Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltijos šalių elektros sistemų bandymo „salos“ režimu šiemet nebus

Kaliningrado srityje neseniai atliktas izoliuoto elektros sistemos darbo bandymas buvo sėkmingas, tuo metu tokio pat Baltijos šalių bandymo šiemet nebus, o jo data kol kas neaiški, pareiškė Estijos perdavimo sistemų operatorė „Elering“.
Elektra
Elektra / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pasak „Elering“, bandymas Kaliningrade buvo sėkmingas – dažnis buvo išlaikytas tarp 50,05 ir 49,95 herco. Pagrindinį vaidmenį reguliuojant dažnį atliko neseniai pastatytos naujos elektrinės, kurios gali lanksčiai veikti ir tinka dažnio reguliavimui.

72 valandų bandymas įvyko praėjusią savaitę – nuo gegužės 22 iki 25 dienos. Juo siekta išbandyti sistemos gebėjimą ilgesnį laiką veikti kaip atskirai dažnių zonai ir jos pasirengimą Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimui su žemyninės Europos tinklais.

Dėl šio bandymo Baltijos šalių bandymas „salos“ režimu buvo atidėtas, nors pagal pradinius planus jis turėjo įvykti birželio 8 dieną arba birželio 29-ąją.

Baltijos šalys planuoja iki 2025 metų sinchronizuoti savo elektros sistemas su Europa. Lietuva, Latvija ir Estija iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Numatyta, kad Baltijos šalių tinklų sinchronizavimas su Europa vyks per jau veikiančią jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ ir per naują jūrinį kabelį tarp šių valstybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito