Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 27

5 klausimai apie rusiškos naftos kainų „lubas“: kaip veiks ir kas šiuos krovinius pakeis?

Gruodžio 5 d. bus išskirtinė data dėl dviejų priežasčių – ES įsigalioja rusiškos naftos laivais importo draudimas, o Vakarų šalys įves kainos „lubas“ rusiškai naftai. Nors dėl konkrečios kainų ribos dar diskutuojama, tikimasi, kad toks sprendimas neleis Rusijai savo energetiniais ištekliais papildomai finansuoti agresijos Ukrainoje, o pasaulis nepritrūks kol kas būtino ištekliaus. Žinoma, egzistuoja ir rimtų rizikų.
Rusijos prezidentas V. Putinas matomas ekrane Rusijos valstybinės naftos bendrovės "Rosneft" stende Sankt Peterburgo tarptautinio ekonomikos forumo metu
Rusijos prezidentas V. Putinas matomas ekrane Rusijos valstybinės naftos bendrovės „Rosneft“ stende / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kas tiksliai įsigalios gruodžio 5 d.?

Gruodžio 5 d. bus paskelbtas embargas Europos Sąjungoje (ES) importuoti rusišką naftą laivais.

Tą pačią gruodžio 5 d. įsigalioja ir Didžiojo septyneto (G7), ES ir Australijos rusiškos naftos kainą nustatantis mechanizmas, turintis iš principo sumažinti Rusijos galimybes uždirbti iš išsipūtusių naftos kainų, tačiau paliksiantis galimybę šiuo energetiniu ištekliumi aprūpinti pasaulį.

Nuo gruodžio 5 d. bus draudžiama gabenti arba apdrausti Rusijos naftos siuntas, parduodamas didesne nei fiksuota kaina.

Naftos kroviniams, kurie bus pakrauti prieš gruodžio 5 d., o iškrovimo tašką pasieks iki sausio 19 d., šios kainų lubos dar nebus taikomos.

2023 m. vasario 5 d. įsigalios dar vienas papildomas draudimas – į ES nebus galima importuoti ne tik žaliavinės naftos laivais, tačiau apskritai jokių rusiškos naftos produktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant