Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 28 /16:56

„Amber Grid“ pasirašė 10 metų sutartį su „Gazprom“ dėl dujų tranzito į Karaliaučių

Dujų perdavimo bendrovė „Amber Grid“ pasirašė 10 metų sutartį su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“ dėl dujų tranzito per Lietuvą į Karaliaučių. Ilgalaikė sutartis pasirašyta gruodžio 24 dieną ir galios nuo kitų metų sausio iki 2025 metų pabaigos, per „Nasdaq“ Vilniaus biržą pranešė „Amber Grid“.
Dujų vamzdžiai
Dujų vamzdžiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Sutarties galiojimo terminas susietas su iki 2010 metų pabaigos dujų perdavimo pajėgumų į Kaliningrado sritį padidinimui įgyvendintų ženklių investicijų atsipirkimo laikotarpiu“, – rašoma „Amber Grid“ pranešime spaudai.

Iki atskyrimo veikusi dujų importo ir transportavimo bendrovė „Lietuvos dujos“, kurios akcininkas buvo ir „Gazprom“, iki 2011 metų įgyvendino 72 mln. eurų vertės naujo magistralinio dujotiekio į Karaliaučių statybos projektą, kuris apėmė ne tik vamzdyną, bet ir Jauniūnų dujų kompresorių stotį Širvintų rajone. Stotis buvo didžiausia pastarojo dešimtmečio bendrovės investicija.

Tuometinių „Lietuvos dujų“ technikos direktorius Jonas Janulionis 2004 metų lapkritį teigė, kad magistralinis dujotiekis bus tiesiamas už „Lietuvos dujų“ pinigus, tačiau vėliau, kai padidės dujų tranzitas į Karaliaučių, „Gazprom“ grąžins savo investicijų dalį per tranzito mokestį, kurį moka dujų tiekėjas.

Nauja sutartis su „Gazprom“ numato, kad pajamos už paslaugas sieks apie 10-11 mln. eurų per metus ir, „Amber Grid“ teigimu, atitiks šiuo metu gaunamas pajamas.Tranzito pajėgumai sieks 10,5 mln. kubų per parą įleidimo taške iš Baltarusijos ir tokie pat pajėgumai – išleidimo taške į Karaliaučiaus sritį.

Be to, sutartis numato sąlygą „transportuok arba mokėk“, pagal kurią kasmet bus transportuojama arba apmokama už 2,5 mlrd. kubų dujų.

„Gazprom“ dar pernai spaudė Lietuvą ir norėjo, kad tranzito sutartis būtų tarpvalstybinė, tačiau Vyriausybė atmetė tokį pasiūlymą.

Pagal Lietuvoje šiemet įsigaliojusią įleidimo-išleidimo taškų kainodarą, dujų tranzitas tapo reguliuojama veikla, ir „Gazprom“ turi mokėti už perduodamų dujų kiekį. „Amber Grid“ buvo nepatenkintas kaštų paskirstymu, todėl Europos Energetikos reguliuotojų bendradarbiavimo agentūra (ACER) šiemet vasarą įvertino skaičiavimus ir nurodė, kad pagrindinio dujotiekio atšakos neturi būti įtrauktos į tranzitą.

Kainų komisija po ACER išvados pakoregavo kainodarą – nuo kitų metų dujų perdavimo tarifų viršutinės ribos kiek didėja, tačiau tai didžia dalimi lemia mažėjantis dujų vartojimas.

Kainų komisija lapkričio pabaigoje patvirtino naujas „Amber Grid“ paslaugų kainas, pagal kurias „Gazprom“ už dujų perdavimą tranzitu nuo sausio mokės mažiau: Kotlovkos įleidimo taške metinis pajėgumų mokestis mažėja 34,8 proc. iki 32,32 euro už megavatvalandę (MWh) per parą, o Šakių išleidimo taške – didėja 8,9 proc. iki 41,17 euro, o už perduotą dujų kiekį kaina šiame taške nesikeičia – 7 centai už MWh.

Kainų komisijos duomenimis, dujų tranzitas į Karaliaučiųpirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su pernai tuo pat laiku, sumažėjo 1,8 proc. iki 10,996 mln. megavatvalandžių (MWh).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai