Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Atsisveikiname su sodybomis, grįžtame į miestą – ekspertas pataria, kaip tinkamai palikti elektros įrenginius

Vasaros pabaiga daugeliui lietuvių reiškia laikiną atsisveikinimą su sodybomis ir sodais, kuriuose praleidžiame šiltąjį metų laiką. Kai sodybos paliekamos ilgesniam laikui – dažnai mėnesiams – kyla klausimas, kaip tinkamai pasirūpinti elektros įrenginiais ir nemokėti už nesuvartotą elektrą, rašoma „Elektrum Lietuva“ pranešime spaudai.
Elektra
Elektra / 123RF.com nuotr.

„Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovas Mantas Kavaliauskas dalijasi patarimais, kaip pasirūpinti energijos taupymu bei apsaugoti įrenginius nuo žalos, kai sodyba lieka tuščia.

Dažnai pamirštami tylieji energijos vampyrai

Pasak „Elektrum Lietuva“ atstovo, dažnai budėjimo režimu palikti įrenginiai naudoja elektros energiją. Tai vadinama „fantomine“ arba „vampyrine“ energija, kurios kiekis gali sudaryti net iki 15 proc. viso namuose suvartojamo elektros kiekio.

Bendrovės nuotr./Mantas Kavaliauskas
Bendrovės nuotr./Mantas Kavaliauskas

„Daugelis žmonių nesusimąsto, kad netgi iš pažiūros išjungti, bet elektros tinkle palikti įrenginiai, pavyzdžiui, maršrutizatoriai, televizoriai ar kompiuteriai, vis tiek naudoja energiją“, – primena M.Kavaliauskas.

Eksperto teigimu, prieš išvykstant iš sodybos rekomenduojama išjungti visus nereikalingus elektros įrenginius. Tai gali būti virtuvės buitinė technika – elektriniai arbatinukai, kavos aparatai, mikrobangų krosnelės, taip pat televizoriai. Šie įrenginiai net budėjimo režime, gali sunaudoti iki 10 proc. visos savo energijos, tad jų atjungimas yra pirmas ir paprasčiausias būdas sumažinti sąnaudas.

Šaldytuvas – ištuštintas ir išjungtas

Jei planuojate išvykti ilgesniam laikui, šaldytuvas turėtų būti vienas iš pirmųjų įrenginių, kurį reikėtų tinkamai paruošti.

„Tai vienas iš didžiausių elektros „rijikų“, priklausomai nuo modelio ir energetinės klasės šaldytuvai gali sunaudoti iki 13 proc. namų ūkio elektros energijos. Rekomenduojama išvykstant šaldytuvą ištuštinti ir jei tik įmanoma – išjungti“, – pataria „Elektrum Lietuva“ atstovas.

Žinoma, M.Kavaliauskas primena, kad kai kurie modernesni šaldytuvai, kaip ir šilumos siurbliai, turi specialią funkciją, vadinamą „atostogų režimu“.

„Pasirinkus „atostogų režimo“ funkciją, ji leidžia sumažinti energijos suvartojimą iki minimumo ir nebelieka būtinybės išjungti įrenginį. Tad išties, verta pasitikrinti instrukciją – galbūt išjungti nereikės, jei įrenginys gali veikti ir taip ekonomiškiau“, – sako ekspertas.

Apsauga nuo įtampos šuolių ir žaibo kirčių

M.Kavaliausko teigimu, atsisveikinimą su sodybomis ir visų įrenginių išjungimą gali supaprastinti naudojami kištukiniai lizdai ar ilgintuvai su išjungimo mygtukais, kurie leidžia išjungti kelis prietaisus vienu paspaudimu. Taip pat galima atjungti elektrą visame name ar pasirinktuose kambariuose per elektros skirstymo skydelį.

„Paliekant sodybas ilgesniam laikui elektros įrenginius reikėtų išjungti ne tik dėl taupumo, bet ir siekiant apsisaugoti nuo galimų viršįtampių. Vis dažniau į Lietuvą užsuka audringi orai,

kasmet fiksuojama daugiau nei 40 tūkst. žaibų, o staigus elektros srovės šuolis gali sugadinti brangią buitinę techniką“, – įspėja jis.

„Elektrum Lietuva“ atstovas primena ir apie galimybę pasinaudoti tiekėjų siūlomu viršįtampių draudimu. Šios paslaugos vartotojams suteikiama pagalba šalinant elektros prietaisų gedimus ir ruošiant žalos atlyginimo dokumentus.

Išvykstant mėnesiui ar keliems – verta informuoti tiekėją

Jei planuojate išvykti ilgesniam laikui – mėnesiui ar net keliems mėnesiams – būtina ne tik pasirūpinti elektros prietaisais, bet ir informuoti elektros tiekėją.

„Žinodami, kad elektros energijos nenaudosite ilgą laiką, galite pateikti prašymą tiekėjui dėl laikino nevartojimo, taip išvengsite sąskaitų su apskaičiuotu suvartojimo vidurkiu. Tokį prašymą galima lengvai užpildyti prisijungus prie elektros tiekėjo savitarnos svetainės ar mobiliosios programėlės“, – pataria ekspertas.

Pasak „Elektrum Lietuva“ produktų vystymo vadovo, laiku neinformavus tiekėjo apie laikiną nevartojimą, sąskaitos gali būti apskaičiuojamos remiantis jūsų pastarųjų mėnesių vidutiniu vartojimu ir atsiunčiamos apmokėjimui net jei tuo laikotarpiu elektros visai nenaudojote.

Kita alternatyva – kas mėnesį deklaruoti suvartojimą pagal faktą, tokiu būdu taip pat galėsite sėkmingai užsitikrinti mažesnes išlaidas ir išvengti netikėtų sąskaitų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas