Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ateityje Europos priklausomybė nuo rusiškų dujų gali tik sustiprėti

Šiaurės Afrikos gamtinių dujų tekėjimui į Europą ir ateityje kyla grėsmė dėl šiame regione tebesitęsiančio konflikto. Tai reikš, kad Europa turės labiau kliautis Rusijos dujų milžinės „Gazprom“ produkcija, rašo naujienų svetainė bloomberg.com.
„Gazprom“ centrinė būstinė Maskvoje
„Gazprom“ centrinė būstinė Maskvoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tikėtina, kad dėl politinio nestabilumo, investicijų trūkumo ir naujo derėjimosi dėl kontraktų per ateinančius dvejus – trejus metus Alžyras ir Libija sumažins dujų tiekimą į Europos šalis.

Šiaurės Afrika yra antras pagal dydį dujų tiekėjas Europai po Rusijos.

Šiaurės Afrika yra antras pagal dydį dujų tiekėjas Europai po Rusijos, kuris 2013 m. patenkino 10 proc. senojo žemyno dujų poreikio.

„Rizika, kad Šiaurės Afrika sumažins importą į Europą, yra didelė“, – teigė didžiausios Europos dujų perskirstymo operatorės, Italijos bendrovės „Snam Rete Gas SpA“ generalinis direktorius Carlo Malacarne.

Pritraukti investicijų į nestabilų regioną taip pat nesiseka, dėl to Europos priklausomybė nuo rusiškų dujų taip pat, tikėtina, išliks.

Briuselyje įsikūrusios lobistinės grupės „Eurogas“ duomenimis, Alžyras 2013 m. patenkino 8 proc. Europos dujų poreikio. Tuo tarpu tais pačiais metais Rusijos dalis Europos rinkoje siekė net 27 proc.

Kaip tvirtina Tarptautinės energetikos agentūros pareigūnai, gamtinių dujų iš Šiaurės Afrikos tiekimo Europai mažėjimą lėmė tiek politinis nestabilumas Libijoje, tiek lėtos naujų telkinių paieškos Alžyre.

„Nemanau, kad šiandien Europos kompanijos nuspręstų investuoti Alžyre. Dėl to be dujų tiekimo iš Rusijos Europa susidurtų su tam tikromis problemomis“, – tikino C.Malacarne.

Libijai, kaip ir Alžyrui, taip pat trūksta investicijų, kurios galėtų prisidėti prie didesnių produkcijos gavybos apimčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento