Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Bank of America“ mato naftos pabrangimo iki 100 JAV dolerių už barelį 2019 metais riziką

Dėl sukrėtimų, susijusių su JAV sprendimu grąžinti sankcijas Iranui ir Venesuelos gavybos mažėjimu, naftos rinkoje atsirado rizika, jog „Brent“ rūšies naftos kaina 2019 metais pakils iki 100 JAV dolerių už barelį, mano Francisco Blanchas, „Bank of America Merrill Lynch“ pasaulio žaliavų rinkų tyrimų skyriaus vadovas.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Nafta Naftos kaina

Jis neatmeta galimybės, kad šis lygis gali būti pasiektas ir anksčiau, pavyzdžiui, tuo atveju, jeigu per artimiausius šešis mėnesius nebus pasiektas naujas susitarimas dėl Irano branduolinės programos, kuriame dalyvautų ir Jungtinės Valstijos, o OPEC šalių ir jų partnerių susitarimas dėl gavybos ribojimas bus pratęstas 2019 metams.

F. Blanchas padidino pagrindines vidutinių metinių naftos kainų prognozes ir dabar numato, kad „Brent“ šiemet kainuos vidutiniškai 70 JAV dolerių, o kitąmet – 75 JAV dolerius už barelį. Anksčiau jis prognozavo atitinkamai 64 ir 60 JAV dolerių vidutines kainas.

WTI rūšies nafta šiemet, jo skaičiavimais, kainuos vidutiniškai 65 JAV dolerius už barelį, o kitąmet – 69 JAV dolerius už barelį.

Pagal pagrindinį „Bank of America Merrill Lynch“ scenarijų numatoma, kad OPEC laipsniškai atsisakys gavybos ribojimų, o Irano angliavandenilių eksportas dėl atnaujintų sankcijų per daug nesumažės. Tuo tarpu pasaulio ekonomikos ir, atitinkamai, naftos paklausos augimas toliau spartės.

Tokiomis aplinkybėmis pasiūlos deficitas pasaulio naftos rinkoje 2018 metais sudarys 630 tūkst. barelių per dieną, o 2019 metais – 300 tūkst. barelių per dieną, mano „Bank of America Merrill Lynch“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas