarba Lietuvai yra neabejotina, ir jie džiaugiasi galėdami prisidėti prie jos sėkmės.

„Mums, kaip įmonei, būti atsakingu verslu yra tiesiog įrašyta į DNR. Pavyzdžiui, dar tarpukariu Volfų šeima buvo aktyvi visuomenininkė, Karo muziejaus fundatorė. Daug metų investuojame į įvairias bendruomenės veiklas, kuriose dalyvauja ne tik kauniečiai, bet ir žmonės iš visos Lietuvos, o tokie projektai kaip šis komendantūros kursas yra puiki galimybė prasmingai prisidėti prie bendruomeniškumo visos šalies mastu stiprinimo. Tikime, kad šis projektas kurs ilgalaikę vertę ir prisidės prie saugesnės Lietuvos kūrimo“, – sako M. Horbačauskas.

Pasak jo, šio kurso esmė – suvokimas, kad atsakinga visuomenė prasideda nuo kiekvieno žmogaus individualiai. „Kiekvienas turime savo atsakomybę ir galime vienu ar kitu būdu prisidėti prie bendro tikslo siekimo. Šiuo atveju tas tikslas – kad būtume vieningi ir, esant reikalui, padėtume vieni kitiems, būtume dėmesingi ir imtumės iniciatyvos“, – pabrėžia M. Horbačauskas.

Kurso organizatorius ir instruktorius D. Lupshitz atskleidžia, kad projekto idėja gimė iš asmeninės patirties, susijusios su ilgaamže jo šeimos istorija Vilniuje.

Daniel proproseneliai tarnavo elitiniame Kunigaikščio Gedimino pirmajame pėstininkų pulke, močiutė – Lietuvos Respublikos Prezidento dekretu apdovanota Žūstančiųjų gelbėjimo kryžiumi, pats Daniel apdovanotas Izraelio valstybėje ir Ukrainoje, kur jis kartu su Tarptautinio legiono didvyriais dalyvavo Irpinės vadavimo operacijoje 2022 m., vėliau kariavo Zaporižios rajone.

Kaip ir daugelis žydų šeimų, Daniel artimieji neišvengė istorinių išbandymų, kurie palietė žydų bendruomenę: „Aš esu labai religingas judėjas, kurio šeima gyveno Vilniuje nuo 1700-ųjų pabaigos, tačiau Antrasis pasaulinis karas, Holokaustas ir sovietų atėjimas naikino bendruomenes ir trukdė joms klestėti. Sovietmečiu buvo draudžiama išreikšti savo tautinį ar religinį identitetą – visi buvo verčiami būti vienodi, laikytis sovietų nustatyto modelio. Tai skatino žmonių susvetimėjimą ir silpnino bendruomenes, tad visuomenė liko  susiskaldžiusi“, – pasakoja jis.

Daugiau negu 20 metų praleidęs Izraelio valstybėje jis patyrė, kaip veikia stiprios bendruomenės, sudarytos iš žmonių iš įvairiausių pasaulio kampelių, kuriuos vienija bendras tikslas. Daniel tarnavo Izraelio gynybos Ppajėgose, greitojo reagavimo antiteroristiniame būryje, yra pirmos klasės seržantas (ret.). Ši patirtis ir įkvėpė sukurti komendantūros kursus Lietuvoje, kurie padėtų tą bendruomeniškumą atkurti ir plėtoti.

„Visi pamiršta karaliaus Liudviko XIV pasakytą mintį – „Aš esu valstybė“ (angl. I am the state). Nors jis tai pasakė tikrai kitame kontekste, šiuos žodžius suprantu savaip: aš esu tas, kuris yra atsakingas. Atsakomybė neapsiriboja tik savimi, ji apima ir šeimą, bendruomenę, miestą bei valstybę. Šio projekto tikslas yra atkurti suvokimą, kad kiekvienas žmogus turi rūpintis ne tik savimi, bet ir savo aplinka. Kurso metu ne tik mokomasi praktinių įgūdžių, bet ir keičiama mąstysena, kad žmonės suprastų, jog jų atsakomybė neapsiriboja ties namų durimis. Mes visi esame „valstybė“ ir turime rūpintis vieni kitais“, – teigia jis.

D. Lupshitz atskleidžia, kad komendantūros kursai – tai ne tik fizinės jėgos ar karinių įgūdžių lavinimas. Karo atveju piliečiai, įtraukti į komendantūrų sąrašus ir įgiję karinių įgūdžių, padės užtikrinti valstybei gyvybiškai svarbias funkcijas, prisidės prie saugios aplinkos kūrimo ir taps pirma linija padėdami savo rajono ar miestelio gyventojams – nuo paprastų veiksmų taikos metu sudrausminti pažeidėjus ar padėti reguliuoti eismą iki medicininės pagalbos suteikimo kritinėse situacijose“, – priduria kursų organizatorius.

Lietuvos Krašto apsaugos ministerija, kuri padėjo bendradarbiauti su Lietuvos kariuomene ir Lietuvos šaulių sąjunga taip pat sveikina tokią iniciatyvą.

„Džiaugiuosi, kad komendantūrų idėja po truputį virsta kūnu. Tokios iniciatyvos kaip ši yra puikus visuomenės atsparumo ir aktyvaus įsitraukimo pavyzdys. Kuo daugiau žmonių ruošiasi ir žino, ką galėtų daryti krizės ar karo atveju, tuo mūsų valstybė stipresnė,“ – sako krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

Šaltinis: https://sc.bns.lt/view/item/493083

Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas