Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Apžvalga: rekordinis dujų likutis Europos saugyklose apkarpė SGD kainas

Žiemos pradžioje trečdaliu brangiau nei prieš metus kainavusios suskystintos gamtinės dujos (SGD) šiemet vasarį jau buvo pigesnės nei tuo pat metu pernai. „Lietuvos energijos tiekimo“ (LET) duomenys rodo, kad SGD kainų mažėjimo tendencija gali tęstis iki vasaros.
Buitinės dujos
Asociatyvi nuotrauka / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Europos dujų biržose SGD kainų indeksai kovo mėnesio ateities sandoriams vidutiniškai siekė apie 18,3 euro už megavatvalandę (MWh) – 3,5 euro mažiau nei vasarį. Palyginti su 2018-ųjų kovu, Didžiosios Britanijos NBP ir Nyderlandų TTF kainų indeksai sumažėjo atitinkamai 8 proc. ir 2 proc., Vokietijos GASPOOL indeksas išliko panašus – apie 18,2 euro už MWh, nurodoma bendrovės „Lietuvos energijos tiekimas“ (LET) apžvalgoje.

„SGD kainų indeksai krinta nuo praėjusių metų spalio. Tam įtakos turėjo nešalta žiema, vis dar pilnos požeminės dujų saugyklos Europoje ir dujų pasiūlos antplūdis senajame žemyne, kurį sukėlė silpna momentinė SGD paklausa Azijoje“, – apžvalgoje sakė LET SGD didmeninės prekybos vadovė Viktorija Ditmonaitė.

Pasak jos, prie spaudimo kainoms prisideda ir alternatyvių žaliavų pigimas bei didėjanti Rusijos ir JAV SGD pasiūla Atlante.

LET teigimu, per pastaruosius penkis mėnesius Azijos trumpalaikių SGD sandorių rinkoje kainos krito beveik perpus – nuo 33 eurų už MWh spalio mėnesį iki 18 eurų vasarį, o Europoje – nuo 27 iki 17 eurų. SGD kroviniai Šiaurės Vakarų Europoje buvo parduodami su ženklia nuolaida, o tai didino SGD pasiūlą pagrindinėse dujas vartojančiose Vakarų Europos rinkose.

„ICIS Energy“ duomenimis, Europos SGD terminaluose vien per vasario mėnesį buvo išdujinta daugiau nei 7 mlrd. kubinių metrų SGD, tai sudarė 17 proc. viso vasario mėnesio Europos dujų importo.

D.Pancerovo nuotr./SGD terminalas „Independence“
D.Pancerovo nuotr./SGD terminalas „Independence“

Nyderlandų SGD terminalo „Gate“ operatoriai svarsto padidinti SGD metinius išdujinimo pajėgumus 17 proc. iki 14 mlrd. kubinių metrų – taip siekiama kompensuoti sparčiai mažėjančią dujų gavybą. Vietinė Nyderlandų dujų gavyba vasarį sumenko 23 proc. iki 3,4 mlrd. kubinių metrų ir mažės toliau, siekiant išlaikyti Nyderlandų vyriausybės nustatytą 19,4 mlrd. kubinių metrų šių metų gavybos kvotą.

„SGD pasiūla Europoje, tikimasi, išliks didelė iki pat gegužės vidurio, nepaisant to, kad Japonijos, Pietų Korėjos bei Kinijos pirkėjai jau ėmė intensyviai žvalgytis papildomų SGD krovinių savo ištuštėjusioms saugykloms pildyti. Pakankamą pasiūlą Atlante turėtų užtikrinti didesni SGD eksporto srautai iš JAV, Rusijos bei Australijos, neseniai padidinusių SGD gavybos pajėgumus“, – prognozavo V.Ditmonaitė.

Didesnė SGD pasiūla kartu su nešalta žiema lėmė mažesnį Europos požeminėse dujų saugyklose esančių dujų naudojimą. 2018-ųjų žiemos pabaigoje sparčiai tuštėjančios dujų saugyklos buvo pagrindinė reikšmingo dujų brangimo priežastis, tuo metu šiemet situacija priešinga – pavasario sezoną Europa pasitiko su rekordiniu saugomų dujų likučiu.

Didžiosios Britanijos, Belgijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Nyderlandų SGD saugyklose kovo 4 dieną iš viso buvo saugoma 234 TWh gamtinių dujų, arba 2,7 karto daugiau nei prieš metus (87 TWh).

LET teigimu, toks dujų perteklius rinkoje spaudžia ne tik pavasario, bet ir artėjančios vasaros kainas. Šiuo metu Nyderlandų TTF trečiojo ketvirčio kainų indeksas biržose siekia apie 17,01 euro už MWh, arba ketvirtadaliu mažiau nei atitinkamu laiku pernai (22,57 euro).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas