Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 31 /13:56

Apsispręsta dėl valstybės kompensacijų „Perlas energija“ klientams: tarifas sieks 32,8 ct/kWh

Vyriausybė trečiadienį apsisprendė dėl kompensacijų veiklą stabdančios „Perlas energija“ klientams. Kito tiekėjo nepasirinkusiems gyventojams iki spalio 1 dienos elektros kaina sieks 32,8 cento už kilovatvalandę. Skirtumas tarp šios ir garantinio tiekimo kainos bus kompensuojamas iš valstybės biudžeto. Visgi klientai gali tikėtis ir papildomų „Perlas energija“ kompensacijų, kurios gali siekti iki 6,31 ct/kWh.
„Perlas Energija“
„Perlas energija“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nutarimo projekte Energetikos ministerija pabrėžia, kad „Perlas energija“ buitiniams vartotojams, kurie iki rugsėjo 1 dienos nepasirinks nepriklausomo elektros tiekėjo, garantinis tiekimas rugsėjį be valstybės kompensacijos gali siekti 0,82 euro ir daugiau.

„Norime pasirūpinti „Perlas energija“ pirmo ir antro etapo buitiniais vartotojais, kurie ne dėl savo kaltės pateko į garantinį tiekimą, nes jų pasirinktas tiekėjas nevykdo prisiimtų įsipareigojimų tiekti elektrą“, – Vyriausybės posėdyje trečiadienį sakė energetikos ministras Dainius Kreivys.

Rugpjūčio 18 d. pirmą kartą valstybės kompensacijas „Perlas energija“ klientams pristatęs D.Kreivys minėjo, kad I ir II etapo klientams, kurie iki rugpjūčio 28 d. nepasirinks tiekėjo, elektra rugsėjį bus tiekiama „už kainą, kuri bus artima visuomeniniam tiekimui“.

Visuomeninio tiekimo kaina šiuo metu siekia 33 ct/kWh, tačiau šie klientai gauna 9 ct/kWh kompensacijas ir moka 24 ct/kWh. Vis dėlto trečiadienį buvo paaiškinta, kad „Perlas energija“ klientai šios kompensacijos gauti negali.

„Šiems vartotojams būtų kompensuojamas skirtumas tarp garantinio ir visuomeninio tiekimo kainos. Įstatymas leidžia kompensuoti iki 60 proc. gylio, todėl, suskaičiavus galutinę kainą, turime 32,8 cento. Noriu pabrėžti, kad garantinio tiekimo kaina, kurią šiandien skaičiuoja ESO, yra 82 centai. (…) Noriu priminti, kad dalį sumos – 6 centus – kompensuos „Perlas energija“, tad kaina yra artima visuomeninio tiekimo kainai“, – pridūrė ministras.

Ministerijos teigimu, nepritaikius valstybės kompensacijos, tokie buitiniai vartotojai atsidurtų blogesnėje situacijoje, palyginti su kitomis vartotojų, gaunančių valstybės kompensaciją elektros tarifui, grupėmis.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dainiaus Kreivio komentarai žiniasklaidai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Dainiaus Kreivio komentarai žiniasklaidai

„Jie, nors ir tinkamai įvykdė jiems Elektros energetikos įstatyme nustatytą pareigą atitinkamu liberalizavimo etapu rinktis nepriklausomą elektros energijos tiekėją, už elektros energiją dėl „Perlas energija“ veiksmų mokės kur kas daugiau nei kiti vartotojai. Taip pat laikas, per kurį jie turėtų pasirinkti nepriklausomą tiekėją, buvo trumpesnis dėl nepriklausomų tiekėjo veiksmų, palyginti su kitomis vartotojų grupėmis, kurie nepriklausomo elektros tiekėjo pasirinkimui turėjo ilgesnį laiką“, – argumentuoja Energetikos ministerija.

Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė akcentavo, kad šis sprendimas yra trumpalaikis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

„Sprendimas yra laikinas ir skirtas tam laikui, per kurį žmonės pasirinktų kitą nepriklausomą elektros tiekėją – tie, kuriems tai privalu ir kurie nepriklauso trečiam liberalizavimo etapui“, – sakė I.Šimonytė.

„Perlas energija“ direktorius Vilius Juraitis 15min trečiadienį patvirtino, kad į garantinį tiekimą rugsėjį pateksiantiems vartotojams įmonė teiks kompensacijas, kurios daugiausia gali siekti 6,31 cento.

„Jeigu vartotojas pas mus turėjo 26 centus, tai, skaičiuojant skirtumą tarp 26 ir 32 centų, jį mes ir kompensuosime“, – sakė V.Juraitis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Juraitis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilius Juraitis

Tuo atveju, jei Seimas iki spalio 1 dienos priimtų Elektros energetikos ir Energetikos įstatymų pataisas, šie vartotojai, kaip anksčiau skelbė ministerija, pateks į visuomeninį tiekimą.

„Vyriausybė teiks įstatymo pataisas, kad tie vartotojai, kurie nesuspės per mėnesį pasirinkti kito tiekėjo, ir toliau gautų kainą, artimą visuomeniniam tiekimui”, – spaudos konferencijoje vėliau sakė D.Kreivys.

Ministras taip pat nesutiko su kai kurių ekonomistų kritika, kad valstybė neturėtų „Perlas energija“ klientams skirti kompensacijų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./"Perlas" programėlė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./"Perlas" programėlė

„Valstybė turi pareigą apsaugoti vartotojus, kurie įvykdė savo įsipareigojimus. Jie laiku pasirinko tiekėją, tad ir valstybė turi savo pareigą, nes jie savo pareigą įvykdė“, – sakė energetikos ministras.

V.Juraitis pirmadienį sakė, kad 38 tūkst. pirmo ir antro elektros rinkos liberalizacijos etapo gyventojų dar nėra pasirinkę kito tiekėjo. Sekmadienis buvo paskutinė diena tai padaryti, tad šie vartotojai dabar pateks į garantinį tiekimą.

Dar 46 tūkst. kito tiekėjo nepasirinkusių „Perlas energija“ klientų priklauso trečiam liberalizacijos etapui, tad jie pateks į visuomeninį tiekimą.

„Perlas energija“ rugpjūčio 5 d. viešai informavo, kad nuo rugsėjo 5 d. vienašališkai keičia su buitiniais vartotojais sudarytų sutarčių sąlygas – vietoj fiksuotos kainos planų pradeda siūlyti tik su elektros energijos birža susietus planus. 2022 m. rugpjūčio 18 d. „Perlas energija“ informavo, kad nuo rugsėjo 1 d. stabdo savo, kaip nepriklausomo elektros energijos tiekėjo, veiklą.

Įmonė anksčiau pranešė, kad visiems vartotojams – ir pasirinkusiems kitą elektros tiekėją, ir likusiems garantiniame ar visuomeniniame tiekime – kompensuos kainos skirtumą tarp tos, kuri buvo taikyta „Perlas energija“, ir naujo tiekėjo kainos, bet ne daugiau nei 0,0631 euro už kilovatvalandę.

Kompensacijos bus mokamos už rugsėjo–gruodžio mėn. sunaudotą elektrą tiems vartotojams, kurių fiksuota kaina būtų galiojusi iki šių metų pabaigos.

Vartotojams, kurių kainos galiojimas pasibaigęs ir tiems, kurie buvo pasirinkę su birža susietą planą, bus kompensuojama už vieną, rugsėjo, mėnesį.

D.Kreivys: EK ieško būdų, kaip spręsti aukštų kainų problemą

D.Kreivys, be kita ko, akcentavo, kad Europos Komisija šiuo metu ieško būdų, kaip modifikuoti visą elektros prekybos sistemą.

„(Rugsėjo) 9 dieną vyks neeilinė energetikos taryba, ten detaliau ir diskutuosime. Elektros kaina yra priklausoma nuo dujų kainos, o ji kasdien keičiasi aukštyn žemyn, reaguoja ir į viešus pareiškimus. Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habeckas pasakė, kad Europa yra saugi, virš 80 proc. dujų saugyklos užpildytos. Kaina krito iškart beveik 20 proc. Šiandien Rusijos atstovas Dmitrijus Peskovas pasakė, kad jie trims dienoms uždaro „Nord Stream“. Kaina pakilo“ , – nurodė D.Kreivys.

„Yra ne reali rinka, o energetinis ir informacinis karas. Nuo to mes visi kenčiame“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas