Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Brazilijos naftos milžinė „Petrobras“ pranešė apie vadovo J.M.Coelho atsistatydinimą

Brazilijos valstybinės naftos bendrovės „Petrobras“ generalinis direktorius, likęs savo poste, nepaisant to, kad gegužę buvo atleistas šalies prezidento Jairo Bolsonaro, pirmadienį vis tik atsistatydino po naujo degalų kainų šuolio, supykdžiusio kraštutinių dešiniųjų pažiūrų prezidentą.
Naftos gavyba
Naftos gavyba / „Scanpix“/AP nuotr.

Jose Mauro Coelho tapo jau trečiuoju „Petrobras“ vadovu, pasitrausiu nuo praėjusių metų vasario, nesutarimų tarp bendrovės ir J.Bolsonaro dėl degalų kainų fone.

„Petrobras“ pirmadienį paskelbė apie J.M.Coelho atsistatydinimą.

Bendrovė pranešė, kad laikinai generalinio direktoriaus pareigas eis Fernando Borgesas – įmonės žvalgymo ir gavybos vadovas, kol postą perims vyriausybės pasirinktas Ekonomikos ministerijos pareigūnas Caio Paes de Andrade.

M.Coelho buvo paskirtas vienerių metų kadencijai balandį, kai J.Bolsonaro kovo mėnesį atleido jo pirmtaką Joaquimą Silvą e Luną, poste išbuvusį kiek daugiau nei metus.

Kraštutinių dešiniųjų prezidentas tuomet pareiškė, kad benzino kaina, kurią nustatė „Petrobras“ ir kuri taip pat yra susieta su tarptautinės rinkos tendencijomis, yra „neįperkama“ ir prilygsta „nusikaltimui“ brazilų atžvilgiu.

J.Silva e Luna savo ruožtu pakeitė Robertą Castello Branco (Robertą Kastelą Branką), kurį J.Bolsonaro atleido 2021 metų vasarį.

„Absurdiškas“ pelnas

Šalies prezidentas gegužę atleido J. M. Coelho vos po 40 darbo dienų. Įmonės vadovas laukė, kol bus oficialiai atleistas kitame bendrovės akcininkų susirinkime, suplanuotame liepos mėnesį.

Apklausos rodo, kad J.Bolsonaro, spalį sieksiantis perrinkimo, sulaukia daug rinkėjų kaltinimų dėl dviženklės infliacijos, skatinamos sparčiai kylančių pasaulinių ir šalies viduje taikomų degalų kainų.

Remiantis oficialiais duomenimis, Brazilijoje degalų kainos per metus išaugo daugiau nei 33 procentais.

Infliacija šiuo metu siekia 11,73 proc., o tai gerokai viršija centrinio banko užsibrėžtą tikslą, kuris yra 3,5 procento.

Dėl Rusijos Ukrainoje sukelto karo pastarosiomis savaitėmis smarkiai išaugo žaliavų kainos, o tai dar labiau stiprina spaudimą.

Penktadienį „Petrobras“ paskelbė 5,18 proc. padidinsiantis benzino kainas ir daugiau nei 14 proc. padidinantis dyzelino kainas, paaiškindama sprendimą „sudėtinga padėtimi Brazilijoje ir pasaulyje“.

J.Bolsonaro supykdė ši žinia. Prezidentas pareiškė, kad „Petrobras“ „gali paskandinti Braziliją chaose“.

Bendrovė deklaravo apie 44,6 mlrd. realų (apie 8,6 mlrd. JAV dolerių) grynąjį pelną pirmąjį šių metų ketvirtį – maždaug 38 kartus didesnį nei analogišku laikotarpiu praėjusiais metais.

Brazilijos deputatų rūmų prezidentas ir J.Bolsonaro sąjungininkas Arthuras Lira pasiūlė padidinti „Petrobras“ taikomus mokesčius, bendrovės gaunamą pelnus pavadindamas „absurdiškais“.

Kongresas taip pat svarsto J.Bolsonaro pasiūlymą sumažinti akcizus degalams.

Paskelbus žinią apie M.Coelho atsistatydinimą, „Petrobras“ akcijos San Paulo vertybinių popierių biržoje atpigo 2 procentais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas