Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
16:28 /16:35

„Amber Grid“ – 81,1 tūkst. eurų bauda už galimai rusiškas detales dujotiekyje į Lenkiją

Lietuvos gamtinių dujų perdavimo bendrovei „Amber Grid“ skirta 81,1 tūkst. eurų bauda už Lietuvos ir Lenkijos magistraliniame dujotiekyje (GIPL) sumontuotas 123 tinkamų sertifikatų neturinčias galimai rusiškas detales. 15min Tyrimai rašė, kad GIPL'e apgaulės būdu galėjo būti sumontuotos Rusijos „Eterno“ gamyklos detalės, nors dokumentuose nurodoma jų tariamai lenkiška ir rumuniška kilmė.
Paviršiuje sumontuotos detalės GIPL dujotiekio Jauniūnų stotyje
Paviršiuje sumontuotos detalės GIPL dujotiekio Jauniūnų stotyje / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

Sprendimą dėl baudos „Amber Grid“ antradienį uždarame posėdyje priėmė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT). Tai BNS patvirtino jos pirmininkas Renatas Pocius.

„Įvertinusi tai, kad bendrovė bendradarbiavo su taryba, jau atliko faktiškai kai kuriuos procedūrinius veiksmus, atlieka ir planuoja atlikti ateityje, taryba skyrė finansinę sankciją, kuri siekia 0,1 proc. bendrovės 2023-ųjų metų apyvartos“ – BNS antradienį teigė R.Pocius.

Pernai „Amber Grid“ pajamos siekė 82 mln.eurų.

VERT vadovo teigimu, bauda „Amber Grid“ skirta už netinkamą dujų perdavimo sistemos naudojimą GIPL dujotiekyje sumontuojant detales, kurių dalis neturi kilmę patvirtinančių dokumentų.

„Mes suprantame, kad tokia dujų (perdavimo – BNS) sistema, kuri neturi kilmę patvirtinančių dokumentų, yra traktuojama, kad ji yra netinkamai eksploatuojama“, – teigė R.Pocius.

„Bet jokiu būdu nenorime teigti, kad sistema yra nesaugi eksploatuoti, nes tokių signalų iš bendrovės nesame gavę“, – pridūrė jis.

„Amber Grid“ kaltina „Alvorą“

Savo ruožtu, „Amber Grid“ BNS informavo, kad 81 tūkst. eurų baudą išsireikalaus iš pagrindinės GIPL rangovės „Alvoros“.

„Amber Grid“ VERT skirtą sankciją traktuoja kaip patirtą žalą dėl GIPL rangovo veiksmų. Bendrovė planuoja baudos sumą išreikalauti iš už pažeidimą atsakingo GIPL rangovo – įmonės „Alvora“, – BNS antradienį teigė „Amber Grid“.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Paviršiuje sumontuotos detalės GIPL dujotiekio Jauniūnų stotyje
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Paviršiuje sumontuotos detalės GIPL dujotiekio Jauniūnų stotyje

„Amber Grid“ apgailestauja, kad nagrinėdama sankcijos skyrimo klausimą VERT nevertino „Alvoros“ veiksmų“, – nurodė operatorė.

Bendrovės atstovė Laura Šebekienė BNS patikslino, kad „Amber Grid“ taip pat svarsto skųsti reguliuotojo skirtą baudą.

VERT vadovas R.Pocius 15min anksčiau yra sakęs, kad VERT svarsto skirti „Amber Grid“ sankciją, siekiančią iki 10 proc. metinės apyvartos, nes įmonė nustatytomis sąlygomis ir terminais neįvykdė VERT nurodymų.

Valstybės įmonė „Amber Grid“ nustatytu laiku – iki liepos pabaigos – nepateikė nepriklausoma ekspertize grįsto vertinimo dėl magistralinio dujotiekio GIPL eksploatavimo saugumo.

Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Paviršiuje sumontuotų jungiamųjų alkūnių vizualinė apžiūra Jauniūnų stotyje
Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr./Paviršiuje sumontuotų jungiamųjų alkūnių vizualinė apžiūra Jauniūnų stotyje

Iki šiol nėra atsakymų dėl saugumo

Šio vertinimo VERT neturi iki šiol. Rugsėjo pabaigoje Taryba iki kitų metų sausio 25-osios pratęsė terminą, per kurį „Amber Grid“ privalo atlikti nepriklausomą įvertinimą, ar dujotiekis gali būti saugiai eksploatuojamas iki neatitinkančių reikalavimų jungiamųjų dalių pakeitimo.

Po daugiau nei metus kartu su tarptautiniais partneriais vykdytų 15min tyrimų „Amber Grid“ galiausiai pripažino tai, ką ilgą laiką neigė – magistraliniame dujotiekyje sumontuotos rusiškos kilmės detalės, nors sertifikatuose jų gamintojomis yra nurodomos Rumunijos ir Lenkijos bendrovės.

15min taip pat skelbė tyrimą, kad ir čekiškomis dokumentuose įvardintos dujotiekio detalės – flanšai – taip pat gali būti rusiškos kilmės.

Valstybės įmonė „Amber Grid“ šiuo metu teisiasi su buvusia pagrindine GIPL rangove statybų bendrove „Alvora“, siekdama išsireikalauti žalos atlyginimo ir detalių keitimo kaštų atlyginimo.

Tuo metu „Alvora“ pabrėžia, kad detalės sumontuotos statybas prižiūrint ir jas priėmus „Amber Grid“.

Paaiškėjus skandalingiems faktams apie tai, kad magistraliniame dujotiekyje sumontuotos Europos standartų ir projekto reikalavimų neatitinkančios detalės, iš „Amber Grid“ ir patronuojančios „Epso-G“ pasitraukė būrys buvusių atsakingų už statybų priežiūrą ir korupcijos prevenciją asmenų. Tiesa, visi darbus paliko savo noru.

Vilniaus apygardos prokuratūra dėl galimo sukčiavimo ir dokumentų klastojimo jau trečius metus atlieka ikiteisminį tyrimą, apie kurį neteikia informacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento