Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Astravo atominė elektrinė jau matyti iš Vilniaus apylinkių

Norint pamatyti, kaip kyla baltarusių Astravo atominė elektrinė, jau nebūtina važiuoti į kaimyninę šalį. Iškilusius aušinimo bokštus jau galima pamatyti iš Lietuvos, tik pakilus oro balionu. 15min fotografas Vidmantas Balkūnas, pakilęs Vilniuje oro balionu, fotoaparatu įamžino statomą atominį monstrą, kuris yra vos už 55 kilometrų nuo Lietuvos sostinės.
Astravo atominė elektrinė matoma iš oro baliono
Astravo atominė elektrinė matoma iš oro baliono / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Nuotrauka daryta skrendant virš Naujosios Vilnios, iš 900 metrų aukščio. Beje, atominės elektrinės kontūrus jau galima pamatyti ir plika akimi. Tereikia užlipti ant 293 metrų aukščio Aukštojo kalno, stūksančio šalia Medininkų.

„Niekada nemaniau, kad elektrinė taip arti. Taip arti, kad ji puikiai matoma iš oro baliono skrendant virš Vilniaus. Ir kai pagalvoji apie iki šiol vykusius incidentus dar jai net nepradėjus veikti, kai žinau lietuviškos civilinės saugos ypatybes, tai darosi baisu“, – sako V.Balkūnas. Jis stebisi, kad nei Vilniuje statomų biurų ir daugiabučių namų statytojai, nei valdžios institucijos apie slėptuves gyventojams, kurie jose galėtų glaustis įvykus avarijai Astrave, net nekalba.

„Man keista, kai civilinė sauga tokiais atvejais lieka kažkur labai toli už Z linijos. Statome pastatus, parduodame civilines slėptuves, jas griauname, o kas bus, kai ateis diena X?“ – stebisi fotografas, pirmasis įamžinęs kaimynų atominę elektrinę net nekirtęs sienos.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Astravo atominė elektrinė matoma iš oro baliono
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Astravo atominė elektrinė matoma iš oro baliono

Astravo atominės elektrinės statybas lydi avarijos, tačiau baltarusiai linkę jas slėpti. Neseniai buvo paviešinta, kad vykdant statybos darbus griuvo atraminės konstrukcijos. Pradžioje statytojai tai neigė, tačiau vėliau pripažino, kad būta nedidelio incidento.

Avarija Astravo atominėje elektrinėje
Avarija Astravo atominėje elektrinėje

Lietuva kritikuoja Astravo atominės elektrinės statybas, ir ją pačią laiko nesaugia.

Baltarusiai žada, kad atominės elektrinės pirmas reaktorius pradės veikti jau 2018 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi