Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 06 11 /2013 06 20

Buvusio ministro Arvydo Sekmoko darbus tirs Seimo laikinoji komisija

Seimas nutarė sudaryti laikinąją tyrimo komisiją, kuri aiškinsis, ar įgyvendinti 2007 metų Nacionalinėje energetikos strategijoje numatyti tikslai, pavyzdžiui, ar pastatyta regioninė atominė elektrinė, įrengta gamtinių dujų saugykla Lietuvoje ir pan. Be to, būtų aiškinamasi, kas Lietuvos energetikos sektoriuje pasikeitė per 2009-2012 metus, kai energetikos ūkiui vadovavo Arvydas Sekmokas.
Arvydas Sekmokas
Arvydas Sekmokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Partijos „Drąsos kelias“ atstovas Valdas Vasiliauskas Seimui pristatė projektą dėl laikinosios komisijos sudarymo. Ji turėtų aiškintis, kas vyksta energetikoje – ar įgyvendinti energetikos strategijose numatyti tikslai, kaip ir už kiek dirba energetikos konsultantai, kiek brango dujos ir pan.

Buvusi ūkio ministrė, dabar jau tik Seimo narė Birutė Vėsaitė aiškino, kad tokios komisijos sudarymas – puiki proga išsiaiškinti, ką pridirbo konservatoriai.

„Kokią žalą patyrė Lietuvos žmonės, mokėdami už  dujas daugiau. Kokią žalą konkurencingumo prasme patyrė Lietuvos verslas?“, – sakė B.Vėsaitė.

Komisija aiškinsis, ar 2007 m. Nacionalinės energetikos strategijoje yra numatyti nacionalinės energetikos plėtros tikslai ir uždaviniai yra įgyvendinti.

Tačiau ir taip aišku, kad numatytų tikslų arba atsisakoma apskritai, arba projektai smarkiai vėluoja. Pavyzdžiui, 2007 metų strategijoje numatyta iki 2012 m. Lietuvos aukštos įtampos elektros tinklus sujungti su Skandinavijos šalių ir Lenkijos tinklais (planuojama, kad jungtys veiks 2015 metais); sukurti bendrą regioninę gamtinių dujų saugyklą; pastatyti bendrą suskystintų dujų importo terminalą Baltijos regione;  ne vėliau kaip 2015 m. pradėti eksploatuoti naują regioninę atominę elektrinę ir pan.

Pernai buvo priimta nauja strategija, pavadinta Nacionaline energetinės nepriklausomybės strategija, kur prioritetiniais numatyti tokie projektai kaip Visagino AE, elektros jungtys, suskystintų gamtinių dujų terminalas. Akcentuota trečiojo energetikos paketo vykdymo svarba ir pan.

Komisija taip pat įpareigota išsiaiškinti, kiek per 2009-2012 metus augo dujų kaina, kiek už dujas moka kitos Europos valstybės, kodėl buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas pasistengė, kad būtų nutrauktas Ignalinos AE uždarymo finansavimas. Kitus klausimus galite rasti čia.

Kai tik socialdemokratams valdžioje pasidaro blogai, jie sudaro komisiją konservatoriams tirti, – sakė Andrius Kubilius.

Rasa Juknevičienė kritikavo siūlymą sudaryti laikinąją komisiją. Ji aiškino Valdui Vasiliauskui, kad jis, kaip Seimo narys, galėtų asmeniškai surinkti informaciją į jam rūpimus klausimus. Tokiai nuomonei pritarė ir keli kiti Seimo nariai. Esą nebūtina dabar atkreipti dėmesio į energetikos klausimus, veikiau informaciją kiekvienam rinkti savarankiškai.

Po pateikimo komisijos sudarymui pritarta.

„Matau valios paralyžių. Neturime ką veikti, todėl turime kurti komisijas“, – Kęstutis Masiulis teigė nesuprantantis, kam reikia kurti tokią komisiją.

Jeigu Seimas nori iš tiesų išsiaiškinti padėtį energetikos sektoriuje, esą reikėtų aiškintis ne tuos dalykus, kuriuos galima rasti paieškos sistemose, bet kur kas rimtesnius.

„Kodėl žmonėms pabrango dujos? Kiek mes permokame, kas už to slypi? Mes mokame maždaug 37 proc. daugiau nei pagal pradinę formulę. Mes daug vargstame dėl sutarties su „Nukem“. Galime pasiaiškinti, kaip ji buvo sudaryta. O kodėl tiek daug konsultantų buvo prisamdyta?“, – sakė K.Masiulis.

Andrius Kubilius kalbėjo, kad tokia komisija – politinė, neturinti nieko bendro su energetikos klausimų nagrinėjimais.

„Man šiek tiek linksma žiūrėti į šitos komisijos sudarymą. Tai yra deja vu. Kai tik socialdemokratams valdžioje pasidaro blogai, jie sudaro komisiją konservatoriams tirti“, – sakė opozicijos lyderis Andrius Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai