Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Baltarusija reikalaus, kad Rusija atlygintų dėl užterštos naftos patirtus nuostolius

Baltarusijos valstybės koncernas „Belneftechim“ pareiškė, jog iš Rusijos bus reikalaujama atlyginti dėl jos tiektos užterštos naftos patirtus nuostolius. „Kompensacijos klausimas aktualus. Baltarusijos pusė reikalaus kompensuoti verslo subjektų ir valstybės išlaidas patirtus nuostolius“, – pranešė „Belneftekhim“ spaudos tarnyba.
Baltarusijos vėliava
Baltarusija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasak jos atstovo, žala, kurią „Belneftekhim“ patyrė dėl Rusijos tiektos organiniai chloro junginiais smarkiai užterštos naftos, dar nesuskaičiuota.

„Problema kol kas neišspręsta, dalį pajamų prarandame kasdien, o apie patirtos žalos dydį kalbėti per anksti. Kol kas skaičiuojami nuostoliai dėl sumažėjusių perdirbimo apimčių, sugadintos gamyklų įrangos remonto, sustabdyto naftos produktų eksporto“, – pabrėžė „Belneftekhim“ atstovas.

Pasak jo, šios kompensacijos dydis viršys 100 mln. JAV dolerių.

„Be to, Baltarusijoje susikaupė daugiau kaip 1 mln. tonų nekokybiškos rusiškos naftos. Jos likimas – tolesnių derybų objektas“, – pridūrė „Belneftekhim“ atstovas.

123rf.com nuotr. /Naftos gavyba
123rf.com nuotr. /Naftos gavyba

Rusijos „Transneft“ pirmadienį popiet pranešė, jog „švari nafta“ rezervine „Družba“ naftotiekio atšaka – vamzdynu Uneča-Polockas – jau pasiekė Baltarusiją ir toliau pumpuojama į jos perdirbimo gamyklas.

Praėjusios savaitės viduryje Baltarusija buvo priversta dėl šios priežasties smarkiai sumažinti savo naftos perdirbimo įmonių gamybos pajėgumus, stabdyti degalų eksportą į Baltijos valstybes, Lenkiją, Ukrainą bei stabdyti užterštos rusiškos naftos tranzitą į Lenkiją, pastarajai atsisakius ją priimti. Penktadienį rusiškos naftos tiekimas vamzdynais į Europą visiškai nutrūko, Ukrainai sustabdžius tranzitą į Slovakiją ir Vengriją.

Po penktadienį vakare Minske pasibaigusių Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos ir Ukrainos atstovų derybų šiai problemai spręsti Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Kozakas pareiškė, jog jos neliks per artimiausias dvi savaites.

Skelbta, jog derybas sutarta pratęsti šią savaitę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas