Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

D.Kreivys: mes, kaip Europa, energetikos karą prieš V.Putiną ir Rusiją laimėjome

Žiemą pilnomis dujų saugyklomis atlaikiusios ES šalys laimėjo energetinį karą prieš Rusiją, antradienį Seime vykusio susitikimo su Darbo partijos frakcija metu kalbėjo energetikos ministras Dainius Kreivys. Jis taip pat pasidžiaugė konkurencija tarp elektros tiekėjų ir sakė, kad nedidelį elektros kainų pakilimą matytų nebent vasarą.
Dainius Kreivys
Dainius Kreivys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Energetikos ministras, kalbėdamas apie dujų saugyklų padėtį Europoje, pabrėžė, kad šiuo metu saugyklų užpildymo lygis yra maždaug 65 proc. – Vokietijoje apie 73 proc., Italijoje – 36 proc.

„Bet Italija yra atskiras variantas – Italija pasileidinėja šiais metais 3–4 terminalus, planuoja, kad aprūpins dar nemažą dalį Europos dujomis. Ta dinamika yra labai įdomi – Suomijos terminalas jau veikia išdujinimo režimu. Nei su saugumu, nei su kaina problemų kol kas neturime“, – kalbėjo D.Kreivys.

„Mes, kaip Europa, energetikos karą prieš V.Putiną ir Rusiją laimėjome. Taigi norisi palinkėti Ukrainai, kad [ji] laimėtų tikrą karą taip pat“, – apibendrino ministras.

Jis atkreipė dėmesį, kad sunkiausia žiema buvo praėjusi, kai buvo neaiškumų dėl apsirūpinimo dujomis. Vis dėlto esant aukštam dujų saugyklų užpildymui ir vykstant naujų suskystintų gamtinių dujų terminalų statyboms apsirūpinimo dujomis galimybės gerokai padidėjo.

„Aiškiai galime konstatuoti, kad jokių rizikų ateinančiai žiemai mes Europoje neturėsime“, – sakė D.Kreivys.

Elektros tiekėjus lygino su mobiliojo ryšio operatoriais

Ministras taip pat pasidžiaugė, kad konkurencija tarp elektros tiekėjų šiuo metu yra gana „aštri“.

Elektros kainoms stabilizuojantis, nepriklausomi elektros tiekėjai ėmė mažinti tarifus, o du iš jų – „Elektrum Lietuva“ ir „Ignitis“ – paskelbė, jog klientams nereikės grąžinti jiems suteiktų nuolaidų, jeigu nori pasikeisti planą arba nutraukti sutartį.

„Galiu pasidžiaugti, kad, panašu, elektros rinka veikia lygiai kaip veikia mobiliųjų telekomunikacijų rinka, kai į vieno ar kito žaidėjo kainų mažinimus automatiškai reaguoja kiti žaidėjai. Šiomis dienomis kainos juda žemyn, norisi tikėti, kad kainų horizontas išliks panašus, gal šiek tiek vasaros metu gali būti šioks toks nedidelis pakilimas“, – sakė energetikos ministras.

Jis priminė, kad elektros kainas diktuoja dujų kaina. „Kadangi dujų kaina santykinai nėra aukšta, turime pakankamai geras elektros kainas. Žiūrint į dujų [kainų] horizontą, matome labai aiškiai, kad vartojimas Azijos rinkose yra silpnas, taip kaip ir Europoje saugyklos pilnos. O vartojimo atsigavimas, kuris buvo prognozuojamas, yra lėtesnis“, – kalbėjo ministras.

Jis pridūrė nematantis daug šansų, kad elektros ir dujų kaina ir vėl pakils žymiai aukščiau nei dabar.

Darbo partijos frakcijos nariams atkreipus dėmesį, kad atsigauna daug gamtinių dujų importuojanti Kinija, ministras atsakė, kad jos atsigavimas yra lėtesnis nei prognozuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas