Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Australijos vyriausybė atmetė naujų anglių ir dujos gavybos projektų moratoriumą

Australijos klimato kaitos ministras trečiadienį atmetė pasiūlymą laikinai sustabdyti naujus anglių ir dujų gavybos projektus šalyje, kuri yra viena didžiausių iškastinio kuro eksportuotojų pasaulyje.
Akmens anglis
Akmens anglis / 123RF.com nuotr.

Gegužę į valdžią atėjusi centro kairioji Leiboristų vyriausybė įsipareigojo labiau sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) kiekį, tikėdamasi pataisyti šalies, daugelio kaltinamos vengiant prisiimti ambicingesnių tikslų dėl klimato kaitos valdymo, įvaizdį.

Tačiau klausimas, ar reikėtų mažinti Australijai itin svarbaus iškastinio kuro kasybos sektoriaus apsukas, buvo vienas pagrindinių, kursčiusių nesutarimus tarp vyriausybės ir Žaliųjų partijos, per vėliausius rinkimus sulaukusios rekordiškai didelio palaikymo.

Klimato ir energetikos ministras Chrisas Bowenas atmetė naujų anglių ir dujų projektų moratoriumo idėją, kai buvo vieno žurnalisto paklaustas, ar svarstytų žaliųjų pasiūlymą.

„Ne“, – atsakė Ch.Bowenas ir pridūrė, kad gerbia žaliųjų poziciją, bet Leiboristų partija turi rinkėjų mandatą vyriausybę formuoti viena.

Ministras pridūrė informavęs Žaliųjų partiją ir parlamento nepriklausomus narius, kad vyriausybė mielai svarstytų „protingus pasiūlymus, papildančius mūsų programą“.

Žaliųjų lyderis Adamas Bandtas savo ruožtu naujienų agentūrai AFP šį mėnesį sakė, kad jo partija, nuo kurios dabar priklauso jėgų pusiausvyra Senate, leiboristų paramą šiuo metu planuojamoms 114 naujų anglių ir dujų gavybos vietų laiko esminiu klausimu.

„Klimato karai užbaigiami ne atidarant naujas anglių ir dujų kasyklas“, – pabrėžė jis.

Australija patenka į daugiausiai anglių ir dujų eksportuojančių šalių trejetuką, bet šalis yra itin pažeidžiama klimato pokyčių, apie ką pastaraisiais metais liudijo rekordinės sausros, gaisrai ir potvyniai, tad rinkėjai vis garsiau reiškia nepasitenkinimą esama padėtimi.

Ch.Bowenas sakė, kad Leiboristų naujasis tikslas įgyvendinant Paryžiaus klimato sutartį sumažinti išmetamų ŠESD kiekį 43 proc., palyginus su 2005 metų lygiu, o ne 26–28 proc., kaip planavo ankstesnė konservatorių vyriausybė, „nėra lubos“.

„Mūsų siekis – kad mūsų pramonės, valstijų ir teritorijų bei Australijos žmonių įsipareigojimai vestų prie dar didesnio išmetalų mažinimo ateinantį dešimtmetį“, – pareiškė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas