Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 03 /12:12

D.Kreivys: rusiškų dujų importas per Klaipėdos SGD terminalą sustabdytas

Energetikos ministras Dainius Kreivys pareiškė, kad mažų rusiškų suskystintų gamtinių dujų (SGD) krovinių importas per Klaipėdą nuo ketvirtadienio yra sustabdytas.
Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalas
Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų terminalas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Bet koks rusiškų dujų importo per SGD terminalą jau šiandien yra sustabdytas – mažų krovinių nebėra“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė D.Kreivys.

Šiuos krovinius iš Rusijos „Novatek“ pastaruoju metu pirko tik Jonavos azoto trąšų gamykla „Achema“. Ji situacijos kol kas nekomentuoja.

Pasak ministro, Lietuva jau šiandien galėtų atsisakyti dujotiekiu iš Rusijos tiekiamų rusiškų dujų, tačiau, jo teigimu, tai pakenktų kitų Baltijos šalių energetiniam saugumui.

D.Kreivys kartojo, kad Baltijos šalys nuo ketvirtadienio sumažino komercinį elektros importą per jungtis su Rusija – jau skelbta, kad per Lietuvos ir Latvijos jungtis su Rusija negali patekti daugiau nei po 150 MW elektros. Pasak ministro, dabar į Lietuvą iš Rusijos ir Baltarusijos teka tik sistemos palaikymui reikalingas techninis srautas.

Energetikos ministras tikino, jog elektros tiekimo iš Rusijos sumažinimas neturės įtakos elektros kainoms Lietuvoje.

„Nei rusiška, nei anksčiau baltarusiška elektra neformuoja kainos mūsų rinkose. Kainas formuoja Švedijos ketvirta zona. (...) Rusiška elektra mūsų biržoje pardavinėjama be kainos“, – teigė D.Kreivys.

„Šiandien visiškai atsisakius rusiškos elektros kaina nepasikeistų“, – pridūrė jis.

Šiandien visiškai atsisakius rusiškos elektros kaina nepasikeistų.

Pasak D.Kreivio, atsižvelgiant į geopolitinę situaciją avarinis Baltijos šalių tinklų sinchronizavimas su Vakarais gali būti atliktas bet kada.

„Atsižvelgiant į geopolitinę situaciją sinchronizacija su tinklais gali būti padaroma bet kada. Tam mes turime sutarę dėl avarinio prisijungimo prie Lenkijos“, – teigė ministras.

„Kalbant apie ilgalaikį, saugų prisijungimą, kiekvienas projektas, kuris yra įgyvendinamas, duoda vis didesnį saugumą, todėl aš nenorėčiau lįsti į detales. Yra keletas etapų, kada mes tapsime vis saugesni. Mes stengiamės tuos etapus kuo greičiau pasiekti“, – sakė D.Kreivys, paklaustas apie spartesnės sinchronizacijos su Vakarais galimybę.

D.Kreivys teigė, kad skubotų techniškai neparuoštų sprendimų Lietuvos energetikos sistemoje nebus.

„Lietuvos energetinė sistema nėra eksperimentinė laboratorija, todėl skubotų, techniškai neparuoštų sprendimų nebus ir negali būti, nes mūsų prioritetas yra (...) šviesūs, šilti namai mūsų visų, ir mes tą stengiamės užtikrinti“, – teigė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas