Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

D.Kreivys: kompensacijoms už elektrą šį pusmetį reikės 65 mln. eurų, o kitą pusmetį – nieko

Mažėjančios didmeninės elektros kainos lėmė, kad kompensacijoms už elektrą iš biudžeto pirmą pusmetį bus galima skirti keturiskart mažiau nei planuota, antradienį Seime kalbėjo energetikos ministras Dainius Kreivys. Tuo tarpu dujų tarifams kompensuoti II pusmetį paramos iš valstybės dar gali reikėti.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pirmam 2023 m. pusmečiui buvo paskaičiuota, kad elektros kainų kompensavimui prireiks apie 260 mln. eurų, tačiau mažėjančios elektros kainos greičiausiai leis šią sumą sumažinti iki 65 mln. eurų. Tai – preliminarūs vertinimai.

„Kompensuojant elektros tiekėjams už patiektą elektros energiją, tiekėjams kompensuojamos tik realios įsigijimo kainos“, – kalbėjo D.Kreivys.

Gegužės pabaigoje turėtų būti nustatyti nauji visuomeninio tiekimo tarifai, kurie įsigalios nuo liepos 1 d. Tarifus, kurie turėtų galioti iki metų pabaigos, lems didmeninių kainų lygis „Nord Pool“ biržoje.

Prognozuodamas, kokios kainos biržoje galėtų būti, D.Kreivys įvardijo du scenarijus – optimistinį ir pesimistinį.

„Optimistiniu scenarijumi kainos svyruos nuo 60 iki 80 [eurų/MWh], o pesimistiniu kainos galėtų svyruoti nuo 120 iki 150 eurų už megavatvalandę. Tai reiškia, kad valstybės intervencijos į elektros kainas antrą pusmetį nereikės. Bet, kaip minėjau, Vyriausybė visada yra pasiruošusi padėti žmonėms, jeigu atsiras toks poreikis“, – kalbėjo ministras.

Didmeninė dujų kaina balandį svyravo apie 40 eurų/MWh ir palyginti su paskutiniu 2022 m. ketvirčiu sumažėjusi per pusę. Paskutinio šių metų ateities sandoriai šiuo metu fiksuojami ties 53 eurų/MWh riba.

Drastišką kainų sumažėjimą lėmė keletas priežasčių, tarp jų – ir mažesnis vartojimas. Europoje 2022 m. suvartota 13 proc. gamtinių dujų, o žiemos sezonas baigtas su rekordiškai gausiai užpildytomis dujų saugyklomis (virš 55 proc.).

Dujų kompensacijoms gyventojams planuota I pusmetį išleisti 130 mln. eurų, tačiau kainai nukritus reikės apie 40 proc. mažesnės sumos (75-80 mln. eurų – 15min), sakė D.Kreivys.

„Dujų dinamika buvo žymiai aukštesnė, tai dar prireiks 80 mln. eurų <...> prielaidų dujų tarifų mažėjimui pagal dujų kainų prognozę dar nematome, bet didėjimo taip pat nebus“, – kalbėjo ministras.

Dujų tarifams buitiniams vartotojams kompensuoti II pusmetį paramos iš valstybės dar gali reikėti. Tam valstybė pasiruošusi skirti apie 50-60 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas