Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

1,2 mln. Lietuvos gyventojų laukia pokyčiai: nereikės elektros skaitiklių nurašyti ranka

1,2 mln. gyventojų per artimiausius dvejus metus, iki 2023-iųjų pabaigos, atsisveikins su senaisiais elektros skaitikliais – juos ketinama pakeisti į naujus ir išmanius. Teigiama, kad gyventojai galės pamiršti apie skaitiklių rodmenų nurašymą, matys tikslų savo suvartojimą, gaus naujų paslaugų iš rinkos dalyvių bei efektyviau vartos energiją. Diegimo darbai turėtų prasidėti šių metų pabaigoje.
Elektrikai vilnietei elektrą atjungė tik dėl to, kad keletą metų negalėjo patekti į jos butą ir patikrinti ten esančių skaitiklių.
Elektros skaitiklis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmojo etapo metu, iki 2023 metų pabaigos, gyventojams, kurie per metus naudoja daugiau nei 1 tūkst. kWh elektros bei visiems verslo klientams, iš senųjų į išmanius bus pakeisti apie 1,2 mln. skaitiklių. Nuo 2024 metų, pasibaigus senųjų skaitiklių metrologinei patikrai, bus keičiami ir visų likusių gyventojų.

Teigiama, kad skaitiklio keitimas gyventojams papildomai nekainuos – tai „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) vykdomų tinklo investicijų dalis. ESO teigimu, kuomet ateis laikas keisti skaitliuką, su gyventojais bus susisiekta.

Pasirašė sutartį su Prancūzijos bendrove

ESO ketvirtadienį pranešė pasirašiusi sutartį su Prancūzijos bendrove „Sagemcom Energy and Telecom“ SAS, iš kurios perkama išmanioji apskaitos infrastruktūra ir ketinama diegti apie 1,2 mln. naujos kartos – išmaniųjų – elektros energijos skaitiklių bei sistemos duomenų valdymo ir ryšio sprendimų. Nurodoma, kad projekto sutarties vertė siekia 75 mln. eurų.

„Sagemcom“ pasiūlymą įgyvendins kartu su partneriais. Programinę įrangą diegs „Siemens“, o naujiesiems įrenginiams ryšį teiks „Bitė Lietuva“.

Pagal sutartį rangovė pateiks iki 1,2 mln. išmaniųjų skaitiklių, taip pat duomenų surinkimo bei valdymo informacinių technologijų sprendimą ir jį įdiegs bei 10 metų palaikys.

Bendra projekto vertė siekia iki 150 mln. eurų.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pristatyti pirmieji išmanieji skaitikliai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pristatyti pirmieji išmanieji skaitikliai

Nereikės nurašyti duomenų ranka

Mindaugas Keizeris, ESO generalinis direktorius teigė, kad pakeitus skaitiklius, tiksli mokėjimo suma iki kliento atkeliaus jau parengtoje jo tiekėjo sąskaitoje. Tai turėtų leisti gyventojui paprastai, tiksliai ir suprantamai matyti savo suvartojimo duomenis, analizuoti ir keisti vartojimo įpročius.

„Naujos kartos išmanieji skaitikliai yra svarbi kompleksiškos elektros tinklo infrastruktūros sudedamoji dalis. Ją atnaujinus pagerės energijos skirstymo operatoriaus paslaugų kokybė, o išmaniosios apskaitos sistemos diegimas įgalins energetikos pažangą Lietuvoje. Be išmanių skaitiklių transformacija negali įvykti. Turi jaustis efektas rinkai ir teigiamam paslaugų pokyčiui, efektas vartotojui priimant sprendimus“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pristatyti pirmieji išmanieji skaitikliai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pristatyti pirmieji išmanieji skaitikliai

Anot M.Keizerio, šiuo metu tik kelios šalys turi įsidiegusios tokio tipo elektros skaitiklius.

„Pažangūs sprendimai diegiami Olandijoje, Švedijoje. Kol kas tiek, bet visos šalys siekia tos pačios pažangos“, – aiškino ESO vadovas.

Skaičiuojama, kad gyventojai galės sutaupyti iki 6 proc. elektros energijos matydami savo vartojimo rodiklius.

„Sutaupyti gyventojai galės dėl to, kad taps efektyvesnis vartojimas. Kai žmogus mato savo konkretų vartojimą, jis gali taupyti mažiau vartodamas. Esame apskaičiavę ir pagal europinę patirtį, kad sutaupoma nuo 5 iki 8 proc., o mūsų atveju, kuomet darėme bandomąjį projektą, elektros energijos vartojimo taupymas buvo 6 proc.“, – sakė M.Keizeris.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pristatyti pirmieji išmanieji skaitikliai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pristatyti pirmieji išmanieji skaitikliai

Jo teigimu, išmaniosios apskaitos projekto diegimo darbai bus pradėti 2021 metų IV ketvirtį.

„Tikimės su žmonėmis grafikus pradėti derinti III ketvirčio pabaigoje arba IV ketvirčio pačioje pradžioje. Didžiulė dalis skaitiklių yra už sklypo ribos. Žmogus sulaukia informacijos, suderinamas laikas, kad pas jį bus daromas skaitiklio pakeitimas, atvažiuoja apskaitų inžinierius, pakeičia skaitiklį ir žmogus gauna informaciją, kad jis pakeistas“, – aiškino jis.

Lietuvoje startuoja ir nauja ryšio technologija

Kartu išmaniausiais skaitikliais startuoja ir vienas pirmųjų Baltijos šalyse komercinis siaurajuostis internetas (LTE CAT-M). Jis veiks kartu su kita siaurajuosčio daiktų interneto – NB-IoT technologija, pradėjusia veikti pernai.

„Kartu su šiuo projektu beveik visoje šalies teritorijoje pradės veikti net dvi pažangios technologijos – NB-IoT ir LTE CAT-M. Tai pagrindinės daiktų interneto (IoT) technologijos ir jų atsiradimas Lietuvoje yra galimybė visos ekosistemos proveržiui bei lyderystei ne tik Baltijos šalyse, bet ir visoje Europoje“, – įsitikinęs „Bitė Lietuva“ generalinis direktorius Pranas Kuisys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pristatyti pirmieji išmanieji skaitikliai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pristatyti pirmieji išmanieji skaitikliai

Jis skaičiuoja, kad vien tinklai įmonei atsieis 7–8 mln. eurų.

Anot jo, abi naujos ryšio technologijos grįstos Švedijos gamintojo „Ericsson“ įranga ir padės užtikrinti paslaugas ESO klientams ir ten, kur nėra ryšio. Tai būtina naujiesiems, prie interneto saugiai prijungtiems elektros skaitikliams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas