Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dar vienas teismas patvirtino VKJ pergalę prieš „Rafako“ subrangovę „AXIS Tech“

Vilniaus kogeneracinė jėgainė (VKJ) teisme dar kartą įrodė, kad nėra skolinga Lenkijos „Rafako“ subrangovei „AXIS Tech“. Teismas nusprendė, kad būtent „Rafako“ yra skolinga subrangovei, o reikalavimai VKJ atžvilgiu yra nepagrįsti, rašoma VKJ pranešime žiniasklaidai.
Vilniaus kogeneracinė jėgainė
Vilniaus kogeneracinė jėgainė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas 2023 m. vasario 28 d. atmetė „AXIS Tech“ apeliacinį skundą ir paliko galioti subrangovei nepalankų Vilniaus apygardos teismo 2022 m. rugpjūčio 23 d. sprendimą.

Teismo sprendimu buvo atmestas „AXIS Tech“ reikalavimas dėl daugiau negu 1,7 mln. eurų sumos iš VKJ priteisimo. Lietuvos apeliacinis teismas pritarė Vilniaus apygardos teismo išvadai, kad prieš„AXIS Tech“ turi atsakyti ne VKJ, o „Rafako“, tuo tarpu visi reikalavimai VKJ atžvilgiu yra nepagrįsti.

„Teismas dar kartą patvirtino, kad šis Vilniaus kogeneracinė jėgainė elgiasi sąžiningai, o skolas, kurios susidariusios tarp subrangovų ir biokuro jėgainę stačiusios „Rafako“, turi padengti pastaroji. Esame patenkinti šiuo sprendimu ir tikime, kad tai formuos precedentą ir kituose teisminiuose procesuose su subrangovais“, - sako VKJ vadovas Mantas Burokas.

Teisminio proceso pradžioje „AXIS Tech“ iš VKJ reikalavo daugiau kaip 5 mln. eurų sumos. Savo reikalavimus „AXIS Tech“ sumažino po to, kai VKJ pastangų dėka prie bylos buvo prijungti dokumentai, patvirtinantys, kad „AXIS Tech“ yra įtrauktas kaip vienas „Rafako“ kreditorių šios įmonės restruktūrizavimo procese.

Primename, jog 2022 m. rugpjūčio mėn. Stokholmo arbitražo teismas pripažino, kad „Rafako“ yra kalta dėl nebaigtų biokuro įrenginių statybų, o VKJ pagrįstai nutraukė sutartį su ja bei turi teisę į netesybas ir nuostolių atlyginimą.

VKJ bus viena moderniausių tokio tipo jėgainių visoje Europoje. Planuojama, kad visiškai įgyvendinus VKJ projektą, jėgainės bendra elektrinė galia sudarys kiek daugiau kaip 90 MW, o šiluminė galia – apie 230 MW.

Jėgainėje energija jau nuo 2020 metų pabaigos gaminama iš komunalinių atliekų, o įgyvendinus biokuro jėgainės dalies projektą energija bus gaminama ir iš biokuro. Planuojama, kad atliekų jėgainė per metus sutvarkys ir energija pavers apie 160 tūkst. t. komunalinių atliekų, o biokuro jėgainėje bus panaudojama daugiau kaip 400 tūkst. t. biokuro. Projektas finansuojamas Europos Sąjungos Sanglaudos fondo lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas