Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Artėjant žiemai padaugėjo medienos vagysčių iš miškų

Atšalus orams padažnėjo medienos vagysčių iš miškų. Vien tik valstybei priklausančiuose miškuose šiemet nustatyta daugiau nei 60 neteisėtų kirtimų ir medienos grobimo atvejų. Pasak miškininkų, daugiau nei du trečdaliai vagysčių išaiškinama, kaltininkams tenka sumokėti dideles baudas ir atlyginti žalą. Taip susidaro sumos, dešimteriopai didesnės, nei būtų sumokėta už legaliai įsigytą medieną.
Biokuras
Mediena / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.
Temos: 2 Vagystė Mediena

Vilniaus rajone, nuošaliame Sužionių girininkijos miške, vagišiai iškirto 40 brandžių medžių. Nemenčinės padalinio miškininkai netruko išaiškinti, kas pasisavino medieną.

„Mediena buvo vežama mašina su priekaba ir buvo likę žymės ant kelio. Pagal tuos pėdsakus ėjome ir suradome“, – pasakojo Sužionių girininkijos girininkė Gražina Kuliešienė.

„Iš karto kreipėmės į policiją dėl to, kad namų valdoje gulėjo mediena. Atvyko policija ir pradėtas ikiteisminis tyrimas. Iš viso tam žmogui jau reikia sumokėti 2 tūkst. eurų. Nors vos 8 kubai medienos buvo pasisavinta, perkant tą kiekį būtų daugiau nei 10 kartų pigiau nusipirkti oficialiai“, – skaičiavo Valstybinių miškų urėdijos Nemenčinės padalinio miško apsaugos inžinierius Povilas Auglys.

„Galima įsigyti jau nupjautą malkinę medieną arba išsirašyti sutartį nenukirstu mišku. Ir tai kainuotų nebrangiai – už pušies kubinį metrą tektų sumokėti 5,35 euro. Galima kreiptis į urėdiją, galima kreiptis į girininkiją tiesiogiai“, – paaiškino Valstybinių miškų urėdijos Nemenčinės padalinio vadovė Viktorija Anikevičienė.

Šiemet nustatyta daugiau nei 60 neteisėtų valstybinių miškų kirtimo ir medienos grobimo atvejų, panašiai kaip ir pernai. Tačiau pavogta gerokai daugiau – beveik 1 tūkst. kubinių metrų.

„Žmogui, kuris kerta valstybinį mišką, gresia bauda, paprastai pradedamas ikiteisminis tyrimas dėl vagystės. Be to, konfiskuojama iškirsta mediena. Turi atlyginti žalą miško valdytojui, ir žalą padarytą gamtai. Žala gamtai priklausomai nuo medynų – virš 100 eurų už kubinį metrą, žala valdytojui pagal rinkos vertę ir bauda nemaža“, – skaičiavo Valstybinių miškų urėdijos Miškų apsaugos skyriaus vadovas Marius Ivanauskas.

Dėl neteisėtų kirtimų šiemet urėdijai ir gamtai padaryta 240 tūkst. eurų žala. Pasak pareigūnų, daugiau nei du trečdaliai valstybinių miškų vagysčių išaiškinama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas